Ουκρανία: Πέθανε Βρετανός εθελοντής ενώ ήταν αιχμάλωτος από φιλορώσους αυτονομιστές

Ουκρανία: Πέθανε Βρετανός εθελοντής ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ ήταν αιχμάλωτος από φιλορώσους αυτονομιστές Facebook Twitter
Φωτ.: KievPost
0

Νεκρός είναι σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Βρετανός Πολ Άρεϊ, που κρατούνταν όμηρος από φιλορώσους αυτονομιστές στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DNR) στην Ουκρανία.

Ο 45χρονος εργαζόταν ως εθελοντής παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια.   

Η μητέρα του, Λίντα δήλωσε «απόλυτα συντετριμμένη», σύμφωνα με το Sky News.

Στις 29 Απριλίου, το μη κερδοσκοπικό δίκτυο Presidium είπε ότι ο 45χρονος είχε τεθεί υπό κράτηση σε ένα σημείο ελέγχου στη νότια Ουκρανία μαζί με τον συνάδελφό του, Ντίλαν Χίλι.

Οι δύο άνδρες κατηγορήθηκαν αργότερα για «εχθροπραξίες ως μισθοφόροι» από αυτονομιστές στο DNR που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Η Darya Morozova, διαμεσολαβήτρια του DNR που ασχολείται με τα δικαιώματα των κρατουμένων, έγραψε στο Telegram σήμερα ότι ο Άρεϊ, πέθανε στις 10 Ιουλίου ως αποτέλεσμα «ασθένειας και άγχους».

«Ήδη κατά την πρώτη ιατρική εξέταση, διαγνώστηκε με μια σειρά από χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη, βλάβη στο αναπνευστικό σύστημα, στα νεφρά και μια σειρά από ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος».

«Από την πλευρά μας, παρά τη σοβαρότητα του φερόμενου εγκλήματος, του παρασχέθηκε η κατάλληλη ιατρική βοήθεια».

Η μητέρα του Λίντα, είχε πει στο BBC ότι ο γιος της ήταν διαβητικός και χρειαζόταν ινσουλίνη.

H Morozova υποστήριξε ακόμη ότι το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε «καμία αντίδραση» στη σύλληψή του παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκε για την κατάστασή του.

Σημείωσε δε, ότι ο Άρεϊ ήταν ένας «επαγγελματίας μαχητής» που είχε λάβει μέρος σε συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη, οδηγώντας «στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Ο Dominik Byrne, ο συνιδρυτής και επικεφαλής του Δικτύου Presidium, δήλωσε πως τη στιγμή της σύλληψης του Άρεϊ εργαζόταν στην Ουκρανία ως εθελοντής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στις αρχές Μαΐου, εμφανίστηκε στη ρωσική κρατική τηλεόραση με χειροπέδες. Στο βίντεο, το οποίο η μητέρα του είπε ότι έγινε υπό πίεση, επέκρινε την κυβέρνηση της Βρετανίας και την κάλυψη των βρετανικών μέσων ενημέρωσης για τον πόλεμο.

Πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση ξένου που πέθανε ενώ είναι υπό κράτηση των φιλορώσων αυτονομιστών από την έναρξη του πολέμου.

Τον περασμένο μήνα, δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός υπήκοος που συνελήφθησαν ενώ πολεμούσαν στον ουκρανικό στρατό καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο στο Ντόνετσκ σε αυτό που οι αξιωματούχοι περιέγραψαν ως «αηδιαστική δίκη επίδειξης της σοβιετικής εποχής».

Με πληροφορίες του BBC/Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χονγκ Κονγκ ανοίγει τις πόρτες στους ξένους φοιτητές που διώχνει από το Χάρβαρντ ο Τραμπ

Διεθνή / Το Χονγκ Κονγκ ανοίγει τις πόρτες στους ξένους φοιτητές που διώχνει από το Χάρβαρντ ο Τραμπ

Το Πεκίνο καταδίκασε την «πολιτικοποίηση της εκπαιδευτικής συνεργασίας», προσθέτοντας ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον θα «βλάψει μόνο την εικόνα και το διεθνές κύρος των ΗΠΑ»
LIFO NEWSROOM
Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ