Ουκρανία: Πέθανε Βρετανός εθελοντής ενώ ήταν αιχμάλωτος από φιλορώσους αυτονομιστές

Ουκρανία: Πέθανε Βρετανός εθελοντής ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ ήταν αιχμάλωτος από φιλορώσους αυτονομιστές Facebook Twitter
Φωτ.: KievPost
0

Νεκρός είναι σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Βρετανός Πολ Άρεϊ, που κρατούνταν όμηρος από φιλορώσους αυτονομιστές στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DNR) στην Ουκρανία.

Ο 45χρονος εργαζόταν ως εθελοντής παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια.   

Η μητέρα του, Λίντα δήλωσε «απόλυτα συντετριμμένη», σύμφωνα με το Sky News.

Στις 29 Απριλίου, το μη κερδοσκοπικό δίκτυο Presidium είπε ότι ο 45χρονος είχε τεθεί υπό κράτηση σε ένα σημείο ελέγχου στη νότια Ουκρανία μαζί με τον συνάδελφό του, Ντίλαν Χίλι.

Οι δύο άνδρες κατηγορήθηκαν αργότερα για «εχθροπραξίες ως μισθοφόροι» από αυτονομιστές στο DNR που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Η Darya Morozova, διαμεσολαβήτρια του DNR που ασχολείται με τα δικαιώματα των κρατουμένων, έγραψε στο Telegram σήμερα ότι ο Άρεϊ, πέθανε στις 10 Ιουλίου ως αποτέλεσμα «ασθένειας και άγχους».

«Ήδη κατά την πρώτη ιατρική εξέταση, διαγνώστηκε με μια σειρά από χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη, βλάβη στο αναπνευστικό σύστημα, στα νεφρά και μια σειρά από ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος».

«Από την πλευρά μας, παρά τη σοβαρότητα του φερόμενου εγκλήματος, του παρασχέθηκε η κατάλληλη ιατρική βοήθεια».

Η μητέρα του Λίντα, είχε πει στο BBC ότι ο γιος της ήταν διαβητικός και χρειαζόταν ινσουλίνη.

H Morozova υποστήριξε ακόμη ότι το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε «καμία αντίδραση» στη σύλληψή του παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκε για την κατάστασή του.

Σημείωσε δε, ότι ο Άρεϊ ήταν ένας «επαγγελματίας μαχητής» που είχε λάβει μέρος σε συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη, οδηγώντας «στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Ο Dominik Byrne, ο συνιδρυτής και επικεφαλής του Δικτύου Presidium, δήλωσε πως τη στιγμή της σύλληψης του Άρεϊ εργαζόταν στην Ουκρανία ως εθελοντής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στις αρχές Μαΐου, εμφανίστηκε στη ρωσική κρατική τηλεόραση με χειροπέδες. Στο βίντεο, το οποίο η μητέρα του είπε ότι έγινε υπό πίεση, επέκρινε την κυβέρνηση της Βρετανίας και την κάλυψη των βρετανικών μέσων ενημέρωσης για τον πόλεμο.

Πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση ξένου που πέθανε ενώ είναι υπό κράτηση των φιλορώσων αυτονομιστών από την έναρξη του πολέμου.

Τον περασμένο μήνα, δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός υπήκοος που συνελήφθησαν ενώ πολεμούσαν στον ουκρανικό στρατό καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο στο Ντόνετσκ σε αυτό που οι αξιωματούχοι περιέγραψαν ως «αηδιαστική δίκη επίδειξης της σοβιετικής εποχής».

Με πληροφορίες του BBC/Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Ο CEO της Tesla δείχνει αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας, η επιτυχία της οποίας θα μπορούσε να τον μετατρέψει στον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στην ιστορία, υπό προϋποθέσεις
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Καρόλου - Τραμπ: Ο βασιλιάς θα ψάξει ευήκοα ώτα σε έναν «αντι-περιβαλλοντιστή» πρόεδρο

Διεθνή / Η δεύτερη απόπειρα του βασιλιά Καρόλου να πείσει τον Τραμπ για την κλιματική κρίση

Ο Βασιλιάς Κάρολος επιχειρεί ξανά να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Ουίνδσορ - Τι ειπώθηκε, πώς αντέδρασε ο Τραμπ και γιατί αυτή η συνομιλία μπορεί να καθορίσει το μέλλον του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Διεθνή / Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο την κινεζική παρουσία στον Πειραιά, με σχέδιο περιορισμού της COSCO και ανάκτησης του γεωπολιτικού ελέγχου του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη»

Διεθνή / Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη» - Τι σημαίνει αυτό

Σε ομιλία του ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να γίνει μια «υπερ-Σπάρτη», προδιαγράφοντας το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικοποιημένου, αυτοδύναμου μέλλοντος, με λιγότερες εμπορικές συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο
LIFO NEWSROOM