Κορυφώνεται η ένταση στη Σρι Λάνκα: Διαδηλωτές επιτέθηκαν στα γραφεία του νέου προέδρου

Κορυφώνεται η ένταση στη Σρι Λάνκα: Διαδηλωτές επιτέθηκαν στα γραφεία του νέου προέδρου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/CHAMILA KARUNARATHNE
0

Κορυφώνεται η ένταση στη Σρι Λάνκα, μετά και την αποχώρηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα και τον προσωρινό διορισμό του πρωθυπουργού στη θέση του. 

Χιλιάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν σήμερα στα γραφεία του νέου προέδρου Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, μερικές ώρες μετά τον διορισμό του.

Το πλήθος υπερφαλάγγισε τις δυνάμεις της τάξης και εισήλθε στο κτήριο, προκειμένου να υψώσει σημαίες της χώρας, ενώ η αστυνομία και ο στρατός προσπάθησαν να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και κανονιών εκτόξευσης νερού.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής είχε ανακοινώσει τον διορισμό του Βικρεμεσίνγκε ως προσωρινού προέδρου.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Βικρεμασίνγκε ζήτησε από τον στρατό και την αστυνομία να αποκαταστήσουν την τάξη, όμως οι στρατιώτες υποχωρούσαν και άφηναν τις πόρτες του κτηρίου ανοικτές στους διαδηλωτές.

«Διέταξα τους στρατιωτικούς διοικητές και τον αρχηγό της αστυνομίας να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αποκαταστήσουν την τάξη» δήλωσε ο πρόεδρος.

Οι διαδηλωτές «θέλουν να με εμποδίσουν να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου ως προσωρινός πρόεδρος», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους φασίστες να καταλάβουν την εξουσία». 

Κορυφώνεται η ένταση στη Σρι Λάνκα: Διαδηλωτές επιτέθηκαν στα γραφεία του νέου προέδρου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/CHAMILA KARUNARATHNE

«Δεν μπορούμε να σκίσουμε το Σύνταγμά μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους φασίστες να καταλάβουν την εξουσία. Πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτή την απειλή στη Δημοκρατία» είπε και πρόσθεσε πως τα δημόσια κτήρια που έχουν καταληφθεί από τους διαδηλωτές πρέπει να παραδοθούν στο κράτος.

Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η αστυνομία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην επαρχία που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Κολόμπο.

Αυτό, όμως, δεν απέτρεψε χιλιάδες διαδηλωτές να συγκεντρωθούν μπροστά στα γραφεία του πρωθυπουργού. Εξάλλου, διαδηλωτές παρεμπόδισαν τη λειτουργία του κυριότερου δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου.

Ένας άγνωστος άνδρας εισέβαλε στο στούντιο του δικτύου Rupavahini στη διάρκεια ζωντανής εκπομπής και έδωσε εντολή να μεταδίδονται μόνο ειδήσεις σχετικές με τις διαδηλώσεις. Η μετάδοση της εκπομπής διακόπηκε και στη θέση της μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένο πρόγραμμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία θέλει πίσω τους S-400 από την Τουρκία – Στο τραπέζι η επαναγορά τους

Διεθνή / Η Ρωσία θέλει πίσω τους S-400 από την Τουρκία – Στο τραπέζι η επαναγορά τους

Η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από την Τουρκία να επαναγοράσει τους S-400, καθώς αντιμετωπίζει ελλείψεις λόγω αυξημένης ζήτησης - Πώς η πρόταση επηρεάζει τις σχέσεις Άγκυρας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και τι σημαίνει για τα F-35
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
«Ερντογάν παραιτήσου»: Εντυπωσιακή διαδήλωση του CHP στην Άγκυρα εν μέσω του πογκρόμ κατά των κεμαλικών

Διεθνή / «Ερντογάν παραιτήσου»: Εντυπωσιακή διαδήλωση του CHP στην Άγκυρα εν μέσω του πογκρόμ κατά των κεμαλικών

Μεγάλη διαδήλωση 50.000 ατόμων στην Άγκυρα ενάντια στη δικαστική απόφαση που απειλεί την ηγεσία του CHP - Ο Οζγκιούρ Οζέλ κάνει λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα» και επιτίθεται στην κυβέρνηση Ερντογάν
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Στο Ισραήλ ο Ρουμπιο - Η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στην ατζέντα

Διεθνή / Στο Ισραήλ ο Ρουμπιο - Η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στην ατζέντα

Ο Ρούμπιο έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι η αμερικανική διοίκηση δεν θα αντιταχθεί στην προσάρτηση αυτή - Αξιωματούχοι επισημαίνουν όμως τον κίνδυνο να διαταραχθούν οι Συμφωνιες του Αβραάμ
LIFO NEWSROOM