Ελβετία: «Η Γενεύη έχει γίνει το κέντρο της ρωσικής κατασκοπείας»

Η Γενεύη αποτελεί «συντονιστικό κέντρο» της ρωσικής κατασκοπείας στην Ευρώπη Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελβετίας, σε έκθεση της ισχυρίζεται ότι η Γενεύη έχει γίνει συντονιστικό κέντρο της ρωσικής κατασκοπείας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις ελβετικές μυστικές υπηρεσίες, ο αριθμός των Ρώσων μυστικών πρακτόρων μετριέται σε τουλάχιστον δεκάδες.

Η έκθεση αναφέρει ότι αφού διάφορες ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να αποκαλύπτουν και να απελαύνουν Ρώσους κατασκόπους, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αποφάσισαν προφανώς να τους μεταφέρουν στην Ελβετία, μια ουδέτερη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ελβετίας και της Ρωσίας επιδεινώθηκαν μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ελβετία συμμετέχει στις περισσότερες από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Μόσχα. Ο Ελβετός πρόεδρος Ιγκνάσιο Κασσίς είχε δηλώσει τότε ότι η Ελβετία δεν παύει να είναι το κέντρο της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αλλά έχει καθήκον να δείξει ποιες αξίες υποστηρίζει και ποια πολιτικά όρια θεωρεί απαραίτητα.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Κρίστιαν Ντούσετ, ο οποίος τη δεκαετία του 2000 είχε εργαστεί ως πολιτικός σύμβουλος της ελβετικής πρεσβείας στη Μόσχα και αργότερα ως διπλωματικός σύμβουλος του Ελβετού προέδρου, επιβεβαίωσε επίσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tages-Anzeiger, ότι «η Γενεύη παραμένει το κέντρο της κατασκοπευτικής δραστηριότητας. Γνωρίζουμε ότι αρκετές δεκάδες πράκτορες δραστηριοποιούνται εδώ, κατέχοντας θέσεις σε ρωσικές διπλωματικές και προξενικές αποστολές».

Περίπου 200 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί από χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ

Διεθνή / Υπάρχουν απόγονοι του Τζέφρι Έπσταϊν; - «Πέθανε αλλά το γενετικό του υλικό μπορεί να επέζησε»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ο Τζέφρι Έπσταϊν είχε καταθέσει το σπέρμα του σε τράπεζα σπέρματος αρκετά χρόνια πριν τον θάνατό του - Ποιοι ήταν οι όροι του συμβολαίου που είχε υπογράψει
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΑΣΜΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στην ΕΕ και σε άλλες 54 οικονομίες

Η εξέλιξη σημειώνεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουάσιγκτον για τη διατήρηση των δασμών στο 15% για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΖΑΡΕΝΤ ΚΟΥΣΝΕΡ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Αλβανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για το τουριστικό θέρετρο του Τζάρεντ Κούσνερ - Τι δηλώνει ο Ράμα

Οι αλβανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για το σχέδιο κατασκευής του πολυτελούς θερέτρου του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, στο ακατοίκητο νησί Sazan και σε προστατευόμενη παράκτια περιοχή, εν μέσω διαμαρτυριών των πολιτών
THE LIFO TEAM