O Πούτιν συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μεγάλο Πέτρο: Όπως εκείνος, δεν κατακτούμε, παίρνουμε πίσω ό,τι μας ανήκει

O Πούτιν συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μεγάλο Πέτρο: Δεν κατακτούμε, παίρνουμε πίσω ό,τι μας ανήκει Facebook Twitter
Πούτιν όπως... Μέγας Πέτρος στην εκδήλωση με τους νέους επιστήμονες - Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο θαυμασμός του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον Μεγάλο Πέτρο της Ρωσίας είναι γνωστός. Ωστόσο, τώρα παραλλήλισε τον εαυτό του και την πολιτική που χαράσσει με τον Ρώσο Τσάρο, συγκρίνοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τους επεκτατικούς πολέμους του Μεγάλου Πέτρου περίπου τρεις αιώνες πριν. 

Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη συνάντησή του με νέους επιστήμονες. Αναφερόμενος στην πολιτική ισχύ, ο ίδιος σημείωσε πως η νέα μάχη που βλέπει, γίνεται για γεωπολιτική κυριαρχία. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως ο Μέγας Πέτρος ήταν πρότυπο. 

«Ο Μέγας Πέτρας διεξήγε τους Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο για 21 χρόνια. Ίσως θεωρείτε πως πολεμούσε τη Σουηδία, καταλαμβάνοντας τα εδάφη της» σημείωσε ο Πούτιν, αναφερόμενος στους Βόρειους πολέμους που διεξήγε ο Μέγας Πέτρος το 18ο αιώνα καθώς χάραζε τη νέα ρωσική αυτοκρατορία. «Όμως, δεν κατέλαβε τίποτα: Το ανέκτησε» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως οι Σλάβοι έζησαν στην περιοχή για αιώνες. 

«Φαίνεται πως επαφίεται σε εμάς, επίσης, να ανακτήσουμε και να ενισχύσουμε τη Ρωσία» κατέληξε ο ίδιος με ένα μειδίαμα, κάτι που -κατά πολλούς- δεν άφησε περιθώρια παρά να εννοηθεί πως μιλούσε για την Ουκρανία και τους εκεί στόχους του.

Η διακυβέρνηση του Μεγάλου Πέτρου, υποστήριξε, ήταν απόδειξη πως η επέκταση της Ρωσίας την ισχυροποίησε. 

Ο Πούτιν, πλέον στον 23ο χρόνο της εξουσίας του, έχει επανειλημμένως επιχειρήσει να δικαιολογήσει τις πολεμικές ενέργειες στην Ουκρανία -όπου έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι, Ρώσοι, Ουκρανοί και άμαχοι, και εκατομμύρια άλλοι έχουν εξαναγκαστεί σε βίαιη φυγή από τη χώρα τους- υποστηρίζοντας πως η Ουκρανία δεν έχει πραγματική εθνική ταυτότητα, παρά αποτελεί μέρος της Ρωσίας. 

Με πληροφορίες από BBC/Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM