Νέες απειλές Πούτιν: Θα πλήξουμε κι άλλους στόχους αν οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς

Νέες απειλές Πούτιν: Θα πλήξουμε κι άλλους στόχους αν οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/SERGEY GUNEEV/KREMLIN POOL/SPUTNIK/POOL
0

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απειλεί πως η Ρωσία θα χτυπήσει και νέους στόχους σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέσουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Πούτιν σημείωσε στο κανάλι Rossiya-1 πως εάν το Κίεβο λάβει τέτοια όπλα, η Ρωσία θα χτυπήσει σε στόχους που δεν έχουν πληγεί ακόμα. 

Δεν κατονόμασε το ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι, αλλά επεσήμανε πως η «φασαρία» γύρω από την προμήθεια της Ουκρανίας με δυτικά όπλα έχει ως στόχο την παράταση της σύγκρουσης. 

Το Κίεβο έχει ζητήσει από τους συμμάχους του πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων (γνωστά ως MLRS) για να πραγματοποιεί επιθέσεις σε δυνάμεις και αποθέματα όπλων του αντιπάλου. 

Στις αρχές Ιουνίου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε ενημερώσει πως η Ουάσινγκτον θα στείλει στον ουκρανικό στρατό προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και πυρομαχικά που θα του επιτρέψουν να πλήττει «με περισσότερη ακρίβεια στόχους-κλειδιά στα πεδία των μαχών».

Αν και δεν ανέφερε ονομαστικά σε ποια συστήματα αναφερόταν ακριβώς, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξήγησε μετά τη δημοσίευση του άρθρου σε δημοσιογράφους πως πρόκειται να σταλούν HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), δηλαδή εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών με εξελιγμένο σύστημα στόχευσης, προσαρμοσμένοι σε ελαφριά τεθωρακισμένα.

Τα συγκεκριμένα συστήματα έχουν δραστικό βεληνεκές περίπου 80 χιλιομέτρων. Δεν πρόκειται επομένως για όπλα με μεγάλη ακτίνα δράσης, αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων, που διαθέτουν επίσης οι ΗΠΑ στο οπλοστάσιό τους.

Τα οπλικά συστήματα αυτά αποτελούν μέρος του νέου, μεγαλύτερου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 700 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους θα συμπεριλαμβάνει πυρομαχικά, ραντάρ του πυροβολικού, ραντάρ για την επιτήρηση του εναέριου χώρου, αντιαρματικά όπλα κ.λπ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Διεθνή / «Θέλω να κάνω τον εαυτό μου περιττό»: Ένας βουλευτής μάχεται για την αυτοκυβέρνηση της Γροιλανδίας

Ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Qarsoq Høegh-Dam, φιλοδοξεί να κάνει τον ρόλο του «περιττό», μεταφέροντας σταδιακά την εξουσία από την Κοπεγχάγη στη Γροιλανδία και προωθώντας την πλήρη αυτοκυβέρνηση του νησιού
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Έρευνα: Σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκονται οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Μια νέα μελέτη που καλύπτει 160 χώρες συγκρίνει τα επίπεδα άγχους στην Ευρώπη με αυτά του υπόλοιπου κόσμου, καταλήγοντας σε ένα μείγμα καλών και κακών ειδήσεων για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες της γηραιάς ηπείρου
THE LIFO TEAM
Η δημοπρασία που φέρνει το design στο πιο ακριβό του σημείο

Διεθνή / Όλα όσα κρύβει η πώληση της συλλογής Γκούντσμπουργκ, η δημοπρασία design που μπορεί να γράψει ιστορία

Καθρέφτες της Κλοντ Λαλάν, έπιπλα του Ρουλμάν και του Ζαν Ρουαγιέρ, αλλά και έργα των Ρόθκο, Πικάσο και Πωλ Κλέε, συνθέτουν μια συλλογή που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το κύρος και τη δύναμη του design.
THE LIFO TEAM
ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΧΑΜΕΝΕΕΙ

Διεθνή / Από το τελεσίγραφο στην εκεχειρία: Το παρασκήνιο της συμφωνίας Χαμενεΐ-Τραμπ

Λίγο πριν η Μέση Ανατολή βρεθεί στο χείλος μιας καταστροφικής σύγκρουσης, μια αιφνιδιαστική διπλωματική στροφή και ένα παρασκηνιακό θρίλερ επαφών, οδήγησαν σε μια εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
THE LIFO TEAM