Καταρρακτώδεις βροχές στη Βραζιλία: Πάνω από 100 νεκροί ενώ 6.000 άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους

Καταρρακτώδεις βροχές στη Βραζιλία: Πάνω από 100 νεκροί ενώ 6.000 άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους Facebook Twitter
0

Σωστικά συνεργεία ανέσυραν τα πτώματα 106 ανθρώπων που χάθηκαν εξαιτίας πλημμυρών και κατολισθήσεων, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη βορειοανατολική Βραζιλία, ενώ ψάχνουν άλλους τουλάχιστον 8 αγνοούμενους.

Στις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συμμετέχουν πάνω από 400 μέλη του πυροσβεστικού σώματος, ενώ οι έρευνες «θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή μέχρι να βρεθούν όλοι όσοι αγνοούνται», διαβεβαίωσε ο Ουμπέρτου Φρέιρε, αξιωματούχος της Πολιτικής Προστασίας στην Περναμπούκο.

Στη Ζαρντίμ Μοντεβέρντε, μια από τις κοινότητες που σαρώθηκαν από κατολίσθηση λάσπης, ανάμεσα στη Χεσίφι και στη Ζαμποατάου ντος Γκουαραράπες, οι έρευνες έλαβαν τέλος, καθώς ανακτήθηκαν τα πτώματα των τριών τελευταίων ανθρώπων που αγνοούνταν.

Πάνω από 6.000 άνθρωποι στην περιφέρεια της Χεσίφι έχασαν τα σπίτια τους και στεγάζονται σε δομές φιλοξενίας, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών.

Καταρρακτώδεις βροχές στη Βραζιλία: Πάνω από 100 νεκροί ενώ 6.000 άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους Facebook Twitter
Φωτ: EPA

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου επιθεώρησε από αέρος τις πλημμυρισμένες περιοχές και ανακοίνωσε πως αποδεσμεύει πιστώσεις περίπου 198 εκατ. ευρώ για να προσφερθεί βοήθεια στους πολίτες που επλήγησαν.

Ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους αντιμετώπισε επικρίσεις πρόσφατα διότι δήλωσε ότι καταστροφές τέτοιου είδους είναι κάτι που «τυχαίνει», ειδικά μετά την τραγωδία στην Πετρόπολις, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα από το Ρίο ντε Ζανέιρο, τον Φεβρουάριο.

Μέσα σε μερικές ώρες, τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, στην Περναμπούκο έπεσε ποσότητα νερού ίση με το 70% των κατακρημνίσεων που συνήθως καταγράφονται ολόκληρο τον Μάιο.

Καταρρακτώδεις βροχές στη Βραζιλία: Πάνω από 100 νεκροί ενώ 6.000 άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους Facebook Twitter
Φωτ: EPA

Ο Ζουζέ Μαρένγκου, επιστήμονας ειδικευμένος στις φυσικές καταστροφές, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι εξαιρετικά σφοδρές βροχοπτώσεις οφείλονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, όμως αυτό που τις κάνει φονικότερες είναι η αυθαίρετη δόμηση.

«Η βροχή δεν σκοτώνει από μόνη της. Αυτό που σκοτώνει είναι η βροχή σε περιοχές όπου έχουν οικοδομηθεί σπίτια σε ζώνες υψηλού κινδύνου», τόνισε ο συντονιστής έρευνας του βραζιλιάνικου Εθνικού Κέντρου Επιτήρησης και Προειδοποίησης για Φυσικές Καταστροφές (CEMADEN).

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές φέρουν ευθύνες, είναι «ένοχες» διότι «επέτρεψαν την οικοδόμηση σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπου ζουν φτωχοί πληθυσμοί διότι δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM
Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM
Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM