Αιχμές Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία δεν ζήτησε από καμία χώρα να αλλάξει το όνομά της»

Τσαβούσογλου: Αιχμές κατά της Ελλάδας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ- «Η Τουρκία δεν ζήτησε από καμία χώρα να αλλάξει το όνομά της» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Όλοι πρέπει να κατανοήσουμε τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας αναφορικά με την ασφάλεια, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά  την Τριμερή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας-Ρουμανίας-Πολωνίας.


Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία έχει εκφράσει ξεκάθαρα τη στάση της στο θέμα αυτό.

Εξήγησε ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε την πολιτική της ανοιχτής πόρτας του ΝΑΤΟ, ενώ έριξε τα βέλη του και προς την Ελλάδα.

«Ο λόγος για την επιφύλαξη της Τουρκίας σχετικά με την υποψηφιότητα αυτών των δύο χωρών είναι πολύ σαφής: Οι σχέσεις αυτών των δύο χωρών με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως τα PKK, YPG, DHKP-C, FETO και η υποστήριξή τους σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

»Άλλωστε η ασφάλεια του ΝΑΤΟ και η αλληλεγγύη εντός του ΝΑΤΟ είναι σημαντική για όλους μας. Ισχύει για όλους τους συμμάχους και ισχύει για όσους θέλουν να είναι σύμμαχοι» είπε μεταξύ άλλων.

«Κατανοούμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά όπως λένε ανοιχτά πολλοί από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, όλοι πρέπει να κατανοήσουν τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια, επομένως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρέπει να δηλωθεί ξεκάθαρα. Θέλουμε να συμπεριληφθεί στη στρατηγική αντίληψη».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στον παράδειγμα της Βόρειας Μακεδονίας, επιρρίπτοντας ευθύνες για την καθυστέρηση ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, λόγω των ελληνικών απαιτήσεων.

Υπενθύμισε ότι η διαδικασία που οδήγησε στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ διήρκεσε 11 χρόνια λόγω του αιτήματος της Ελλάδας από την χώρα να αλλάξει το όνομά της.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν ζήτησε από καμία χώρα να αλλάξει το όνομά της και ότι η υποστήριξη που παρέχεται στην τρομοκρατία πρέπει να σταματήσει.

Τονίζοντας ότι οι περιορισμοί της αμυντικής βιομηχανίας κατά της Τουρκίας πρέπει επίσης να τερματιστούν, ο Τσαβούσογλου είπε, πως «Δεν μπορούν να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις εναντίον φίλων και συμμάχων. Δυστυχώς, υπάρχουν τέτοιες χώρες εντός του ΝΑΤΟ. Είναι αποφάσεις που λαμβάνονται εναντίον των εχθρών».

Εξήγησε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να κάνουν συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τις ανησυχίες της Τουρκίας.

«Θα συνεχίσουμε τον διάλογο την επόμενη περίοδο. Είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε». είπε.

Με πληροφορίες της cumhuriyet

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Διεθνή / Πιθανό σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν παραμένει «κρυφό» για χρόνια

Ένα φερόμενο σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν, που εντοπίστηκε εβδομάδες πριν από τον θάνατό του το 2019, παραμένει σφραγισμένο σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους New York Times
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διεθνή / Βρετανία: Aνεβάζει το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής σε «σοβαρό» μετά την επίθεση στο Γκόλντερς Γκριν

«Το επίπεδο απειλής αυξήθηκε σε “σοβαρό”, που σημαίνει ότι μια τρομοκρατική επίθεση θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου
THE LIFO TEAM
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ ΣΥΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Διεθνή / Συρία: Σε εξέλιξη προετοιμασία υπόθεσης για εγκλήματα πολέμου κατά του καθεστώτος Άσαντ

Ο πρώην διοικητής της πολιτοφυλακής του καθεστώτος Άσαντ, κατηγορείται για μαζικές δολοφονίες και βίαιες εξαφανίσεις αμάχων στη Δαμασκό, σε μια υπόθεση που θεωρείται κρίσιμη για τη μεταβατική δικαιοσύνη στη Συρία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΙΤ ΧΕΓΚΣΕΘ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ

Διεθνή / Χέγκσεθ για Ιράν: «Ο πόλεμος ήταν αναγκαίος, αποτελούσαν υπαρξιακή απειλή»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας βρέθηκε ενώπιον του Κογκρέσου για να «λογοδοτήσει» και να δεχτεί ερωτήσεις - κυρίως για τον πόλεμο με το Ιράν, παρότι τυπικά η ακρόαση αφορούσε τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου
THE LIFO TEAM