Lucinda: Η νέα πίτσα της Αθήνας έχει την υπογραφή τριών ηχηρών ονομάτων της γεύσης

Lucinda Facebook Twitter
«Θέλαμε να κάνουμε μια πιτσαρία εστιατορική, να βγαίνεις δηλαδή για να φας πίτσα για κυρίως γεύμα -μια πίτσα που θα σου αρέσει και ας μην ακολουθεί όλους τους κανόνες της ναπολιτάνικης». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Έχετε επισκεφθεί το πρώτο Juicy Grill, τον μικρό χώρο στον οποίο λειτουργούσε πριν μετακομίσει στην οδό Περικλέους του Χολαργού; Αν είστε από αυτούς που έχουν περιμείνει υπομονετικά στην ουρά για να φάνε το μπέργκερ που εξελίχθηκε σε θρύλο, μάλλον θα γνωρίζετε πως το μαγαζί από το οποίο ξεκίνησε παρέμεινε για περισσότερα από δύο χρόνια κλειστό. Αλλά σας έχουμε ένα νέο, και είναι πολύ νόστιμο. 

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης ξανάνοιξε τον χώρο για να συναντηθούν και να δημιουργήσουν σε αυτόν τρία ονόματα της γεύσης της Αθήνας που κάνουν αυτήν τη νέα άφιξη να μοιάζει λες και συναντήθηκαν υπερήρωες σε πολυαναμενόμενο blockbuster.

O Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimou, σεφ και ιδιοκτήτης του κορυφαίου sushi bar της Αθήνας, και ο Κυριάκος Λιοδάκης, που, απ’ όταν άνοιξε την Granello, κάποιοι (και είναι πολλοί αυτοί) ορκίζονται στην πίτσα που ψήνει, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον δημιουργό του προαναφερθέντος μπέργκερ.

Για να πούμε την ιστορία απλά: ο Δημοσθένης και ο Αντώνης είναι Χολαργιώτες και όσο γνωρίζονται έλεγαν ότι δεν έβρισκαν μια πίτσα που να τους ξετρελαίνει στην περιοχή τους. Συνήθως ο δεύτερος την έφερνε την κουβέντα γιατί έφτανε μέχρι την Καισαριανή για να παραγγείλει αυτή που τον ικανοποιούσε. Έπειτα, πριν ακόμα το Juicy Grill κατέβει και στο κέντρο της πόλης, ο Κυριάκος και ο Αντώνης, διατηρώντας τα μαγαζιά τους στο Σύνταγμα, έτρωγαν συχνά ο ένας από το φαγητό που φτιάχνει ο άλλος και κάθε φορά που έκαναν αυτή την ανταλλαγή συζητούσαν αν και πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν.

Ο Αντώνης, λοιπόν, έκανε τις συστάσεις μεταξύ Δημοσθένη και Κυριάκου –οι οποίοι επίσης έτρωγαν ο ένας από το φαγητό του άλλου, χωρίς όμως να γνωρίζονται– και πολύ γρήγορα είπαν όλοι μαζί «πάμε». 

Το αλεύρι τους, η μοτσαρέλα τους, η κόκκινη σάλτσα τους από ντομάτες San Marzano, αποτελούν την ιταλική βάση τους για πειραματισμούς και με άλλα, εγχώρια προϊόντα, όπως το Rezzana τριαντάμηνης ωρίμανσης του Ιδρύματος Tοσίτσα, «ένα τυρί που κοιτάζει την παρμεζάνα στα μάτια», κατά τον Αντώνη Δρακουλαράκο.

Έβαψαν το άλλοτε μπεργκεράδικο στα λευκά, του έδωσαν το όνομα Lucinda, όπως βάφτιζαν οι Ιταλοί πολλά κορίτσια που γεννιόντουσαν την αυγή, τη σχεδίασαν έτσι ώστε να μας θυμίζει μια οικεία γυναικεία φιγούρα, μια γιαγιά που περιμένει να μας περιποιηθεί. 

Lucinda Facebook Twitter
Έβαψαν το άλλοτε μπεργκεράδικο στα λευκά και του έδωσαν το όνομα Lucinda, όπως βάφτιζαν οι Ιταλοί πολλά κορίτσια που γεννιόντουσαν την αυγή. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Έφτιαξαν μια πιτσαρία στην οποία επικεφαλής του ζυμαριού δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Κυριάκο Λιοδάκη, που έχει δώσει ήδη τα διαπιστευτήριά του σε αυτό. 

Πριν παρουσιάσουν το νέο τους εγχείρημα, ο Αντώνης Δρακουλαράκος και ο Κυριάκος Λιοδάκης έκαναν (ακόμα) ένα ταξίδι στη Νάπολη για να φάνε και να εμπνευστούν. Παρ' όλα αυτά, δεν προσδιόρισαν τη δική τους pizzeria ως «napoletana».

«Στο ταξίδι αυτό δοκιμάσαμε πολλές πίτσες που ήταν διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά ήταν όλες τους πεντανόστιμες. Το κοινό τους στοιχείο είναι ότι η ζύμη είναι πάντα λεπτή στη μέση, αλλά cornicione (σ.σ. το στεφάνι δηλαδή) από cornicione διαφέρει. Εμείς, λοιπόν, θέλαμε να κάνουμε μια πιτσαρία εστιατορική, να βγαίνεις δηλαδή για να φας πίτσα για κυρίως γεύμα, μια πίτσα που θα σου αρέσει και ας μην ακολουθεί όλους τους κανόνες της ναπολιτάνικης». 

Θέλοντας να πετύχουν ένα ζυμάρι με διαφορετικές υφές, φτιάχνουν καθημερινά το μείγμα από μαγιά και προζύμι (που δεν έχει η ναπολιτάνικη πίτσα) και το αφήνουν να ωριμάσει για τριάντα έξι ώρες. Εκείνοι προτιμούν το cornicione φουσκωτό, φτιαγμένο έτσι ώστε αν το φάτε μόλις βγει να είναι crispy από πάνω, πιο μαλακό και λαστιχωτό μέσα. 

Lucinda Facebook Twitter
Aπό αριστερά: Ο Δημοσθένης Κουβαράκης του Juicy Grill, ο Κυριάκος Λιοδάκης του Granello και ο Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimou. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Έχοντας αυτό το ζυμάρι ως καμβά, το αλεύρι τους, η μοτσαρέλα τους, η κόκκινη σάλτσα τους από ντομάτες San Marzano, αποτελούν την ιταλική τους βάση για πειραματισμούς και με άλλα, εγχώρια προϊόντα, όπως το Rezzana τριαντάμηνης ωρίμανσης του Ιδρύματος Tοσίτσα, «ένα τυρί που κοιτάζει την παρμεζάνα στα μάτια», κατά τον Αντώνη Δρακουλαράκο. Θα το γευτείτε στην pizza Concentrata με fior di latte, πατέ ντομάτας και πέστο βασιλικού.

Έχουν συνταγές λιτές και κλασικές ιταλικές, τη λιτή μαργαρίτα και την πιο πληθωρική μπουράτα-μορταδέλα-φιστίκι, αλλά ψήνουν και δικές τους, πρωτότυπες συνταγές, όπως η κόκκινη Melanzane με μελιτζάνα, κρεμμύδι, crispy onion, παρμεζάνα, πεκορίνο και ξύγαλο κρέμα, η οποία είναι εμπνευσμένη από τα παπουτσάκια – αυτή την πίτσα πρέπει να τη δοκιμάσετε.

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης ζήτησε να κάνουν και μια πικάντικη πίτσα με πεπερόνι, την έφτιαξαν, και, αν κρίνουν από τις μέχρι τώρα παραγγελίες, είναι η αγαπημένη πολλών. Θα ετοιμάζουν και δυο-τρεις πίτσες, συνταγές εκτός καταλόγου, «εποχής» όπως τις λένε, αφού έτσι και αλλιώς δεν θέλουν να περιοριστούν όσον αφορά τα υλικά που θα χρησιμοποιούν. 

Lucinda Facebook Twitter
Σαλάτα caprese. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Lucinda Facebook Twitter
Ρizza fritta με πατέ ντομάτας, ξύγαλο κρέμα, σαλάμι Λευκάδος και λάδι βασιλικού. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Από τη στιγμή που η πίτσα θα είναι το κυρίως γεύμα σας, προσφέρουν τρεις σαλάτες (caprese, ρόκα - προσούτο και μια σωστή Caesar’s), μερικά ορεκτικά, μοσχαρίσιο καρπάτσιο, arancini με μοσχάρι ραγού ή μανιτάρια και κρέμα μαύρης τρούφας, πολύ ωραίες τηγανητές μπουκιές από το ζυμάρι της πίτσας, δηλαδή pizza fritta με πατέ ντομάτας, ξύγαλο κρέμα, σαλάμι Λευκάδος και λάδι βασιλικού. Τα κρασιά είναι εύκολα και προσφέρονται αρκετές επιλογές σε ποτήρι, η μπίρα είναι ιταλική, έχουν ετοιμάσει και τέσσερα κοκτέιλ, ένα κλασικό Spritz και ένα signature, μια παραλλαγή του Νegroni και μια της Pina Colada. 

Μας έδωσαν και ένα ταξιδιωτικό tip λίγο πριν φύγουμε: σε περίπτωση που ετοιμάζεστε να ταξιδέψετε στη Νάπολη και θέλετε να δοκιμάσετε την πίτσα στο Τavola di Susta που τους ενθουσίασε, μην προσπαθήσετε να κάνετε κράτηση στα αγγλικά γιατί θα σας απαντήσουν «no parlare italiano, no tavola». Δεν θα βρείτε τραπέζι με λίγα λόγια, αλλά αξίζει να μάθετε τα απαραίτητα ιταλικά για να τα καταφέρετε.

Lucinda Facebook Twitter
Η πληθωρική πίτσα μπουράτα-μορταδέλα- φιστίκι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Κεραμεικού 2, Χολαργός, 210 6564035

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Γεύση / Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Με παχιά ζύμη, με ύψος και γεμίσεις, η πίτσα του Σικάγο που ζήλεψε το Ντιτρόιτ μπορεί να εξοργίσει τους Ναπολιτάνους με τον τρόπο που φτιάχνεται, ενώ είναι η ένοχη απόλαυση πολλών, ακόμα και στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
La Ricotta: Μια αυθεντική ιταλική τρατορία μόλις εμφανίστηκε στη Νέα Σμύρνη

Γεύση / La Ricotta: Μια αυθεντική ιταλική τρατορία μόλις εμφανίστηκε στη Νέα Σμύρνη

Ο Μιλανέζος Μάρκο Τζεναμπόνι ορκίζεται στην πίτσα της Νάπολης, η Αθήνα τον έμαθε από τη «συνοικιακή» πιτσαρία του στον Νέο Κόσμο. Μαζί με το γρήγορο φαγητό που τον έκανε γνωστό, για τη νέα, σύντομη κάρτα του νέου ιταλικού της πόλης έχει επιλέξει κλασικές μακαρονάδες, ενώ αρνείται να σερβίρει καρμπονάρα ή αματριτσιάνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM