ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Σουηδία: «Ναι» του κυβερνώντος κόμματος στην ένταξη στο ΝΑΤΟ - Εντός ημερών η επίσημη αίτηση

Σουηδία: «Ναι» του κυβερνώντος κόμματος στην ένταξη στο ΝΑΤΟ - Εντός ημερών η επίσημη αίτηση Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της Σουηδίας ανακοίνωσε πριν λίγο πως στηρίζει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας την πολιτική δεκαετιών και δημιουργώντας ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της ένταξης. 

Με τη γειτονική Φινλανδία να έχει ανακοινώσει ήδη την κατάθεση αιτήματος στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον αναμένεται να καταθέσει επίσημη αίτηση της χώρας εντός ημερών.

Κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου σήμερα, η ηγεσία του αποφάσισε ότι το κόμμα «θα υποστηρίξει στην υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται σε ανακοίνωση, ανατρέποντας την πολιτική γραμμή που ακολουθούσε ανέκαθεν.

«Το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός. «Πιστεύουμε ότι η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

«Όχι στις μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ»

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διευκρινίζει πάντως ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σουηδίας - στοιχεία που ούτως ή άλλως δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη μίας χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις έφεραν στο φως και διαφορετικές γνώμες στους κόλπους του κόμματος, καθώς εκδηλώθηκαν επικριτικές φωνές που θεωρούν ότι η απόφαση είναι εσπευσμένη ώστε η Σουηδία να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Φινλανδία.

Μετά από δεκαετίες ουδετερότητας και μεσολαβήσεων για επιδίωξη ειρήνης σε πολλές κρίσεις στον κόσμο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από 81 μέρες άλλαξε άρδην τη στάση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, φέρνοντας αυτές τις δύο χώρες ένα βήμα πριν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Λίγο νωρίτερα, η Φινλανδία αποφάσισε να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της χώρας.

«Η Φινλανδία κάνει αίτηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο, που έκανε την ανακοίνωση σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την πρωθυπουργό της χώρας, Σάνα Μάριν.

«Μια προστατευμένη Φινλανδία δημιουργείται ως μέρος μιας σταθερής, ισχυρής και υπεύθυνης σκανδιναβικής περιοχής. Κερδίζουμε ασφάλεια και τη μοιραζόμαστε», επεσήμανε ακόμη ο Νιινίστο. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Διεθνή / Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Περίπου 200 νεοφασίστες, ντυμένοι στα μαύρα, ταξίδεψαν στη Λίμνη Κόμο για να γιορτάσουν την επέτειο των 79 χρόνων από την εκτέλεση του Μουσολίνι - Διαδηλωτές απάντησαν με το αντιφασιστικό «Bella Ciao» στους φασιστικούς ύμνους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Διεθνή / Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Ιδιωτικά αναμένεται να γιορτάσουν τα 13 χρόνια του γάμου τους ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Το ζευγάρι ένωσε τις ζωές του στις 29 Απριλίου του 2011 στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ