Το να αποκαλείς έναν άνδρα «φαλακρό» συνιστά σεξουαλική παρενόχληση, σύμφωνα με δικαστική απόφαση

Το να αποκαλείς έναν άνδρα «φαλακρό» είναι σεξουαλική παρενόχληση, σύμφωνα με δικαστική απόφαση Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Το να αποκαλέσεις κάποιον «φαλακρό» είναι σεξουαλική παρενόχληση, όπως έκρινε δικαστήριο στη Βρετανία.

Η απώλεια μαλλιών είναι πιο κοινή σε άνδρες παρά σε γυναίκες άρα το να το χρησιμοποιεί κάποιος ως χαρακτηριστικό είναι μία μορφή παρενόχλησης, σύμφωνα με απόφαση δικαστή.

Ο σχολιασμός σχετικά με την φαλάκρα ενός άνδρας σε εργασιακό χώρο είναι αντίστοιχη του σχολιασμού για το μέγεθος του στήθους μιας γυναίκας, σύμφωνα με την απόφαση.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη από τρεις άνδρες δικαστές, όλοι με απώλεια μαλλιών, προέκυψε σε δικαστική υπόθεση μεταξύ ενός βετεράνου ηλεκτρολόγου και της κατασκευαστικής εταιρείας όπου εργαζόταν.

Ο Tony Finn, εργαζόταν σε εταιρεία στο Δυτικό Γιορκσάιρ για σχεδόν 24 χρόνια, όταν απολύθηκε τον περασμένο Μάιο.

Οδήγησε την εταιρεία στα δικαστήρια ισχυριζόμενος, ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης μετά από ένα περιστατικό με τον προϊστάμενο του εργοστασίου, Jamie King.

Ο καταγγέλλων ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια ενός καυγά στην εταιρεία τον Ιούλιο του 2019, ο King τον αποκάλεσε «φαλακρό μο@@νί». 

Ο ισχυρισμός, είχε ως αποτέλεσμα η επιτροπή - με επικεφαλής τον δικαστή Jonathan Brain - να συζητήσει εάν η παρατήρηση για την φαλάκρα του ήταν απλώς προσβλητική ή στην πραγματικότητα συνιστά θέμα παρενόχλησης.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η αναφορά με αυτόν τον υποτιμητικό τρόπο ήταν ανεπιθύμητη συμπεριφορά όσον αφορά τον (Finn)», διαπίστωσε το δικαστήριο. 

«Αυτή είναι ισχυρή χρήση της γλώσσα. Αν και, όπως διαπιστώνουμε, η χρήση ανάλογου λεξιλογίου είναι συνηθισμένη σε αυτό το εργοστάσιο στο Δυτικό Γιορκσάιρ. Κατά την κρίση μας ο κ. King ξεπέρασε τα όρια κάνοντας προσωπικές παρατηρήσεις στον ενάγοντα σχετικά με την εμφάνισή του».

«Είναι δύσκολο να συνταχθεί άλλο συμπέρασμα εκτός από το ότι ο κ. King είπε αυτά τα λόγια με σκοπό να παραβιάσει την αξιοπρέπεια (του Finn)και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον εκφοβισμού, εχθρικό, εξευτελιστικό, ταπεινωτικό ή προσβλητικό γι' αυτόν» ανέφερε  απόφαση του δικαστηρίου.

«Η πρόθεση του κ. King ήταν να απειλήσει και να προσβάλει τον κ. Finn. Σύμφωνα με την δική μας κρίση, υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ της λέξης «φαλακρός» από τη μια πλευρά και το σεξουαλικό χαρακτηριστικό από την άλλη.

«Ο δικηγόρος της εταιρείας είχε δίκιο που υποστήριξε ότι οι γυναίκες όσο και οι άνδρες μπορεί να είναι φαλακροί. Ωστόσο, και τα τρία μέλη του δικαστηρίου θα βεβαιώσουν, ότι η φαλάκρα είναι πολύ πιο διαδεδομένη στους άνδρες παρά στις γυναίκες».

«Θεωρούμε ότι σχετίζεται εγγενώς με το σεξ».

Το δικαστήριο έθεσε ως στοιχείο και παρελθοντική απόφαση σχετικά με έναν άνδρα που αποδείχθηκε ότι παρενόχλησε σεξουαλικά μία γυναίκα σχολιάζοντας το στήθος της. 

Καταλήγοντας η απόφαση ανέφερε ότι «Το δικαστήριο κρίνει επομένως ότι αναφερόμενος στον ενάγοντα ως «φαλακρό μο@@νί»… η συμπεριφορά του κ. King ήταν ανεπιθύμητη, ήταν παραβίαση της αξιοπρέπειας του ενάγοντος, δημιούργησε ένα εκφοβιστικό περιβάλλον γι' αυτόν, έγινε για αυτόν τον σκοπό και σχετίζεται με το φύλο του ενάγοντα.»

Η αποζημίωση του Finn θα καθοριστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιδιότυπη συμμαχία Τραμπ-Ερντογάν δοκιμάζεται: Συρία, Ισραήλ και τα F-35 στο επίκεντρο

Διεθνή / Η ιδιότυπη συμμαχία Τραμπ-Ερντογάν δοκιμάζεται: Συρία, Ισραήλ και τα F-35 στο επίκεντρο

Η «εξαιρετική» σχέση Τραμπ-Ερντογάν περνά δύο κρίσιμες δοκιμασίες: τις εντάσεις στη Συρία με το Ισραήλ και το μπλοκαρισμένο deal για τα F-35 - Ο ρόλος των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Κογκρέσου
LIFO NEWSROOM
Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Διεθνή / Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Αυξάνονται οι υποθέσεις διαφθοράς κατά Ρώσων αξιωματούχων, την ώρα που ο Πούτιν επιχειρεί να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αποτυχίες στον πόλεμο με την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Διεθνή / Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Ο Χαλκ Χόγκαν, ο άνθρωπος που ανέδειξε την επαγγελματική πάλη, πέθανε σε ηλικία 71 ετών. Η κληρονομιά του ωστόσο παραμένει αμφιλεγόμενη, με ρατσιστικά σχόλια, κατάχρηση εξουσίας και μια δικαστική υπόθεση που συγκλόνισε τη δημοσιογραφία
LIFO NEWSROOM