Το Βέλγιο αναβάλλει για 10 χρόνια την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας

Βρυξέλλες Facebook Twitter
Φωτ αρχείου: François Genon on Unsplash
0

Να συνεχίσει να αξιοποιεί τους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς της σταθμούς για τουλάχιστον 10 χρόνια αποφάσισε η κυβέρνηση του Βελγίου.

Όπως ενημέρωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο, η κυβέρνηση έλαβε αυτή την απόφαση, αφού ζύγισε τις επιλογές ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η απόφαση μεταφράζεται στο ότι ο σταθμός Tihange 3, κοντά στη Λιέγη, στα σύνορα με τη Γερμανία (1.038 μεγαβάτ), καθώς και ο σταθμός Doel 4, κοντά στην Αμβέρσα (1.039 MW), θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως τουλάχιστον το 2035.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να παραταθεί για δέκα χρόνια η διάρκεια ζωής των δύο πιο πρόσφατων πυρηνικών αντιδραστήρων» του Βελγίου, διευκρίνισε ο κ. Ντε Κρο σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η βελγική απόφαση σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με την εταιρεία που διαχειρίζεται τους σταθμούς αυτούς, τη γαλλική Engie, η οποία εργαζόταν βάσει της υπόθεσης εργασίας πως θα έκλειναν το 2025. Ενδέχεται να απαιτηθεί μεγάλη δημόσια δαπάνη για τη νέα συμφωνία.

Ο Ντε Κρο ανέφερε ακόμη πως τα σχέδια του Βελγίου δεν αφορούν μόνο την παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων. Περιλαμβάνουν επίσης έργα για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο βελγικό ενεργειακό μείγμα.

Η υπουργός Ενέργειας Τίνε Φαν ντερ Στράτεν είπε πως βάσει των κυβερνητικών σχεδίων το Βέλγιο θα εξασφαλίζει ως το 2030 κάπου 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει από ανανεώσιμες πηγές (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, υδρογόνο...) ενώ η χρήση πετρελαίου και αερίου θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 15% συνολικά, εν μέρει χάρη στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Για τον Ντε Κρο, η παράταση «θα επιτρέψει να ενισχύσουμε την (ενεργειακή) ανεξαρτησία της χώρας μας» με φόντο τη γεωπολιτική αναταραχή.

Η δέσμευση η χώρα να προχωρήσει προοδευτικά στην εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας είχε εγγραφεί στη βελγική νομοθεσία το 2003.

Η μισή και πλέον ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε στο Βέλγιο το 2021 παρήχθη από τους πυρηνικούς της σταθμούς, κατά δεδομένα του διαχειριστή του δικτύου Elia.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, που απογείωσε τις τιμές του πετρελαίου και του αερίου, ανάγκασε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αρχίσουν να επανεξετάζουν τις επιλογές τους ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό. Η Ευρώπη αναζητεί τρόπους να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, που προμηθεύει πάνω από το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στη Γηραιά Ήπειρο, κυρίως στη Γερμανία, στην Ιταλία και κεντροευρωπαϊκά κράτη.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις στη Μινεσότα

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό στη Μινεσότα - «Θα θέσω σε εφαρμογή τον Νόμο περί Εξέγερσης»

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό μίας γυναίκας από πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE)
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΝΕΚΡΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΡΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Διεθνή / Ιράν: Βίντεο αποτυπώνει «τη σφαγή των Ιρανών διαδηλωτών» - Ακολουθούν σκληρές εικόνες

Ο φωτορεπόρτερ, Afshin Ismaeli, ανήρτησε το βίντεο στο Instagram και γράφει για τις ανεπίσημες πληροφορίες που αφορούν τον πραγματικό αριθμό των νεκρών ο οποίος μπορεί να ξεπερνά τις 12.000
THE LIFO TEAM
Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Διεθνή / Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να «πάρει» τη Γροιλανδία με κάθε τρόπο, επαναφέροντας ένα σενάριο που φέρνει σε ανοιχτή σύγκρουση τις ΗΠΑ με τη Δανία και δοκιμάζει τα όρια της συνοχής του ΝΑΤΟ στην Αρκτική
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / «Αναπαραγωγική βία» στη Γάζα: Πτώση 41% στις γεννήσεις σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με εκθέσεις

Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι η εικόνα που προκύπτει από τις γεννήσεις, τις αποβολές και την κατάρρευση της μαιευτικής φροντίδας καλύπτει τις προϋποθέσεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία
THE LIFO TEAM