Key Books: Ένας εκδοτικός οίκος που γεννήθηκε στην καρδιά της κρίσης

Key Books: Ένας εκδοτικός οίκος που γεννήθηκε στην καρδιά της κρίσης Facebook Twitter
Αυτό που θέλαμε είναι να εκδίδουμε βιβλία που να διαβάζονται. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μπαίνοντας στα γραφεία του Key Books, του εκδοτικού οίκου που γεννήθηκε στην καρδιά της κρίσης το 2013, εκδίδοντας βιβλία για ιστορίες ανθρώπων που άλλαξαν τα δεδομένα γιατί διεκδικούσαν τη ζωή αλλιώς, καταλαβαίνεις ότι δεν πρόκειται για συνηθισμένη περίπτωση.

Τα γραφεία στεγάζονται σε ένα πανέμορφο, ανακαινισμένο νεοκλασικό με χιουμοριστικές πινελιές –εξώφυλλα βιβλίων με αστεία μεμοραμπίλια, μια μπασκέτα(!) και αυτοσχέδια παιχνίδια– που δείχνουν να αντιστοιχούν στην αισθητική των δύο εκδοτών, του Βασίλη Βαρδάκα και του Βλάσση Μαρωνίτη, οι οποίοι βρέθηκαν από μια αποθήκη κάπου στον Πειραιά «και από ένα καφέ στο κέντρο της Αθήνας, όπου γίνονταν οι επαγγελματικές συναντήσεις, αφού δεν είχαμε καν γραφεία» σε αυτό το ξεχωριστό κτήριο στην καρδιά των Εξαρχείων. 

Η ιστορία των δυο φίλων και εκδοτών είναι η απόδειξη ότι ακόμα και ένα απρόσμενο τσουνάμι μπορεί να εξελιχθεί σε μια ωραία θάλασσα για ένα ταξίδι στον χώρο του βιβλίου, που άρχισε και συνεχίστηκε κάπως μυθιστορηματικά.

Για την ακρίβεια όλα ξεκίνησαν το δύσκολο καλοκαίρι του 2012, όταν και ο Βασίλης και ο Βλάσσης είδαν τις δουλειές τους –αμφότεροι αρχισυντάκτες σε άλλοτε πανίσχυρους ομίλους, όπως αυτοί του Λυμπέρη και του Μπόμπολα αντίστοιχα– να χάνονται εξαιτίας της κρίσης στον χώρο των media.

Τα κακά νέα για τον Βλάσση, ο οποίος είχε γίνει τότε πατέρας τριδύμων, ήρθαν ένα ωραίο καλοκαιρινό πρωινό –«όταν ακούς να χτυπάει το τηλέφωνο το πρωί από τη δουλειά, ξέρεις ότι δεν είναι ποτέ για καλό» όπως μας λέει ο ίδιος–, οπότε του ανακοινώθηκε ότι κλείνει το περιοδικό του οποίου προΐστατο. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στον Βασίλη την ίδια ακριβώς περίοδο, ο οποίος, βλέποντας το τέλος των περιοδικών να πλησιάζει, πήρε ένα σακίδιο και ταξίδεψε μέχρι τη μακρινή Κόστα Ρίκα για να ξανασκεφτεί το μέλλον του. 

Νέοι άνθρωποι που βρέθηκαν χωρίς δουλειά και άλλοι που ξεκινούσαν δουλειά σε ένα κατεστραμμένο από κάθε άποψη περιβάλλον. Σκεφτόμασταν ότι όλος αυτός ο κόσμος, όπως ακριβώς κι εμείς, ήθελε από κάπου να κρατηθεί, να εμπνευστεί, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει. Να διαβάσει κάτι το βράδυ που θα του δημιουργήσει τη διάθεση να ξυπνήσει το πρωί και να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.

Εκεί, στην άκρη του κόσμου, αποφάσισε ότι θέλει να κάνει κάτι δικό του και επιστρέφοντας το ανακοίνωσε στον Βλάσση, ο οποίος είχε αντίστοιχες σκέψεις. Καθώς η αγάπη για το βιβλίο και τη γραφή ήταν και για τους δυο δεδομένη, αποφάσισαν να τολμήσουν να ανοίξουν εκδοτικό οίκο: «Στην αρχή τα πάντα έμοιαζαν πολύ δύσκολα, αφού ξεκινήσαμε με χαμηλό προϋπολογισμό και με την πλάτη κυριολεκτικά στον τοίχο», ομολογούν.

«Εποχή κρίσης και ίσως η χειρότερη περίοδος για να ξεκινήσει κανείς έναν εκδοτικό οίκο. Παρότι, όμως, δεν είχαμε όλα τα δεδομένα για τον χώρο του βιβλίου και οι δυσκολίες έμοιαζαν σχεδόν ανυπέρβλητες, δεν σκεφτήκαμε καθόλου να γυρίσουμε πίσω, παρά τις προτάσεις που μας έγιναν. Ξέραμε καλά ότι είχαμε κάψει τα καράβια. Ίσως να βοήθησε το γεγονός ότι είχαμε επίγνωση της δυσκολίας, ότι δεν ήμασταν στο 2004, οπότε λύνονταν όλα επειδή υπήρχαν χρήματα. Και κάναμε κυριολεκτικά τα πάντα: δειγματισμό, προώθηση, πώληση, μετάφραση, επιμέλεια».

Key Books: η μυθιστορηματική ιστορία δυο εκδοτών Facebook Twitter
Η ιστορία των δυο φίλων και εκδοτών είναι η απόδειξη ότι ακόμα και ένα απρόσμενο τσουνάμι μπορεί να εξελιχθεί σε μια ωραία θάλασσα για ένα ταξίδι στον χώρο του βιβλίου που άρχισε και συνεχίστηκε κάπως μυθιστορηματικά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το σενάριο μοιάζει περίπου σαν εκείνο ενός από τα πρώτα βιβλία που εξέδωσαν με τον τίτλο «Άγρια», όπου η Σέριλ Στρέιντ αφηγείται πώς αποφάσισε να ξεκινήσει μια πεζοπορία 1.800 χιλιομέτρων στην άγρια φύση για να ανακαλύψει τι είναι αυτό που πραγματικά ζητά στη ζωή της. Συμφωνούν με τη διαπίστωσή μου και σημειώνουν πως στόχος τους ήταν όχι μόνο να αλλάξουν τη ζωή τους αλλά και να εκδώσουν βιβλία που άρεσαν πρώτα στους ίδιους, με πραγματικούς ήρωες και αληθινές ιστορίες.

«Αυτό που θέλαμε ήταν να εκδώσουμε βιβλία που να διαβάζονται. Είχαμε αποκτήσει κάποιο κριτήριο από τον χώρο των media σε σχέση με το τι διαβάζει ο κόσμος και είχαμε διαπιστώσει ότι αυτά που αρέσουν σ' εμάς έχουν απήχηση ένα μεγάλο μέρος του κοινού, οπότε μάλλον πληρούσαν και το εμπορικό κριτήριο ώστε να γίνει το εγχείρημα μας βιώσιμο.

Επιπλέον, θέλαμε να μιλήσουμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που, ακριβώς σαν κι εμάς, είχαν χάσει τις δουλειές τους ή είχαν δει τις ζωές τους να αλλάζουν ή να διαλύονται. Νέοι άνθρωποι που βρέθηκαν χωρίς δουλειά και άλλοι που ξεκινούσαν δουλειά σε ένα κατεστραμμένο από κάθε άποψη περιβάλλον. Όλο αυτό είχε δημιουργήσει μια ζοφερή κατάσταση την οποία βιώσαμε κι εμείς, ασχέτως του αν, λόγω ιδιοσυγκρασίας, το αντιμετωπίσαμε με διαφορετικό τρόπο.

Σκεφτόμασταν επίσης ότι όλος αυτός ο κόσμος ήθελε από κάπου να κρατηθεί, να εμπνευστεί, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει. Να διαβάσει κάτι το βράδυ που θα του δημιουργήσει τη διάθεση να ξυπνήσει το πρωί και να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Να προχωρήσει, εν ολίγοις, στο επόμενο βήμα», μου λένε με ενθουσιασμό για την ιστορία και την ιδέα που δημιούργησε τον τίτλο Key Books. Κάτι σαν πνευματικό ξεκλείδωμα. 

Εξού και οι πρώτοι τίτλοι που έβαλαν τη σφραγίδα στον εκδοτικό: «Τόσο το πρώτο μας βιβλίο, το “Κλέψε σαν καλλιτέχνης” του Όστιν Κλέον, όσο και και το “Έξω από τα δόντια” του ζωντανού θρύλου Τζορτζ Λόις ήταν βιβλία που είχαν στόχο να εμπνεύσουν τον κόσμο και να τον κάνουν να θέλει να φύγει από την κατάθλιψη. Αυτό ήταν το ζητούμενο εκείνη την εποχή, να σκεφτεί ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να χτίσει κάτι μικρό, όπως κάναμε κι εμείς», λέει ο Βλάσσης.

Key Books: η μυθιστορηματική ιστορία δυο εκδοτών Facebook Twitter
Είχαμε αποκτήσει κάποιο κριτήριο από τον χώρο των media σε σχέση με το τι διαβάζει ο κόσμος και είχαμε διαπιστώσει ότι αυτά που μας αρέσουν εμάς έχουν απήχηση σε ένα μεγάλο μέρος του κοινού, οπότε μπορεί να πληρούν και το εμπορικό κριτήριο, ώστε να γίνει το εγχείρημα μας βιώσιμο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ρωτάω τον Βασίλη αν η πρόθεσή τους ήταν να βγάλουν βιβλία ανθρώπων που τους είχαν εμπνεύσει και ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί. «Σίγουρα. Ο Τζορτζ Λόις, που για εμάς που είχαμε δουλέψει στα περιοδικά είχε αποτελέσει πηγή έμπνευσης, ήταν σίγουρα μια τέτοια περίπτωση. Ήταν ένας ήρωάς μας. Πέραν τούτου, θέλαμε να βγάλουμε βιβλία που θα πέρναγαν ένα μήνυμα στους αναγνώστες αλλά και προς εμάς.

Εκτός από την “Άγρια”, το δεύτερο βιβλίο μας, που μέσα από μια αληθινή ιστορία έλεγε ότι η ζωή μπορεί να σου φέρνει ανυπέρβλητες δυσκολίες, αλλά έχεις επιλογές, ακόμα και παίρνοντας τα βουνά, σημαντικό ήταν το αμέσως επόμενο, η “Δύναμη των εσωστρεφών, στον βαθμό που, ακριβώς επειδή είμαστε κι εμείς εσωστρεφείς και ζούσαμε τότε σε μια κρίση, την οποία ο καθένας βίωνε εσωτερικά, με τον δικό του τρόπο, θέλαμε να πούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το να είναι κανείς εσωστρεφής.

Όσο για την “Τέχνη της ρουτίνας”, αυτή δεν έκανε τίποτε άλλο από το να αποκαλύψει καθημερινά τελετουργικά που ανέπτυξαν οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι, από τον Χέμινγουεϊ μέχρι τον Φρόιντ και τον Γούντι Άλεν, τα οποία σε κάνουν να αναλογιστείς πώς είναι η καθημερινότητά σου και πώς μπορείς ακόμα και μέσα από μια ρουτίνα να είσαι δημιουργικός».

Και όχι μόνο. Όπως τονίζει ο Βλάσσης: «Τέτοια βιβλία σπάνε τα στερεότυπα που έχουμε για τους δημιουργικούς ανθρώπους ότι περιμένουν να έρθει κάπως μαγικά από το πουθενά η έμπνευση. Μάλλον το αντίθετο. Χρειάζεται πολλή δουλειά, καθώς όλοι αυτοί είχαν δομήσει μια πολύ αυστηρή ρουτίνα για να μπορέσουν να τα καταφέρουν. Τίποτα δεν προκύπτει τυχαία, ούτε ουρανοκατέβατα».

Αυτό σίγουρα ισχύει και για τους ίδιους, αφού χρειάστηκε να προσπαθήσουν πολύ σκληρά ώστε να δουν τους κόπους τους να ανταμείβονται, βγάζοντας ωστόσο διόλου τυχαία βιβλία για ανθρώπους «μεγαλύτερους από τη ζωή» όπως ο Άιρτον Σένα, η καλύτερη βιογραφία που κυκλοφορεί για τον αδικοχαμένο πιλότο της Φόρμουλα 1, και μάλιστα από έναν Έλληνα συγγραφέα, τον Βασίλη Τσακίρογλου.

Είναι ο ίδιος που κρύβεται πίσω από τη συγγραφή της αυτοβιογραφίας που προκάλεσε πολύ θόρυβο το περασμένο καλοκαίρι, της αθλήτριας Μαρίας Πολύζου, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μην τα παρατάς», όταν εκείνη ομολόγησε ότι είχε κακοποιηθεί από τον πατέρα της.

«Η αλήθεια είναι ότι από αλλού αρχίσαμε και αλλού βρεθήκαμε. Δεν είχαμε ιδέα για την ιστορία της και γι' αυτό το γεγονός. Ξεκινήσαμε να βγάλουμε ένα βιβλίο για το τρέξιμο και στη συνέχεια, συζητώντας μαζί της, είδαμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το προσωπικό της παράδειγμα και τη δική της ιστορία, που είναι αξιοθαύμαστη, για να δώσουμε κουράγιο και σε άλλους. Μια κορυφαία μαραθωνοδρόμος που πέτυχε τον Φειδιππίδειο Άθλο (Αθήνα - Σπάρτη - Μαραθώνας) καλύπτοντας 524 χιλιόμετρα, κάτι που ξεπερνάει κάθε λογική. Επίσης, κατάφερε να ξεπεράσει το πιο μεγάλο εμπόδιο, αυτό του καρκίνου. Είναι σπουδαία. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θέλαμε να πέσει φως μόνο σε ένα σκοτεινό κομμάτι αλλά σε όλη την ιστορία της, που είναι υπέροχη, που σε παρακινεί και συγχρόνως σε προβληματίζει», επισημαίνουν και οι δύο. 

Key Books: η μυθιστορηματική ιστορία δυο εκδοτών Facebook Twitter
Το «Δώρο» έχει ήδη κυκλοφορήσει σε τριάντα χώρες και στην Ιαπωνία, όπου κυκλοφόρησε αρχές Γενάρη, έγινε το απόλυτο μπεστ σέλερ δεκαπέντε μέρες από την έκδοσή του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Άλλωστε, όταν ξεκίνησαν δεν είχαν ιδέα ότι τα βιβλία για ανθρώπους που θαύμαζαν, όπως ο Πάτρικ Λι Φέρμορ ή οι αδελφοί Ράιτ, θα μπορούσαν να είναι προσοδοφόρα. «Δεν είναι τυχαίο ότι, μελετώντας τις ζωές αυτών των ανθρώπων, βλέπεις ότι διαπνέονταν από υψηλά κίνητρα. Αυτό που ήθελαν οι αδελφοί Ράιτ ήταν να πετάξουν, όπως κι εμείς. Γι' αυτό έμειναν στην Ιστορία, όχι γιατί έβγαλαν χρήματα», λέει ο Βλάσσης, για να συμπληρώσει ο Βασίλης πως «εξαρχής λέγαμε ότι θέλουμε να βγάλουμε χρήματα για να βγάζουμε ωραία βιβλία, για να παραφράσω τον Ντίσνεϊ».

Ωστόσο, η εμπορική επιτυχία ήρθε ανέλπιστα με το «Δώρο - Ένα τετράδιο θαυμάτων», όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, δηλαδή με το διάσημο βιβλίο του Στέφανου Ξενάκη, το απόλυτο φαινόμενο της εποχής μας, όπως είπαν χαρακτηριστικά οι «New York Times». Μην ξεχνάμε ότι το «Δώρο» έχει κυκλοφορήσει ήδη σε τριάντα χώρες και στην Ιαπωνία, όπου κυκλοφόρησε αρχές Γενάρη, έγινε το απόλυτο μπεστ σέλερ δεκαπέντε μέρες από την έκδοσή του.

Δεν μπορώ να μην τους ρωτήσω αν περίμεναν μια τέτοια ανταπόκριση. «Να πούμε την αλήθεια, την περιμέναμε», μου λένε με μια φωνή. «Κυρίως από τη στιγμή που γνωρίσαμε τον Στέφανο Ξενάκη και γοητευτήκαμε από την προσωπικότητά του, από τις πρώτες συζητήσεις που είχαμε μαζί του. Ήμασταν σίγουροι ότι αυτή την αλήθεια που βγάζει σ' εμάς θα την περνούσε και στον κόσμο. Είδαμε την ανταπόκριση που είχε στο κοινό μέσα από τα social media που εξακολουθούν να τον ακολουθούν πιστά και καταλάβαμε ότι υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να δει τον κόσμο μέσα από το ίδιο βλέμμα μ' εκείνον». 

Επειδή ακριβώς τα βιβλία που εκδίδουν στον Key Books μιλούν για την εποχή που ζούμε, προσπαθώντας να απαντήσουν στα όσα συμβαίνουν, οι δυο εκδότες δεν θα μπορούσαν να παραβλέψουν κρίσιμα θέματα όπως το κίνημα του #metoo με βιβλία όπως το «Είμαι επικίνδυνη», που περιλαμβάνει τις πραγματικές ιστορίες εκατό σημαντικών γυναικών, με τα έσοδα από την πώληση να διατίθενται στην αρωγή οργανισμών που υποστηρίζουν γυναίκες οι οποίες έχουν υποστεί έμφυλη βία, ενώ ετοιμάζουν και ένα δεύτερο με κορίτσια στην εφηβεία, το οποίο τους έκανε, όπως ομολογούν, να διαπιστώσουν πως «η νέα γενιά δεν έχει μάθει να ονειρεύεται», κάτι σοκαριστικό, αν το σκεφτείς. Ίσως αυτό να τους κινητοποιεί ώστε να δίνουν πλέον έμφαση στα παιδικά βιβλία, κάτι που τους έχει ενθουσιάσει.

Υπάρχουν πάντως, όπως παραδέχονται, βιβλία που έχουν αλλάξει τον δικό τους τρόπο σκέψης: «Το πάθαμε πρόσφατα με τις "Αρχές" του Ρέι Ντάλιο, που μας έκαναν να ξανασκεφτούμε το ανέφικτο του multitasking, αφού ο ίδιος λέει ότι πρέπει να συγκεντρώνεσαι σε έναν στόχο κάθε φορά, αλλιώς τα κάνεις όλα μέτρια. Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι ο Ντάλιο επιμένει πως πρέπει διαρκώς να μαθαίνεις από αυτούς που ξέρουν και να ακούς. Ξεκινάει μάλιστα το βιβλίο με τη φράση "Είμαι ηλίθιος". Και όταν το λέει αυτό ένας από τους πλουσιότερους και πιο πετυχημένους ανθρώπους του πλανήτη, τότε καταλαβαίνεις ότι μάλλον έχει κάποιο δίκιο», μου λέει ο Βλάσης.

Κάπως έτσι, άλλωστε, έμαθαν κι εκείνοι, καταφέρνοντας να διανύσουν μια τεράστια απόσταση, όπως οι δρομείς τους οποίους εκδίδουν, και επιμένουν πως αν ξανάρχιζαν, με την ίδια αγάπη θα προσέγγιζαν τους συγγραφείς και τους τίτλους και το ίδιο ορμητικά θα προχωρούσαν, παρά τα λάθη.

«Δεν συνηθίζουμε να κοιτάμε πίσω, μόνο μπροστά. Και είμαστε χαρούμενοι τόσο για τα λάθη όσο και για την επιτυχία. Γιατί αυτό που κάνουμε μας δίνει ένα πράγμα: μεγάλη και αμέτρητη χαρά. Μόνο χαρά, αυτό κρατάμε».

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Τζούλη Αγοράκη έγραψε το πιο ανεπιτήδευτα αστείο βιβλίο του καλοκαιριού

Βιβλίο / Η Τζούλη Αγοράκη έγραψε το πιο ανεπιτήδευτα αστείο βιβλίο της χρονιάς!

Το «Ανδρολίβαδο» είναι μια συλλογή από σκόρπια κεφάλαια της ερωτικής-σεξουαλικής ζωής της δημοσιογράφου, όπου παρελαύνουν ένα σωρό φετίχ, ανδρικές νευρώσεις, παραξενιές, ακόμα και καταστάσεις οριακά επικίνδυνες, δοσμένες όμως με αστείρευτα χιουμοριστική γλώσσα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
«Είμαι επικίνδυνη»: Η συγκλονιστική φωνή της (Ελληνίδας) γυναίκας

Προδημοσίευση / «Είμαι επικίνδυνη»: Η συγκλονιστική φωνή της (Ελληνίδας) γυναίκας

Ο συλλογικός τόμος με ιστορίες γυναικών με τον τίτλο «Είμαι Επικίνδυνη», που παρουσιάζει σε αποκλειστική προδημοσίευση η LiFO, έχει ως στόχο να αφυπνίσει, να εμπνεύσει και να θυμίσει τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του σήμερα - και όχι μόνο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Άγνωστα αριστουργήματα και άφθονα δοκίμια

Fall Preview 2021 / Book Preview: Άγνωστα λογοτεχνικά αριστουργήματα και άφθονα δοκίμια

Σπάνια αριστουργήματα από την αμερικανική και την ισπανόφωνη λογοτεχνία, δοκίμια για τα σημεία των καιρών, ιστορικά βιβλία για τις σκοτεινές πτυχές του παγκόσμιου γίγνεσθαι, πολλή φιλοσοφία αλλά και η επιστροφή Ελλήνων συγγραφέων, όπως της Ζυράννας Ζατέλη και της Μαρίας Μήτσορα, είναι τα κεντρικά σημεία της προσεχούς εκδοτικής παραγωγής.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LIFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ