Αν πρέπει να κατεβάσεις δύο μπουκάλια κρασί κάθε Κυριακή βράδυ για να αντέξεις την εβδομάδα που έρχεται, αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Αν νιώθεις πως όλα είναι μάταια, σίγουρα αυτό το βιβλίο είναι για σένα.

 

— Γιατί είναι απαραίτητος ένας οδηγός εργασίας για millennials, όπως το βιβλίο σου;

Μεγαλώσαμε πιστεύοντας πως θα έχουμε ιπτάμενα αμάξια και εξοχικά και αντί γι’ αυτό προσπαθούμε απλώς να πληρώσουμε το ενοίκιο και να μας μείνει και κάτι για μια έξοδο. Σε περίοδο ειρήνης βιώσαμε τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις, οι οποίες δεν λένε να τελειώσουν. Η μη σύνδεση των σχολών με την αγορά εργασίας δημιουργεί την ανάγκη να μάθεις μόνος σου τα περισσότερα πράγματα που αφορούν τα επαγγελματικά. Οπότε, αισθάνθηκα πως καιρός ήταν κάποιος να μαζέψει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε ένα βιβλίο για να βοηθήσει τους νεότερους να πλοηγηθούν με λιγότερη δυσκολία απ’ ό,τι εμείς.

 

— Τι σε παρακίνησε να ξεκινήσεις να τον γράφεις;

Μετά το 2017, που είχα φτιάξει τη σελίδα «Η ζωή στο γραφείο», και αργότερα, που δημιούργησα την ομάδα «Τμήμα προσωπικού δράματος», παρατήρησα πόσο πολλοί άνθρωποι ταυτίζονταν με διάφορα επαγγελματικά προβλήματα. Δεν ξέραμε πώς να φτιάξουμε το βιογραφικό μας, τι να πούμε σε μια συνέντευξη, πότε πρέπει να ζητήσουμε αύξηση. Δεν είχαμε κάποιον/-α να μας καθοδηγήσει. Έτσι, συνειδητοποίησα πως καλό θα ήταν να τα γράψω. Στην αρχή είχα στο μυαλό μου κοντινούς μου ανθρώπους και σκέφτηκα πως θα ήθελα να βοηθήσω έστω αυτούς. Από κει και πέρα, έστω και έναν άνθρωπο να βοηθήσει αυτός ο οδηγός, σημαίνει πως έχει πετύχει τον στόχο του.

 

— Πόσο δύσκολο είναι να αφήσει κάποιος την ασφάλεια μιας δουλειάς 9-5;

Είναι ίσως το πιο δύσκολο πράγμα στην επαγγελματική μας ζωή. Στην Ελλάδα, δε, το επίπεδο δυσκολίας και ανασφάλειας ανεβαίνει κατακόρυφα. Εξαρτάται από το πόσο θες να το κάνεις ή, έστω, να το δοκιμάσεις, ώστε να μη σε φάει το «γιατί δεν το έκανα».

 

Ο Δημήτρης Κανέλλης μας μιλάει για το καινούργιο του βιβλίο από την Key Books

 

— Κινείσαι κατά κύριο λόγο στον ψηφιακό κόσμο. Γιατί αποφάσισες να εκδώσεις ένα βιβλίο σε φυσική μορφή;

Το πρόβλημα με τον ψηφιακό κόσμο είναι ο όγκος του περιεχομένου. Καταναλώνουμε πολύ περιεχόμενο καθημερινά, μηδενίζοντας την αξία του. Όλα απέχουν ένα σκρολ. Όσον αφορά τη συναισθηματική σύνδεση, ο φυσικός κόσμος ακόμα υπερτερεί. Συνδέουμε αντικείμενα, όπως βιβλία και βινύλια, με τις καλύτερες αναμνήσεις μας.

 

— Ποια συμβουλή πιστεύεις ότι θα σου έδινε ο νεότερος εαυτός σου και ποια θα του έδινες εσύ;

Είναι σημαντικό να κάνουμε περήφανο τον παιδικό εαυτό μας, σαν να του το χρωστάμε. Λογικά, θα μου έλεγε «μείνε δημιουργικός και ελεύθερος», δηλαδή να μην μπω στο corporate καλούπι. Η κλισέ συμβουλή θα ήταν να αγοράσει bitcoin, αλλά η αληθινή συμβουλή θα ήταν «να το απολαύσει, γιατί όλα θα πάνε καλά».

 

Keybooks.gr

Οδηγός Βιβλίου