Πανσέληνος του χιονιού: Αύριο στους ουρανούς το τελευταίο φεγγάρι του χειμώνα

Σούνιο πανσέληνος Facebook Twitter
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
0

Το βράδυ της Τετάρτης στον ουρανό θα σκαρφαλώσει η πανσέληνος του χιονιού και πρόκειται για την τελευταία του χειμώνα.

Το γεμάτο φεγγάρι του Φεβρουαρίου ονομάστηκε, έτσι, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης που κατά κανόνα εμφανίζεται αυτόν τον μήνα στη Βόρεια Αμερική και πήρε το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της. Ήταν επίσης, γνωστή και ως «πανσέληνος της πείνας», επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου, αλλά και «πανσέληνος της αρκούδας», γιατί έβγαιναν αναζητώντας φαγητό.

Ορισμένες φυλές έδωσαν σε αυτήν την πανσέληνο ονόματα ζώων. Η φυλή Tlingit στα βορειοδυτικά του Ειρηνικού την αποκαλεί «s'eek dis» ή «φεγγάρι της μαύρης αρκούδας». Η φυλή Haida στην Αλάσκα την αποκαλεί "hlgit'un kungáay" ή «φεγγάρι της χήνας».

Αυτή η πανσέληνος είναι επίσης σημαντική σε άλλους πολιτισμούς. Σηματοδοτεί τον Māgha Pūjā, ένα σημαντικό βουδιστικό φεστιβάλ που γιορτάζει τον Βούδα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φθιώτιδα: Κακοποιητικά μηνύματα σε 14χρονη – Τι είπε στο δικαστήριο ο 61χρονος που καταδικάστηκε

Ελλάδα / Φθιώτιδα: Κακοποιητικά μηνύματα σε 14χρονη – Τι είπε στο δικαστήριο ο 61χρονος που καταδικάστηκε

Ο 61χρονος υποστήριξε στο δικαστήριο ότι «παρερμήνευσε την ηλικία της μαθήτριας», καθώς –όπως ισχυρίστηκε– «έδειχνε μεγαλύτερη και είχε επαφές με ενήλικες στο διαδίκτυο»
LIFO NEWSROOM