ΠΟΥ: Αυξημένος ο κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία να τεθεί υπό έλεγχο φέτος η πανδημία

ΠΟΥ: Αυξημένος ο κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία να τεθεί υπό έλεγχο φέτος η πανδημία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο φέτος, αλλά είναι αυξημένος ο κίνδυνος να χαθεί αυτή η ευκαιρία, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς. 

«Σε κάποιες χώρες, η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη βαρύτητα της Όμικρον οδηγεί ένα ψευδές αφήγημα ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Την ίδια ώρα, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και τα χαμηλά ποσοστά ελέγχων σε άλλες χώρες δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να αναδειχθούν νέες μεταλλάξεις», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Οργανισμού, σε σύσκεψη για την παγκόσμια δράση κατά της Covid-19. 

«Μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία φέτος, αλλά είμαστε σε αυξημένο κίνδυνο να χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Αυτή τη στιγμή, 116 χώρες είναι μακριά από τον κοινό μας στόχο για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού σε κάθε κράτος έως τα μισά του χρόνου», συμπλήρωσε. 

Στην τοποθέτησή του, ο Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς διατύπωσε τρία αιτήματα. Να υποστηρίξουν όλες οι χώρες τον παγκόσμιο στόχο του Οργανισμού για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού και να συνεισφέρουν όλα τα κράτη το μερίδιο που τους αναλογεί για τη χρηματοδότηση του ACT Accelerator- ιδιαίτερα για την άμεση ανάγκη 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.  

Τέλος, ζήτησε να υποστηριχθούν μοντέλα, όπως ο κόμβος μεταφοράς τεχνολογίας mRNA στη Νότια Αφρική, ώστε υπάρχει η δυνατότητα για τον έλεγχο της Covid-19 και άλλων ασθενειών.  

«Η ενίσχυση της τοπικής δυνατότητας παραγωγής εμβολίων σε όλο τον κόσμο, που θα συμπληρώνεται από προσωρινή αποποίηση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εργαλεία κατά της Covid-19, θα βοηθήσει να τερματιστεί αυτή η πανδημία και για να είμαστε όλοι πιο ασφαλείς», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. 

«Δουλεύοντας μαζί, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία και να δώσουμε ώθηση σε μία βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη», κατέληξε. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Διεθνή / Τραμπ: Bασίστηκε σε μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για να κατηγορήσει το Ιράν για τη φονική επίθεση στο σχολείο

Σύμφωνα με τον Guardian, η αρχική εκτίμηση των ΗΠΑ, που υπεδείκνυε ότι ο πύραυλος ήταν ιρανικής προέλευσης, απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της υπόθεσης
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΤΡΑΜΠ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Διεθνή / Σε αδιέξοδο ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Γιατί είναι «πολύ επικίνδυνο» το σχέδιό του για πολεμικά πλοία

Τα προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ ξεκίνησαν μετά την 28η Φεβρουαρίου και τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, ξεκινώντας τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, φτάνοντας στην τρίτη εβδομάδα του
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM