Πέθανε ο Άιβαν Ράιτμαν, σκηνοθέτης της ταινίας «Ghostbusters»

Πέθανε ο Άιβαν Ράιτμαν, σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας «Ghostbusters» Facebook Twitter
Πηγή φωτό Getty Images
0

Ο Άιβαν Ράιτμαν, σκηνοθέτης και παραγωγός επιτυχημένων κωμωδιών, μεταξύ άλλων οι ταινίες «Ghostbusters», «Animal House» και «Twins», πέθανε σε ηλικία 75 ετών. 

Ο Ράιτμαν «έφυγε» γαλήνια, ενώ κοιμόταν, στο σπίτι του στο Μοντεσίτο της Καλιφόρνια, δήλωσε η οικογένειά του στο Associated Press. Δεν έχουν ανακοινωθεί τα αίτια θανάτου του. 

«Η οικογένειά μας θρηνεί για την απροσδόκητη απώλεια του συζύγου, πατέρα και παππού που μας έμαθε να αναζητούμε πάντα τη μαγεία στη ζωή», ανέφεραν τα παιδιά του, Τζέισον, Κάθριν και Κάρολαϊν σε κοινή ανακοίνωση. 

«Μας παρηγορεί το γεγονός ότι η δουλειά του ως σκηνοθέτης έφερε το γέλιο και την ευτυχία σε αμέτρητους άλλους σερ όλο τον κόσμο. Ενώ θρηνούμε ιδιωτικά, ελπίζουμε ότι εκείνοι που τον γνώριζαν από τις ταινίες του θα τον θυμούνται πάντα», ανέφεραν ακόμη στην ανακοίνωση. 

Σκηνοθέτες και κωμικοί «αποχαιρέτισαν» τον Ράιτμαν. «Είχα την τιμή να συνεργαστώ με τον Άιβαν τόσο στενά και αυτό ήταν πάντα μία διδακτική εμπειρία… Όλοι μας στην κωμωδία του οφείλουμε τόσα πολλά», δήλωσε ο Πολ Φέιγκ, σκηνοθέτης του reboot των «Ghostbusters» του 2016. 

Ο Άιβαν Ράιτμαν γεννήθηκε στο Καμάρμο της τότε Τσεχοσλοβακίας, το 1946. Η μητέρα του είχε επιζήσει από το Άουσβιτς και ο πατέρας του ήταν στην αντίσταση και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερο εργοστασίου ξυδιού της χώρας. Ο Ράιτμαν ήταν μόλις τεσσάρων ετών όταν η οικογένειά του διέφυγε από την Τσεχοσλοβακία, ταξιδεύοντας στο αμπάρι φορτηγίδας που πήγαινε στη Βιέννη, το 1950. 

Η οικογένεια πήγε στο Τορόντο, όπου έμενε συγγενής τους και εκεί μεγάλωσε ο Ράιτμαν. Σπούδασε στο McMaster University και το 1975 ήταν παραγωγός του National Lampoon Show με πρωταγωνιστές τους Μπιλ Μάρεϊ, Τζον Μπελούσι, Μπράιαν Ντόιλ- Μάρεϊ, Τζίλντα Ράντνερ και Χάρολντ Ράμις. Όλοι τους άγνωστοι τότε, που θα γίνονταν πρωταγωνιστές στις ταινίες του Ράιτμαν. 

Άρχισε να γίνεται γνωστός με το «National Lampoon's Animal House», σκηνοθέτησε τον Μπιλ Μάρεϊ στον πρώτο πρωταγωνιστικό ρόλο του στο «Metballs» και μετά στο «Stripes», αλλά η πρώτη μεγάλη επιτυχία του ήρθε με τους «Ghostbusters», το 1984.  

Με πρωταγωνιστές τους Μπιλ Μάρεϊ, Νταν Ακρόιντ, Ρικ Μοράνις, Χάρολντ Ράμις και Σιγκούρνι Γουίβερ, η ταινία έκανε εισπράξεις 300 εκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο, απέσπασε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ και δημιούργησε franchise που περιελάμβανε σίκουελ, sin-offs, παιχνίδια και τηλεοπτικές σειρές. Το 2021 κυκλοφόρησε το «Ghostbusters: Afterlife», που σκηνοθέτησε ο γιος του, Τζέισον, ενώ παραγωγός ήταν ο Άιβαν Ράιτμαν. 

Μεταξύ άλλων σκηνοθέτησε τις ταινίες «Twins», «Kindergarten Cop», «Dave», «Six Days, Seven Nights». Η τελευταία του σκηνοθεσία ήταν στην ταινία «Draft Day», με τον Κέβιν Κόστνερ, που κυκλοφόρησε το 2014. 

Με πληροφορίες από Guardian
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Διεθνή / Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Τα «άφαντα» πολυτελή αυτοκίνητα και η απόπειρα αυτοκτονίας για μία ηθοποιό - Έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο της Σμύρνης σε ποινή 14 ετών και δύο μηνών για ληστεία και συκοφαντία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Συρία: Ισλαμιστικό dress code για γυναίκες στις παραλίες μετά την θεοκρατική αλλαγή στα σχολεία

Διεθνή / Συρία: Dress code με "φαρδιά και σεμνά" ρούχα και μπουρκίνι για τις γυναίκες στις παραλίες

Η κυβέρνηση του «τζιχαντιστή με το κοστούμι» Αχμέντ αλ Σαράα ζήτησε σήμερα από τις γυναίκες να φορούν μπουρκίνι ή ενδύματα που καλύπτουν πλήρως το σώμα στις δημόσιες παραλίες
LIFO NEWSROOM
Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Διεθνή / Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Τα ομόλογα Ιταλίας, Ισπανίας και Ελλάδας σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και πλησιάζοντας τα γερμανικά επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας
LIFO NEWSROOM
Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Στους 10 οι νεκροί - «Φρίκη που δεν περιγράφεται με λόγια»

Διεθνή / Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Τριήμερο εθνικό πένθος - Στους 10 οι νεκροί

O Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν έκανε λόγο για «χτύπημα στην καρδιά της Αυστρίας» - Yπάρχουν και αρκετοί τραυματίες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο
LIFO NEWSROOM