Στο Ηράκλειο το κρασί ωριμάζει σε ένα κελάρι στον βυθό της θάλασσας

Στο Ηράκλειο το κρασί ωριμάζει σε ένα κελάρι στον βυθό της θάλασσας Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Στο Ηράκλειο της Κρήτης έφτιαξαν κυριολεκτικά ένα κελάρι στον βυθό της θάλασσας, σε βάθος 25 μέτρων. 

Ήδη έχουν τοποθετηθεί εκεί πέντε χιλιάδες φιάλες κρασιού της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, που σε συνεργασία με τον δύτη Μανώλη Βουτσαλά, θέλουν να δημιουργήσουν το νέο προϊόν «Ναυάγιο». Πρόκειται για μια μέθοδο παλαίωσης που εφαρμόζεται πρώτη φορά στην Κρήτη και στοχεύει στο να αναδείξει μέσω αυτού του τρόπου παλαίωσης, τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρητικού οίνου.

   

«Το όλο εγχείρημα ξεκινάει από το ότι θέλουμε να κάνουμε και άλλα πράγματα σε σχέση με τον κρητικό αμπελώνα. Βυθίσαμε αυτές τις φιάλες με ποικιλίες μαντηλάρι και κοτσυφάλι για να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Εκτιμώ ότι με το τέλος αυτής της πειραματικής προσπάθειας, θα προκύψει ένα νέο και ιδιαίτερο προϊόν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, ο οποίος εξήγησε ότι αυτές οι φιάλες, όταν θα ανασυρθούν από το βυθό τον ερχόμενο Αύγουστο θα δοθούν δωρεάν, προκειμένου όσοι αγαπούν το κρασί να γευτούν το αποτέλεσμα.

Η σταθερή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου σε αυτό το βάθος που τοποθετήθηκαν, δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για παλαίωση του κρασιού. «Η πρακτική αυτή ακολουθείται σε άλλες περιοχές και μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι αποδίδει σημαντικά» λέει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρος Χιλετζάκης. 

Ο επιχειρηματίας-δύτης Μανώλης Βουτσαλάς που είχε επιχειρήσει ο ίδιος να βυθίσει κάποιες φιάλες, έχοντας συνομιλήσει με Γάλλο δύτη που το εφαρμόζει καιρό, αναφέρθηκε στο εξαιρετικό αποτέλεσμα που προέκυψε από αυτό τον τρόπο ωρίμανσης του κρασιού, υπογραμμίζοντας ότι και στην όψη της η φιάλη, έχοντας συγκεντρώσει γύρω της οργανισμούς του βυθού, αποκτά πέρα από το περιεχόμενο, μια ιδιαίτερη ομορφιά.

   

Οι εντυπώσεις όσων δοκιμάσουν τον ερχόμενο Αύγουστο το κρασί, θα κρίνουν τις επόμενες κινήσεις, με άξονα την ολοένα και ποιοτικότερη παραγωγή κρασιών, που αναδεικνύουν περαιτέρω τον κρητικό αμπελώνα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο σχέδιο για ασφαλέστερες σιδηροδρομικές διαβάσεις – Τι προτείνει ο ΣΕΣ

Ελλάδα / Νέο σχέδιο για ασφαλέστερες σιδηροδρομικές διαβάσεις – Τι προτείνει ο ΣΕΣ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια στις ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις και καταθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις εκσυγχρονισμού, με στόχο τη μείωση των ατυχημάτων και την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές
LIFO NEWSROOM
Hellenic Train: Απεργούν οι μηχανοδηγοί την Πέμπτη - Αντιδρούν σε απολύσεις συναδέρφων τους

Ελλάδα / Hellenic Train: Απεργούν οι μηχανοδηγοί την Πέμπτη - Αντιδρούν σε απολύσεις συναδέρφων τους

«Οι εκπρόσωποι της Hellenic Train δήλωσαν πως η εταιρεία στα πλαίσια της 'αναδιοργάνωσής της' επιλέγει να απολύει όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΠΕΠΕ
LIFO NEWSROOM