Ακτιβιστές καλούν την Tesla να κλείσει το νέο showroom στην Σιντζιάνγκ- Λόγω των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ακτιβιστές καλούν την Tesla να κλείσει το νέο showroom στην Σιντζιάνγκ- Λόγω των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Tesla να ανοίξει εκθεσιακό χώρο στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, παρά τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή, μέσω Weibo, το άνοιγμα του showroom στην πόλη Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της επαρχίας. «Την τελευταία ημέρα του 2021 συναντιόμαστε στην Σιντζιάνγκ. Το 2022 ας ξεκινήσουμε μαζί το ηλεκτρικό ταξίδι της Σιντζιάνγκ», ανέφερε η ανάρτηση.  

Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών σχέσεων κάλεσε την Tesla και τον Έλον Μασκ να κλείσει τον εκθεσιακό χώρο και να «σταματήσει αυτό που ισοδυναμεί με την οικονομική υποστήριξη σε γενοκτονία». 

«Καμία αμερικανική εταιρεία δεν θα έπρεπε να δραστηριοποιείται σε μία περιοχή που είναι το επίκεντρο μιας εκστρατείας γενοκτονίας, που στοχεύει σε μια θρησκευτική και εθνική μειονότητα», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του Συμβουλίου, Ιμπραχίμ Χούπερ. 

«Το Πεκίνο και οι επιχειρήσεις εδώ και καιρό βασίζονται σε μια παγκόσμια διάθεση να μπαίνουν τα κέρδη πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και ενώπιον εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό το 2022», επεσήμανε η Σόφι ΜακΝιλ, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αυστραλία. 

«Ο Έλον Μασκ και τα στελέχη στην Tesla πρέπει να σκεφτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Σιντζιάνγκ, διαφορετικά κινδυνεύουν να γίνουν συνένοχοι», συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με ακτιβιστές και κυβερνήσεις, περίπου ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και μέλη άλλων- κατά κύριο λόγο μουσουλμανικών- μειονοτήτων έχουν κλειστεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη  Σιντζιάνγκ. Κινέζοι αξιωματούχοι απορρίπτουν τις κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρίζουν ότι τα στρατόπεδα είναι για επαγγελματική εκπαίδευση και για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού. 

Η Κίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές για την Tesla. Ο νέος εκθεσιακός χώρος είναι ο 211ος της εταιρείας στη συγκεκριμένη χώρα, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ. Επίσης, το πρώτο εργοστάσιο της εταιρείας εκτός αμερικανικού εδάφους άνοιξε στη Σανγκάη το 2019. 

Άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες- ανάμεσά τους οι Volkswagen, General Motors και Nissan- έχουν εκθεσιακούς χώρους στη Σιντζιάνγκ, που τους λειτουργούν οι Κινέζοι εταίροι τους. Επίσης, η Volkswagen έχει εργοστάσιο στην πόλη Ουρούμτσι. 

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις και άλλα μέτρα εναντίον της Κίνας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών για τις συναλλαγές αμερικανικών επιχειρήσεων με ντόπιους προμηθευτές. Επίσης, η Ουάσινγκτον θα κάνει διπλωματικό μποϊκοτάζ στους επικείμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου. 

Με πληροφορίες από AP, Guardian
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM