Ο Ερντογάν: Το Ισλάμ απαιτεί χαμηλά επιτόκια - Αν το θέλει ο Θεός, ο πληθωρισμός θα μειωθεί

Ο Ερντογάν: Το Ισλάμ απαιτεί χαμηλά επιτόκια - Αν το θέλει ο Θεός, ο πληθωρισμός θα μειωθεί Facebook Twitter
0

Σε νέο χαμηλό ρεκόρ υποχώρησε χθες η τουρκική λίρα, που απώλεσε ακόμη 6% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο, μετά τις δεσμεύσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια, ενώ δικαιολόγησε την πολιτική του επικαλούμενος το Ισλάμ.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στον ισλαμικό νόμο περί τοκογλυφίας ως βάση για την πολιτική του. «Τι θέλετε; Μειώνουμε τα επιτόκια. Μην περιμένετε κάτι άλλο από εμένα» δήλωσε. «Ως Μουσουλμάνος, θα συνεχίσω να κάνω ό,τι απαιτούν οι ισλαμικές διδαχές. Αν το θέλει ο Θεός, ο πληθωρισμός θα μειωθεί όταν αυτό γίνει δυνατόν πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας την αραβική λέξη «nas» στα τουρκικά. 

Είναι η δεύτερη φορά σε ένα μήνα που ο Ερντογάν επικαλείται το Ισλάμ για να δικαιολογήσει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, καθώς θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια αποτελούν κύριο παράγοντα ενίσχυσης του πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας παρουσίασε χθες μια σειρά μέτρων στόχος των οποίων είναι να αποτραπεί η περαιτέρω «δολαριοποίηση» της οικονομίας και να ενθαρρυνθούν οι καταθέσεις σε λίρες, υπερασπιζόμενος για άλλη μια φορά την πολιτική του, των χαμηλών επιτοκίων, μολονότι η λίρα κατέρρευσε σε επίπεδα ρεκόρ.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν είπε ότι τα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να μετατρέπουν τις λίρες τους σε ξένο νόμισμα, ενώ θα στηριχθούν επίσης οι εξαγωγείς και οι συνταξιούχοι.

Επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία οπισθοχώρηση από το νέο οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια, επιμένοντας ότι η μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα θα επιφέρει πτώση του πληθωρισμού (αυτή τη στιγμή ξεπερνά το 21%) «μέσα σε μερικούς μήνες». 

Από τον Ιανουάριο, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 57% της αξίας της έναντι του δολαρίου και για τους Τούρκους η κατάρρευση αυτή μεταφράζεται σε μη διαχειρίσιμη εκτίναξη των τιμών, ενώ η χώρα βρίσκεται σε υψηλό βαθμό εξάρτησης από τις εισαγωγές, κυρίως στον τομέα των πρώτων υλών και της ενέργειας. Οι τιμές βασικών προϊόντων όπως το ηλιέλαιο έχουν εκτιναχθεί κατά 50% σε διάστημα ενός έτους.

Με πληροφορίες από Bloomberg, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM