Πουλήθηκε σε δημοπρασία ένα από τα πιο μικροσκοπικά βιβλία στον κόσμο

Πουλήθηκε σε δημοπρασία ένα από τα πιο μικροσκοπικά βιβλία στον κόσμο Facebook Twitter
Το δερματόδετο έργο, έχει διαστάσεις 5 επί 5 χιλιοστά - μικρότερο από την άκρη ενός μολυβιού. Φωτο: via twitter
0

Μια δερματόδετη έκδοση του Lord’s Prayer στο μέγεθος της άκρης ενός μολυβιού που δεν μπορεί να διαβαστεί με γυμνό μάτι πουλήθηκε σε δημοπρασία στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα από τα πιο μικροσκοπικά βιβλία στον κόσμο που πουλήθηκε για 4.200 ευρώ και είναι ένα τις εκατοντάδες που εκδόθηκαν το 1952 από το Μουσείο Gutenberg, στο Mainz της Γερμανίας.

Το δερματόδετο έργο, έχει διαστάσεις 5 επί 5 χιλιοστά - μικρότερο από την άκρη ενός μολυβιού - περιέχει εκδόσεις της «Προσευχής του Κυρίου» στα Ολλανδικά, Αγγλικά, Αμερικάνικα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Σουηδικά.

Η αξία του ήταν μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, αλλά ένας ανώνυμος αγοραστής ανέβασε την τιμή στις δημοπρασίες Arenberg στις Βρυξέλλες που έφτασε στα 4.200 ευρώ. Το τυπωμένο κείμενο είναι τόσο μικροσκοπικό που δεν μπορείτε να το διαβάσετε με γυμνό μάτι, αλλά χρειάζεστε έναν ισχυρό μεγεθυντικό φακό.

Το μικροσκοπικό βιβλίο τυπώθηκε ως μέρος μιας πρωτοβουλίας συγκέντρωσης κεφαλαίων για την πληρωμή της ανοικοδόμησης του κτιρίου του μουσείου Gutenberg, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Το μουσείο είναι ένα από τα παλαιότερα τυπογραφικά μουσεία του κόσμου, που πήρε το όνομά του από τον Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ, ο οποίος πρωτοστάτησε στη μηχανική εκτύπωση στην Ευρώπη τον 15ο αιώνα.

Το αντίγραφο βρίσκεται σε μια συλλογή για δεκάδες χρόνια και φυλάσσεται σε ένα κουτί κοσμημάτων σαν να ήταν ένα διαμάντι. Το βιβλίο πουλήθηκε με τις μεταλλικές τυπογραφικές πλάκες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του.

Η ιστορία της έκδοσης βιβλίων που είναι μινιατούρες είναι μακρά. Στην Ευρώπη, πολλά κατασκευάστηκαν τον 16ο αιώνα καθώς οι τυπογράφοι προσπαθούσαν να δοκιμάσουν τα τεχνολογικά όρια των πιεστηρίων, αλλά υπάρχουν παραδείγματα από την αρχαία Μεσοποταμία που χρονολογούνται από το 2325 π.Χ.

Σύμφωνα με την Εταιρεία Miniature Book Society που εδρεύει στις ΗΠΑ, ένα βιβλίο μινιατούρα «δεν έχει περισσότερο από τρεις ίντσες σε ύψος, πλάτος ή πάχος». Το βραβείο Γκίνες παγκοσμίως κατέχει το βιβλίο με τίτλο Teeny Ted με διαστάσεις 70 μικρόμετρα επί 100 μικρόμετρα και πρόκειται για τη μικρότερη αναπαραγωγή βιβλίου στον κόσμο.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέντον, σκηνοθέτης του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ

Πολιτισμός / Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέντον, σκηνοθέτης του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ

Ο Μπέντον υπήρξε κεντρικός εκπρόσωπος του αμερικανικού συναισθηματικού ρεαλισμού, δίνοντας έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις και στις λεπτές συγκρούσεις των χαρακτήρων
LIFO NEWSROOM
Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

Πολιτισμός / Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

«Η τέχνη είναι η αλήθεια. Η τέχνη αγκαλιάζει την ποικιλομορφία. Και γι’ αυτό αποτελεί απειλή για τους αυταρχικούς ηγέτες και τους φασίστες του κόσμου», δήλωσε παραλαμβάνοντας τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα από τον Λεονάρντο ντι Κάπριο
LIFO NEWSROOM
Final Destination, Κιούκα και Τhe Weeknd από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Final Destination, Κιούκα και Τhe Weeknd από αύριο στους κινηματογράφους

Καθώς όλο και περισσότερα θερινά σινεμά ανοίγουν, η συνέχεια ενός απέθαντου franchise, το φρέσκο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κωστή Χαραμουντάνη και το κινηματογραφικό companion piece του νέου άλμπουμ του Weeknd είναι τρεις από τις έξι νέες ταινίες που επιχειρούν να φέρουν τους θεατές πίσω στις αίθουσες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
hjnrjh

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2025: Oι σημαντικότερες στιγμές στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου

Η 13η ΕΣΩ: 'Αγκαλιάζοντας το Χάος σ’ έναν Έξυπνο Κόσμο' ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ακριβώς όπως υποσχέθηκε, σαν αγκαλιά, που εμπεριέχει την ρευστότητα του σύγχρονου, διασυνδεδεμένου κόσμου μας που, διαρκώς, αλλάζει.
ΜΕΛΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ-ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Έρχεται στο Μεσολόγγι ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Πολιτισμός / Μεσολόγγι: Έρχεται ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Ανακοινώθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την έναρξη του επετειακού κύκλου των 200 χρόνων από την ηρωική Έξοδο - Η αποκάλυψη του Νίκου Αλάγια για τον πατέρα του που μετανάστευσε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960
LIFO NEWSROOM
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νίκολας Κάλιναν: Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη συνεργασία με την Ελλάδα

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλά για συνεργασία, αλλά όχι επιστροφή

Ο Νίκολας Κάλιναν, Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, αναφέρεται στη συνέντευξή του για τη συνεργασία με την Ελλάδα γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, χωρίς να δίνει σαφή απάντηση για την επιστροφή τους
LIFO NEWSROOM
Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Πολιτισμός / Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Το αλουμίνιο δεν είναι απλώς το εικαστικό μέσο για τη νέα δουλειά του Σωκράτη Σωκράτους που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Eins στη Λεμεσό της Κύπρου· είναι το φάντασμα που στοιχειώνει τον καλλιτέχνη.
LIFO NEWSROOM
Δείτε πώς ακριβώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2400 χρόνια

Πολιτισμός / Δείτε πώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2.400 χρόνια - Το εντυπωσιακό «παιχνίδι» με το φως

O καθηγητής Juan de Lara του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την βοήθεια της τεχνολογίας έδειξε πώς οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές φωτισμού για να μετατρέψουν το εσωτερικό του Παρθενώνα σε ένα εντυπωσιακό θέαμα
LIFO NEWSROOM