Τέρατα, ξωτικά και υπερήρωες: Οι φανταστικές μινιατούρες μιας νεαρής 3D creator Facebook Twitter
Η Χρυσάνθη Λυκούση με τις μινιατούρες της.

Τέρατα, ξωτικά και υπερήρωες: Οι φανταστικές μινιατούρες μιας νεαρής 3D creator

0

Η Χρυσάνθη Λυκούση είναι μια νεαρή 3D character artist που δημιουργεί «εξωτικές» μινιατούρες για τους λάτρεις επιτραπέζιων και war games. Πολεμιστές, βασιλιάδες και τερατόμορφες σιλουέτες, «λαξευμένες» μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, περνάνε μέσα από τη φαντασία και το «ψηφιακό» εργαστήρι του υπολογιστή της, στην Αθήνα, πριν καταλήξουν, τυπωμένες και βαμμένες, στα χέρια αυτών που θα τις χρησιμοποιήσουν σε όλο τον κόσμο. Μια «σύγχρονη μορφή γλυπτικής», το προϊόν της οποίας προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες στους φανατικούς οπαδούς της.


«Μικρή ήμουν μέτρια μαθήτρια, γιατί μονίμως σκεφτόμουν φαντασιακούς κόσμους» λέει όταν τη ρωτάω πώς ξεκίνησε το πάθος της. «Είχα επηρεαστεί από τη γιαγιά μου, που ήταν ζωγράφος. Έπαιζα video-games, έβλεπα κινούμενα σχέδια και είχα αυτού του είδους τις επιρροές από την ποπ κουλτούρα».


«Δεν θα έλεγα ότι το σχολείο είναι 100% εμπόδιο, αλλά σίγουρα δεν μας ενθαρρύνει όσον αφορά τα καλλιτεχνικά ερεθίσματα. Τα μαθήματα που υπάρχουν είναι πολύ ελλιπή σε επίπεδο καλλιτεχνικών» συνεχίζει. «Αυτό, ευτυχώς, δεν με εμπόδισε, γιατί με ενθάρρυνε η οικογένειά μου, αλλά θα ήταν πολύ ευχάριστο το εκπαιδευτικό σύστημα να ευαισθητοποιούσε λίγο περισσότερο τα παιδιά στο θέμα των τεχνών και να τα ενημερώνει όσον αφορά τα σχετικά επαγγέλματα που μπορούν να ακολουθήσουν».

Υπάρχει μεγάλη κίνηση στην αγορά, κυρίως στο εξωτερικό, και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που επέλεξα να γίνω ελεύθερη επαγγελματίας. Εδώ δεν έχουμε πάρα πολλές επιλογές. Ευτυχώς, όλο και περισσότεροι Έλληνες αναλαμβάνουν να κάνουν μινιατούρες και έχω χαρεί πολύ γι' αυτό. 


Η πορεία της Χρυσάνθης, μέχρι να καταλήξει στο σημερινό της επάγγελμα, δεν ήταν σταθερή, είχε όμως πάντα ως άξονα τον καλλιτεχνικό κόσμο. Αφού πέρασε μέσω Πανελληνίων στο τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, συνέχισε με σπουδές 3D animation σε ιδιωτική σχολή. Ήταν τότε που πήρε την απόφαση να κάνει αυτό που αγαπάει επάγγελμα, ακόμη κι αν ο τρόπος δεν ήταν εύκολος.


«Με το που τελείωσα τη σχολή πέρασα ένα χρονικό διάστημα χωρίς δουλειά ή κάνοντας δουλειές άσχετες με το αντικείμενο, για να έχω κάποιο εισόδημα. Έκανα μόνη μου πρότζεκτ για να μπορέσω να έχω ένα ολοκληρωμένο portfolio και να το στείλω σε κάποιες εταιρείες ή να επικοινωνήσω με κόσμο και να ανεβάσω τη δουλειά μου στο Διαδίκτυο. Έκανα add κόσμο της κοινότητας, μεγάλα ονόματα που δουλεύουν σε εταιρείες video-games ή πάνω σε μινιατούρες και κάπως έτσι ήρθαν από μόνες τους προτάσεις. Αρχικά, δούλεψα σε μια εταιρεία στην Ελλάδα, την "para bellum", και μετά από δύο χρόνια μού έκανε πρόταση ένα animation στούντιο, το "mascista". Έπειτα αποφάσισα να γίνω ελεύθερη επαγγελματίας και συνεργάζομαι με διαφορετικούς πελάτες σε πολλά πρότζεκτ».

Τέρατα, ξωτικά και υπερήρωες: Οι φανταστικές μινιατούρες μιας νεαρής 3D creator Facebook Twitter
Οι μινιατούρες αυτές δημιουργήθηκαν για την εταιρεία Para Bellum Wargames.


Οι μινιατούρες και το 3D creation στην Ελλάδα

«Υπάρχει μεγάλη κίνηση στην αγορά, κυρίως στο εξωτερικό, και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που επέλεξα να γίνω ελεύθερη επαγγελματίας. Εδώ δεν έχουμε πάρα πολλές επιλογές. Ευτυχώς, όλο και περισσότεροι Έλληνες αναλαμβάνουν να κάνουν μινιατούρες και έχω χαρεί πολύ γι' αυτό. Συνήθως υπάρχουν δουλειές σε διαφημιστικές, μια πιο γραφική και τεχνική δουλειά, η οποία δεν έχει την ίδια δημιουργικότητα. Στην Ελλάδα είναι λίγο δύσκολο να το κυνηγήσεις. Αν τελειώσεις μια σχολή 3D animation στην Αγγλία, υπάρχουν οι διασυνδέσεις για να δουλέψεις ως junior artist σε κάποια εταιρεία με video-games που θα σου δώσει πολύ καλή εμπειρία και από κει θα γνωρίσεις κόσμο, δημιουργώντας το δικό σου path. Εδώ πρέπει να δημιουργήσεις την "εμπειρία", κάνοντας πρότζεκτ μόνος σου. Όμως, όσο το κυνηγάς, όσο ανεβάζεις τη δουλειά σου, γνωρίζεις κόσμο, ποστάρεις, μαθαίνεις ή ζητάς feedback, θεωρώ ότι υπάρχουν ευκαιρίες εκεί έξω».

Ο τρόπος κατασκευής

«Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για ψηφιακή γλυπτική. Εκεί πρέπει να έχεις μάθει τα βασικά της γλυπτικής και του 3D creation, που είναι τα πιο τεχνικά κομμάτια. Για να κάνεις μινιατούρες, πρέπει να ξέρεις το ανθρώπινο σώμα και τις αναλογίες, τα βασικά της ανατομίας. Ξεκινάς με ένα αρχέτυπο και αρχίζεις να το προσαρμόζεις, ανάλογα με το concept που σου έχουν δώσει. Αρχίζεις να βάζεις σε αυτό κομμάτια ψηφιακού πηλού, τα οποία δείχνουν τα μεγέθη πάνω στη μινιατούρα. Τοποθετείς όλο και περισσότερα πράγματα και λεπτομέρειες, κάνεις carving, φτιάχνεις τα χαρακτηριστικά».

Τέρατα, ξωτικά και υπερήρωες: Οι φανταστικές μινιατούρες μιας νεαρής 3D creator Facebook Twitter
Assasin: H μινιατούρα αυτή δημιουργήθηκε για τους Crippled god foundry.
Τέρατα, ξωτικά και υπερήρωες: Οι φανταστικές μινιατούρες μιας νεαρής 3D creator Facebook Twitter
Queen: H μινιατούρα αυτή δημιουργήθηκε για τους Crippled god foundry.


Από δυο μέχρι δέκα μέρες, ο χρόνος που χρειάζεται για να δημιουργηθεί ο επόμενος χαρακτήρας εξαρτάται από αυτό που ζητάει κάθε φορά ο πελάτης και από τις λεπτομέρειες που απαιτούνται. Το concept μπορεί να είναι διαφορετικό κάθε φορά και οι fans του είδους είναι άνθρωποι που αγαπάνε τα επιτραπέζια και είναι παθιασμένοι με games, όπως το «Dungeons and Dragons». Πέρα από τις μινιατούρες, στον ελεύθερο χρόνο της η Χρυσάνθη σχεδιάζει από παιδικά καρτούν μέχρι 3D σκίτσα από πράγματα που καθημερινά την εντυπωσιάζουν. Το συναίσθημα, όμως, του να πιάνεις στα χέρια σου μια δουλειά που έχεις δημιουργήσει ψηφιακά είναι, όπως μου λέει, κάτι το ξεχωριστό.


«Όταν πιάνεις κάτι που μέχρι τότε έβλεπες στον υπολογιστή, γίνεται χειροπιαστό, παίρνει υπόσταση. Συνειδητοποιείς πώς φαίνεται σε μικρό μέγεθος και αυτό που νιώθεις είναι φοβερό. Εσύ το βλέπεις ως προϊόν, όμως όποιος το αγοράσει, το βάφει με διαφορετικά χρώματα, όπως το έχει φανταστεί, του δίνει μια μορφή όπως τη θέλει, το ζωντανεύει με τη δική του φαντασία. Δεν δημιουργείς απλώς ένα χρηστικό προϊόν αλλά κάτι που ξέρεις ότι ο άλλος θα το βάλει στο τραπέζι και θα του δώσει ζωή».

Τέρατα, ξωτικά και υπερήρωες: Οι φανταστικές μινιατούρες μιας νεαρής 3D creator Facebook Twitter
Schoolgirl: Xαρακτήρας για video game.
Τέρατα, ξωτικά και υπερήρωες: Οι φανταστικές μινιατούρες μιας νεαρής 3D creator Facebook Twitter
Rudolf
Τέρατα, ξωτικά και υπερήρωες: Οι φανταστικές μινιατούρες μιας νεαρής 3D creator Facebook Twitter
Fetish Bunny
Τέρατα, ξωτικά και υπερήρωες: Οι φανταστικές μινιατούρες μιας νεαρής 3D creator Facebook Twitter
Elfboy
Τέρατα, ξωτικά και υπερήρωες: Οι φανταστικές μινιατούρες μιας νεαρής 3D creator Facebook Twitter
Οι χαρακτήρες αυτοί δημιουργήθηκαν για το indie game «The Crystal Garden» των Fragile Studios
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η τεχνολογία το 2020: H ψυχαγωγία μας έκανε level up

Τech & Science / Η τεχνολογία το 2020: H ψυχαγωγία μας έκανε level up

Παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που είχε το 2020, υπήρξαν στιγμές που καταφέραμε να περάσουμε καλά και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία η οποία μας χάρισε σπουδαίες εμπειρίες ψυχαγωγίας που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα φάνταζαν εξωπραγματικές.
ΤΟΥ ΤΙΜΟΥ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΥ
Ο 9χρονος Ράιαν Κάτζι, είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος YouTuber - 30 εκατομμύρια από unboxing και βίντεο με παιχνίδια

Διεθνή / Ο 9χρονος Ράιαν Κάτζι, είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος YouTuber - 30 εκατομμύρια από unboxing και βίντεο με παιχνίδια

Ο ανήλικος influencer Ράιαν Κάτζι έχει κερδίσει σχεδόν 30 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα χρόνο από το unboxing, τις παρουσιάσεις και τις κριτικές παιχνιδιών στο YouTube

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

LiFO x Design Ambassador/ Archisearch: Τα κορυφαία έντυπα αρχιτεκτονικής και design παρουσιάζουν

Design / LiFO x Design Ambassador/ Archisearch: Τα κορυφαία έντυπα αρχιτεκτονικής και design παρουσιάζουν

Η LiFO και η Design Ambassador δημιούργησαν μια πρωτότυπη σειρά ειδικών εκδόσεων που απελευθέρωσαν το αρχιτεκτονικό έντυπο από τον κλαδικό του χαρακτήρα και έδωσαν νέα δυναμική και ουσία στη συζήτηση για την αρχιτεκτονική, το design και την ανάπτυξη
THE LIFO TEAM
H Potiropoulos+Partners σχεδίασε ένα εντυπωσιακό αειφορικό συγκρότημα διαμερισμάτων και κατοικιών  στον Άλιμο 

Design / H Potiropoulos+Partners σχεδίασε ένα εντυπωσιακό αειφορικό συγκρότημα διαμερισμάτων και κατοικιών  στον Άλιμο 

Το «Cube-2» στον Άλιμο, ένα project όπου το τρίπτυχο «υπαίθριος χώρος-ημιυπαίθριος χώρος-πράσινο» αναδεικνύεται σε κύριο συνθετικό άξονα. Προκύπτει έτσι μία αλληλουχία προβόλων-κήπων, που δίνουν την εντύπωση ότι κινούνται μέσα στη βλάστηση, και αντίστοιχα ότι η βλάστηση κινείται μέσα σ’ αυτούς.
THE LIFO TEAM
The Boy Is Beautiful

Athens Pride 2022 / The Boy Is Beautiful: Ένα περιοδικό που ξετυλίγει το νήμα των ελληνικών queer χρονικών

Στο εξαμηνιαίο περιοδικό του Λεωνίδα Λιόλιου queer και queer friendly αναγνώστες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μπορούν να ανακαλύψουν κομμάτια της ελληνικής ιστορίας που έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα της ετεροκανονικότητας και του μεσσιανισμού.
M. HULOT
Η ΕΣΩ επέστρεψε πιο δυναμική και επίκαιρη από ποτέ 

Design / Η ΕΣΩ επέστρεψε πιο δυναμική και επίκαιρη από ποτέ 

Δείτε όσα έγιναν στην δέκατη διοργάνωση της ημερίδας ΕΣΩ που διοργανώθηκε σε στρατηγική συνεργασία και συνεπιμέλεια του Archisearch με το Ίδρυμα Mies Van Der Rohe ως συμπαραγωγή της Design Ambassador, του +Design Magazine και της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Serpentine Pavilion: Μια μαύρη εκκλησία - κλίβανος είναι το πιο κατάλληλο θερινό περίπτερο;

Design / Serpentine Pavilion: Μια μαύρη εκκλησία-κλίβανος είναι το πιο κατάλληλο θερινό περίπτερο;

Το φετινό περίπτερο Serpentine, ένας μαύρος περίκλειστος κύλινδρος, από τις πιο «εσωστρεφείς» εγκαταστάσεις που έχουν τοποθετηθεί ποτέ στους κήπους του Κένσινγκτον, σχεδιάστηκε ως χώρος για περισυλλογή και διαλογισμό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ Η προέκταση του Royal College of Art είναι ένας ύμνος σε ένα συχνά υποτιμημένο υλικό, το τούβλο

Design / Η προέκταση του Royal College of Art είναι ένας ύμνος σε ένα συχνά υποτιμημένο υλικό, το τούβλο

Μέσα στα πελώρια γυάλινα κτίρια του Battersea, οι αρχιτέκτονες της Tate Modern και της Elbphilharmonie στο Αμβούργο, οι Herzog & de Meuron, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο μια σοβαρή προσέγγιση του υλικού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Γαλλίδα αρχιτέκτονας πρωτοπόρος της κοινωνικής στέγασης Ρενέ Γκεγιουστέ κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2022.

Πολιτισμός / Ρενέ Γκεγιουστέ: Η Γαλλίδα πρωτοπόρος της κοινωνικής στέγασης κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2022

Η Γαλλίδα αρχιτέκτονας είναι υπέρμαχος της κοινωνικής αρχιτεκτονικής, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για το 10όροφο συγκρότημα διαμερισμάτων Le Liégat στο Ivry-sur-Seine και την πολυκατοικία La Maladrerie.
THE LIFO TEAM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ