TikTok: Έγγραφο αποκαλύπτει πώς ο αλγόριθμος «προβλέπει» τι θέλουν να δουν οι χρήστες

TikTok: Έγγραφο αποκαλύπτει πώς ο αλγόριθμος «προβλέπει» τι θέλουν να δουν οι χρήστες Facebook Twitter
0

«Φως» στον αλγόριθμο του TikTok ρίχνει ένα εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε τις προηγούμενες ημέρες στον Τύπο.

Πρόκειται για ένα έγγραφο που φέρει τον τίτλο «TikTok Algo 101» και εκπονήθηκε από τους μηχανικούς της εταιρείας στο Πεκίνο, αναφέρουν οι New York Times. Μία εκπρόσωπος της εταιρείας, η Hilary McQuaide, επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του εγγράφου λέγοντας πως συντάχθηκε για να εξηγήσει σε μη τεχνικούς υπαλλήλους πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος.

Σε αυτό αναφέρονται οι τέσσερις κύριοι στόχοι που εξετάζει το TikTok, ώστε οι χρήστες του Διαδικτύου να επιστρέφουν με κάποιον τρόπο στην εφαρμογή.

Αναλυτικά, οι τέσσερις στόχοι:

  •     Αξία για τον χρήστη
  •     Μακροπρόθεσμη αξία χρήστη
  •     Αξία δημιουργού και
  •     Αξία πλατφόρμας

Παράλληλα, το έγγραφο παρουσιάζει νέες λεπτομέρειες σχετικά με την κυρίαρχη εφαρμογή βίντεο, παρέχοντας μία ματιά στον μαθηματικό πυρήνα της εφαρμογής και μια εικόνα για την κατανόηση της ανθρώπινης φύσης -την τάση προς την πλήξη, την ευαισθησία κ.ά.

Στο έγγραφο παρουσιάζεται ένας απλοποιημένος τύπος του αλγορίθμου για την πρόβλεψη του περιεχομένου που θα ήθελαν να δουν οι χρήστες. Συγκεκριμένα, οι συντάκτες του εξηγούν ότι για την επιδίωξη του «απώτερου στόχου» της εταιρείας, δηλαδή να προσθέτει καθημερινά ενεργούς χρήστες, επιλέγεται η βελτιστοποίηση δύο στενά συνδεδεμένων μετρήσεων στη ροή των βίντεο: Η διατήρηση, δηλαδή αν ο χρήστης επιστρέφει και ο χρόνος που δαπανήθηκε. Η εφαρμογή θέλει να «κρατήσει», όσο το δυνατόν περισσότερο τους χρήστες.

Μάλιστα, ο αλγόριθμος δίνει προτεραιότητα στην ποικιλομορφία του περιεχομένου, προκειμένου να μην κατακλύζει τους χρήστες του με το ίδιο θέμα. Για το εν λόγω ζήτημα, το έγγραφο αναφέρει: «Αν σε έναν χρήστη αρέσει ένας συγκεκριμένος τύπος βίντεο, αλλά η εφαρμογή συνεχίζει να του δείχνει τον ίδιο τύπο, θα βαρεθεί γρήγορα και θα έκλεινε την εφαρμογή». Προκειμένου, λοιπόν, να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, η πλατφόρμα χρησιμοποιεί το «εργαλείο» της «αναγκαστικής πρότασης», εμφανίζοντας ένα διαφορετικό θέμα στο χρήστη.

Ο Guillaume Chaslot, ιδρυτής της Algo Transparency, μιας ομάδας με έδρα το Παρίσι που έχει μελετήσει το σύστημα προτάσεων του YouTube και έχει μια αρνητική άποψη για την επίδραση του προϊόντος στα παιδιά, εξέτασε το έγγραφο.

«Αυτό το σύστημα σημαίνει ότι ο χρόνος παρακολούθησης είναι το κλειδί» τόνισε. «Ο αλγόριθμος προσπαθεί να εθίσει τους ανθρώπους αντί να τους δώσει αυτό που πραγματικά θέλουν».

Το έγγραφο κοινοποιήθηκε στους New York Times από ένα άτομο που ήταν εξουσιοδοτημένο να το διαβάσει, αλλά όχι να το κοινοποιήσει και το παρείχε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Το συγκεκριμένο άτομο με αυτό τον τρόπο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του από την ώθηση της εφαρμογής προς «θλιβερό» περιεχόμενο που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτοτραυματισμό.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συρία: Οι πρώτες εκλογές μετά τον Άσαντ – Δημοκρατική μετάβαση ή νέα μορφή ελέγχου;

Διεθνή / «Σχεδόν εκλογές» στη Συρία του Αλ-Σαράα: Περιορισμένη συμμετοχή - Άνδρες και σουνίτες στην πλειοψηφία

Η Συρία διεξήγαγε έμμεσες εκλογές για το πρώτο κοινοβούλιο μετά τον Άσαντ, με περιορισμένη συμμετοχή, ανισορροπία μεταξύ φύλων και θρησκευτικών ομάδων και έλεγχο από τον πρόεδρο Σαράα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Διεθνή / Γάζα: 21 Ισπανοί ακτιβιστές επιστρέφουν - Καταγγέλλουν «κακομεταχείριση» από το Ισραήλ

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής πως η Μαδρίτη και το Τελ Αβίβ κατέληξαν σε συμφωνία, επιτρέποντας την επιστροφή της πρώτης ομάδας των Ισπανών κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Διεθνή / Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Κομπαχίντζε, εξαπολύει σκληρή καταστολή μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στην Τιφλίδα, κατηγορώντας την ΕΕ για ανάμειξη και απειλώντας την αντιπολίτευση
LIFO NEWSROOM
Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Διεθνή / Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναμένεται να απελαθεί τη Δευτέρα από το Ισραήλ με πτήση που θα καταλήξει στην Αθήνα, ενώ πάνω από 70 ακτιβιστές μεταφέρονται εκτός του ισραηλινού εδάφους - Οι κατηγορίες για κακομεταχείριση και η κατάσταση κρατουμένων στη φυλακή Κετζιότ προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Bad Bunny: «Όλοι είναι χαρούμενοι που θα εμφανιστώ στο Super Bowl, ακόμη και το Fox News»

Διεθνή / Bad Bunny: «Όλοι είναι χαρούμενοι που θα εμφανιστώ στο Super Bowl, ακόμη και το Fox News»

Η χιουμοριστική απάντηση του δημοφιλούς τραγουδιστή στην Κρίστι Νόεμ και στην απειλή ότι οι μετανάστες πρέπει να μείνουν μακριά από το Super Bowl, στην πρεμιέρα της νέας σεζόν του SNL
LIFO NEWSROOM