Ένα τροχόσπιτο και μια κρυμμένη αυλή έδωσαν ζωή για τρεις μήνες στο κέντρο της Αθήνας

Total Eclipse of the Art Facebook Twitter
Κάθε μέρα ψάχνω σε μάντρες και τελικά καταφέρνω να βρω ένα φανταστικό τροχόσπιτο του ’70. Από δω μέσα θα παίζουν οι DJs κάθε βράδυ.
0

ΦΕΤΟΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ δύο χώροι στο κέντρο της πόλης που δεν είχαν ανοίξει ποτέ ξανά για το αθηναϊκό κοινό γέμισαν με κόσμο στο πλαίσιο της Athens Biennale 7: Eclipse και του AB7 X BIOS project: καλλιτέχνες, εργαζόμενοι στην Μπιενάλε, φοιτητές και λάτρεις της μουσικής κάθε ηλικίας, μέχρι και περαστικοί, οι οποίοι διασκέδασαν με φρέσκες μουσικές και πολύ χορό.

Όλο αυτό το διάστημα φιλοξενήθηκε εκεί μια καινούργια γενιά καλλιτεχνών και DJs από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κάνοντας γνωστή τη σχεδόν ξεχασμένη μέχρι πρότινος πλατεία Σανταρόζα που βρίσκεται στα πρώην Δικαστήρια. Λειτουργούσε ως Βασιλικό και μετέπειτα Εθνικό Τυπογραφείο μέχρι το 1906, μάλιστα εκεί έγινε η δίκη Μπελογιάννη το 1951.

Ήταν ένας χώρος κλειστός εδώ και τριάντα πέντε χρόνια, όπως και ο ακάλυπτος χώρος του ημιεγκαταλελειμμένου Μεγάρου Σλήμαν-Μελά στην Πανεπιστημίου 46, όπου βρίσκεται ο κινηματογράφος Ιντεάλ από το 1919.

Τις πρώτες εβδομάδες το σημείο επισκέπτονται οι περαστικοί της έκθεσης. Τις επόμενες εβδομάδες σιγά σιγά η πόλη ζωντανεύει, οι Αθηναίοι επιστρέφουν και τα μέτρα που μας κρατούσαν μακριά λήγουν.

Δύο μήνες μετά, το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Νοεμβρίου, η Athens Biennale 7: Eclipse, σε συνεργασία με το Bios, μας αποχαιρετά με ένα event που θα σημάνει τη λήξη της.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο, στο Camping Bar της Στανταρόζα, ο Adedeji και η μπάντα του, οι Afrosessioners από το Λάγος της Νιγηρίας, ετοιμάζουν μια μεγάλη αφρικανική γιορτή και ένα μουσικό session που αναμειγνύει την παραδοσιακή αφρικανική μουσική με νέους τζαζ, φανκ και σόουλ ήχους. Παράλληλα, η χορευτική ομάδα JDM θα γνωρίσει στο κοινό τους ρυθμούς των αφρικανικών χορών, παρουσιάζοντας ένα χορευτικό έργο ενδυνάμωσης.

Ο Mc Dash, γνωστός και ως Μιχάλης Αφολαγιάν, ο ιδρυτής του Πολιτιστικού Κέντρου Αφρικανικής Τέχνης και Πολιτισμών ANASA, θα αναλάβει ρόλο MC, ενώ ο Tosin Omo-Ebony, σε ρόλο DJ, θα μας καθοδηγήσει σε afrobeat, funk και nigerian hip-hop. Μαζί τους ο Tunji Nice και η Demelza. Τέλος, ο ιδρυτής του Fade Radio, DJ Dennis Green, θα βρίσκεται μέσα στο τροχόσπιτο πίσω από τα decks. Από την άλλη, το Σάββατο θα μπορείτε να απολαύσετε στον Ακάλυπτο τον DJ Nonika που αποτελεί ενεργό μέλος της Ballroom Αθηναϊκής Κοινότητας.

Ακολουθούν ο AΣΤΥΤΕΚΚ, που κρύβεται πίσω από το label Lower Parts, και το δίδυμο KAWRS, που αποτελείται από τη Neda και τον Simos Ares. Την Κυριακή οι Οrila DJs θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο από τις έξι το απόγευμα. Ο Yannis Iasonidis, ιδρυτής των Orila Records, παρέα με τον Chris OD, την DJ Devika και την K.atou, κλείνει το δίμηνο αυτό με τον πιο όμορφο τρόπο. Τα σετ και οι συναυλίες είναι δωρεάν. 

Total Eclipse of the Art Facebook Twitter
Πολλά βράδια, οι μουσικοί ανακατεύονται σε δράσεις καλλιτεχνών της μπιενάλε που γίνονται στην πλατεία και όλοι μαζί καταλήγουν να χορεύουν.

Πώς έγινε όμως η πλατεία Σανταρόζα το πιο πολυσυζητημένο μουσικό και χορευτικό σποτ της πόλης; «Όλα ξεκίνησαν τρεις μήνες πριν από την Έκλειψη (Eclipse)», αναφέρει ο Βασίλης Χαραλαμπίδης (Bios, Ρομάντσο, Latraac) και μας αφηγείται πώς ξεκίνησε η ιδέα των δύο χώρων που ζωντάνεψαν μουσικά τις βραδιές της Αθήνας τους τελευταίους δυο μήνες.

«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που σε μια συνάντησή μας ο Πολύδωρος μου ανακοίνωσε ότι σε έναν μήνα ξεκινάμε. Η πόλη μόλις επέστρεφε από τις καλοκαιρινές διακοπές και ένα ακόμα lockdown. Ή μήπως όχι; Περπατήσαμε στο έρημο ακόμα κέντρο της πόλης, συζητώντας για την παραδοξότητα που έχουν οι στιγμές που ζούμε και σχολιάζοντας ότι δεν θέλαμε να συμμετέχουμε πια σε όλη αυτή την κατάσταση. Ο Πολύδωρος μου έδειχνε περήφανος ένα ένα τα ξεχασμένα αυτά τοπόσημα που βρίσκονταν μπροστά στα μάτια μας, εγκαταλελειμμένα όμως.

Ξεκινήσαμε από το κτίριο του Φωκά, όπου είχε στηθεί το στρατηγείο της μπιενάλε και μια μικρή ομάδα κατέστρωνε ήδη σχέδια και έτρεχε πάνω-κάτω στον βομβαρδισμένο χώρο. “Μόνο αυτοί είσαστε;” ρώτησα και με κοίταξε με νόημα. Πόσο θαυμασμό ένιωσα εκείνη τη στιγμή γι’ αυτήν τη μικρή παρέα που έστηνε ανάχωμα στην πραγματικότητα. “Μετά από πολλές αναβολές η Μπιενάλε της Αθήνας επιτέλους θα ξεκινήσει”, μου επαναλάμβανε ξανά και ξανά – άραγε για να το πιστέψω εγώ ή και ο ίδιος; Συνεχίζοντας τη βόλτα μας, είδαμε την εγκαταλελειμμένη πλατεία Δικαιοσύνης και σιγά σιγά το κλίμα άλλαξε.

Μας έπιασε ένας ενθουσιασμός, αρχίσαμε να λέμε “να, εδώ που δεν πατάει κανείς, εδώ, στο κέντρο της πόλης θα στήσουμε ένα αυτοσχέδιο κάμπινγκ και θα περνάνε όλοι, φέρνοντας την ανεμελιά του καλοκαιριού, για να κοροϊδέψουμε τη συγκυρία”. Ξανακοιταζόμαστε, περπατάμε και περνάμε απέναντι, στο κτίριο της Πανεπιστημίου. Μπαίνουμε μέσα, πάμε προς τον ακάλυπτο και λέμε: “Να, εδώ θα είναι το μυστικό σημείο συνάντησης της πόλης”. Μας άρεσαν αυτά που λέγαμε και έτσι συμφωνήσαμε. Δεν θυμάμαι να ξαναβρεθήκαμε μέχρι τα εγκαίνια.

707
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Έναν μήνα ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς. Κάθε μέρα ψάχνω σε μάντρες και τελικά καταφέρνω να βρω ένα φανταστικό τροχόσπιτο του ’70. Από δω μέσα θα παίζουν οι DJs κάθε βράδυ. Το τροχόσπιτο φτάνει στο προαύλιο του παλιού δικαστηρίου, παράλληλα η Νavine φτιάχνει το έργο της μπροστά μας: μια τεράστια ασπρόμαυρη τοιχογραφία-πύλη της έκθεσης. Έρχονται και τα κούλερ, έρχονται και οι καρέκλες παραλίας. Αυτό είναι! Έτοιμοι;

Το πρώτο βράδυ έχει έρθει και οι καλλιτέχνες κατακλύζουν τον χώρο, οι μουσικοί και οι DJs παίζουν από το τροχόσπιτο. Τις πρώτες εβδομάδες το σημείο επισκέπτονται οι περαστικοί της έκθεσης. Τις επόμενες εβδομάδες σιγά σιγά η πόλη ζωντανεύει, οι Αθηναίοι επιστρέφουν και τα μέτρα που μας κρατούσαν μακριά λήγουν. Ξεκινάνε φουλ εκδηλώσεις και στους δύο χώρους. Σχεδόν όλοι οι μουσικοί και μουσικόφιλοι φίλοι μας συμμετέχουν.

Πολλά βράδια, οι μουσικοί ανακατεύονται σε δράσεις καλλιτεχνών της μπιενάλε που γίνονται στην πλατεία και όλοι μαζί καταλήγουν να χορεύουν. Κόσμος πολύς έρχεται κάθε βράδυ και γίνεται ένα, κατακλύζοντας τον χώρο και δίνοντάς του ζωή. Πόσο απρόσμενο και ωραίο είναι όλο αυτό. 

Έχεις την αίσθηση ότι η Αθήνα βράζει αυτήν τη στιγμή. Οι νέοι μουσικοί και καλλιτέχνες είναι τόσο πολλοί και τόσο χειμαρρώδεις και έτοιμοι για όλα. O ήχος δεν είναι κάτι συγκεκριμένο και ραφιναρισμένο αλλά rough, απρόβλεπτος, ίσως και ανερμάτιστος, όπως και η εποχή που έρχεται άλλωστε».

27/11, στη Σανταρόζα, από τις 2:00 

Santaroza Camping Area / Pop Up Bar at Santaroza - Justice Square: 

Adedeji + The Afrosessionists: A celebration of Black Music, JDM: Afro Dance Group, Freestyle MCs Special Guests, Dennis Green (DJ Set) 

Ακάλυπτος, Πανεπιστημίου 46: Nonika (DJ Set), KAWRS: Neda + Simos Ares (DJ Set), AΣΤΥΤΕΚΚ (DJ Set), Ballroom House of Kareola (Vogue Dancing)

28/11, από τις 18:00 

Ακάλυπτος, Πανεπιστημίου 46:

Orila DJs takeover - DJ Sets by Yannis Iasonidis, Chris OD, K.atou, Devika

https://eclipse.bios.gr

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ