Γυναικοκτονίες: Ο μακρύς δρόμος για την ελληνική Βουλή

Γυναικοκτονίες: Ο μακρύς δρόμος για την ελληνική Βουλή Facebook Twitter
Δεν είναι μόνο η ελληνική κοινωνία που προσπερνά τις γυναικοκτονίες ως τυχαία εγκλήματα του αστυνομικού δελτίου.
0

«ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ μετράμε όσους εμβολιάζονται ή λαμβάνουν επιδόματα από το κράτος. Ψηφίζουμε με γνώμονα το μέτρημα και με εμμονική προσήλωση στα δεδομένα. Μας αρέσει, επίσης, να παρακολουθούμε τις μετρήσεις για τη δημοφιλία μας. Δεν μετράμε όμως τις νεκρές γυναίκες. Δεν υπάρχει καμία κυβερνητική έκθεση για τα δεδομένα και τις συμπεριφορές γύρω από την ενδοοικογενειακή βία, τις δολοφονίες, τους ξαφνικούς θανάτους και τις αυτοκτονίες γυναικών μέσα στα σπίτια τους. Έχουμε αποδεχθεί τις νεκρές γυναίκες ως ένα ακόμη κομμάτι στην καθημερινότητά μας».

Αυτός είναι ο πρόλογος με τον οποίο η βουλευτής των Βρετανών Εργατικών Τζες Φίλιπς ξεκίνησε φέτος στη Βουλή την καθιερωμένη ανάγνωση των ονομάτων των γυναικών που δολοφονούνται κάθε χρόνο από άντρες στη Βρετανία.

Δεν είναι, λοιπόν, μόνο η ελληνική κοινωνία που προσπερνά τις γυναικοκτονίες ως τυχαία εγκλήματα του αστυνομικού δελτίου. Και στη Βρετανία παλεύουν να αναγνωρίσουν το φαινόμενο ως αυτό που πραγματικά είναι: δολοφονίες γυναικών με κίνητρο τον μισογυνισμό. Ούτε είμαστε η μοναδική χώρα που διαφωνεί για τις λέξεις.

Πριν από μερικές μέρες στο ραδιόφωνο του BBC o υπουργός Αστυνόμευσης Κιτ Μάλτχαουζ ρωτήθηκε «γιατί στην Αγγλία δεν αποκαλούμε “γυναικοκτονίες” τις δολοφονίες γυναικών από άντρες, όπως κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Η λέξη «γυναικοκτονία» δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στο στρατηγικό πλάνο για την αντιμετώπιση της βίας εναντίον των γυναικών που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση το καλοκαίρι.

 Όπως η κοινωνία δεν βρίσκει συλλογικά τις λέξεις για το μαρτύριο των γυναικών, έτσι και τα θύματα δεν καταφέρνουν τελικά να τις πουν εκεί όπου πρέπει. Περίπου μία στις τρεις γυναίκες δεν θα πει ποτέ σε κανέναν ότι έπεσε θύμα βιασμού. Λιγότερες από μία στις έξι θα κάνουν καταγγελία.

Η κυβέρνηση διστάζει να χρησιμοποιήσει τη λέξη, αλλά οι αριθμοί τρομάζουν. Την καταγραφή έχει αναλάβει στη Βρετανία μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών. Σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής Γυναικοκτονιών, λοιπόν, μέσα σε μία δεκαετία (2008-2018) 1.425 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άντρες. Μία δολοφονία κάθε τρεις μέρες. Το 62% των θυμάτων δολοφονήθηκε από τον σύντροφό του. Το 59% των δολοφονιών δεν συνέβη ξαφνικά, αλλά είχε πίσω του ιστορικό εξαναγκασμού και βίαιης μεταχείρισης μέσα στο σπίτι.

Όμως, όπως η κοινωνία δεν βρίσκει συλλογικά τις λέξεις για το μαρτύριο των γυναικών, έτσι και τα θύματα δεν καταφέρνουν τελικά να τις πουν εκεί όπου πρέπει. Περίπου μία στις τρεις γυναίκες δεν θα πει ποτέ σε κανέναν ότι έπεσε θύμα βιασμού. Λιγότερες από μία στις έξι θα κάνουν καταγγελία. Ο κυριότερος λόγος είναι η ντροπή και ο δεύτερος η εδραιωμένη αντίληψη ότι ακόμη και αν μιλήσουν δεν θα τις ακούσει κανείς.

Στη βρετανική αστυνομία καταγγέλθηκαν 59.000 βιασμοί το 2020, αλλά μόνο 1.439 υποθέσεις κατέληξαν σε ποινές. Πώς να μιλήσεις όταν ξέρεις ότι δεν έχεις πάνω από 2% πιθανότητες να δικαιωθείς;

Κι όμως, τα εγκλήματα με κίνητρο το μίσος για το γυναικείο φύλο είναι κόκκινες σημαίες, φωνάζουν από μακριά ότι επίκεινται, επομένως το κράτος έχει την ευκαιρία να τα αποτρέψει. Το 43% των γυναικών που δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους είχε προσπαθήσει να τους εγκαταλείψει. Μία στις τρεις γυναίκες δολοφονήθηκε τον πρώτο μήνα μετά τον χωρισμό, πάνω από το 70% έχασε τη ζωή του μέσα στη χρονιά που έφυγαν από τη σχέση τους.

Το βρετανικό κράτος όμως δεν αναγνωρίζει τις λέξεις, δεν τις ακούει και γι’ αυτό δεν έχει βρει ακόμη αποτελεσματικό τρόπο να αναχαιτίσει τις γυναικοκτονίες. Ο ρυθμός τους δεν έχει μειωθεί από το 2008, οπότε ξεκίνησε η καταγραφή τους. Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου τριάντα βουλευτές ζήτησαν να συμπεριληφθεί επισήμως ο μισογυνισμός στα εγκλήματα μίσους, ώστε η πρόσληψη των γυναικοκτονιών να αλλάξει στην αστυνομία, στις δικαστικές αρχές και στη βρετανική κοινωνία.

Οι λέξεις

Το κατεξοχήν επιχείρημα όσων αρνούνται να αναγνωρίσουν τη γυναικοκτονία ως ξεχωριστή κατηγορία ανθρωποκτονίας είναι ότι με αυτήν τη λογική θα έπρεπε να υπάρχει και αντίστοιχος όρος για τους άντρες-θύματα: «ανδροκτονία». Κατά συνέπεια, λέει το επιχείρημα, δεν υπάρχει λόγος να κινητοποιηθούμε ειδικά για τις γυναίκες, απλώς η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, χωρίς να κοιτάζει το φύλο του θύματος.

Πώς όμως θα εξηγήσεις ένα έγκλημα, αν δεν διαβάσεις το πραγματικό κίνητρο; Πώς θα αποτρέψεις την επόμενη δολοφονία, αν δεν αναγνωρίσεις εγκαίρως το μοτίβο συμπεριφοράς και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά; Στη Βρετανία τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότερες γυναίκες που δολοφονούνται από τους συντρόφους τους έχουν κακοποιηθεί ήδη.

Αντιθέτως, όταν οι άντρες δολοφονούν τον άντρα σύντροφό τους είναι πιο πιθανό να έχουν υποστεί οι ίδιοι την κακοποίηση. Ούτε ο σεξισμός ως κίνητρο δολοφονίας εξαντλείται ανάμεσα στα ζευγάρια. Ένα από τα πιο τρομακτικά ευρήματα του  Δικτύου για τις Γυναικοκτονίες είναι ότι αν είσαι μητέρα αγοριού, είναι πιθανότερο να σε σκοτώσει ο γιος σου, παρά ένας άγνωστος.

Ο ουδέτερος όρος «ανθρωποκτονία» αποσιωπά όλα αυτά τα κρίσιμα χαρακτηριστικά. Παραβλέπει τη στοχοποίηση του θύματος εξαιτίας του φύλου του. Δεν είναι απλώς θέμα αρχής. Καταλήγουμε να μη διαβάζουμε αυτό που συμβαίνει, ο νομοθέτης να μη νομοθετεί στοχευμένα και η Αστυνομία και τα δικαστήρια να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Έτσι, χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Πόσα από αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά με τα οποία ήδη παλεύουν οι Βρετανοί βουλευτές έχουν στα χέρια τους οι Έλληνες συνάδελφοί τους προκειμένου να νομοθετήσουν για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα; Έτσι κι αλλιώς, δεν θα είναι εύκολο, αφού οι νόμοι για τις γυναικοκτονίες, ακόμη και με καλά data διαθέσιμα, πρέπει να απαντήσουν σε πολύ περίπολοκα ζητήματα. Η φύση αυτών των εγκλημάτων τα καθιστά εξαιρετικά δύσκολα ως προς την ανάγνωση και εξιχνίασή τους. Μία στις τρεις γυναικοκτονίες δεν εξιχνιάζεται ποτέ.

O βρετανικός νόμος, για παράδειγμα, δεν υποχρεώνει την αστυνομία να διερευνά αυτομάτως το οικογενειακό περιβάλλον μιας γυναίκας που πεθαίνει ξαφνικά στο σπίτι της. Τώρα διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή για να αλλάξει η σχετική πρόβλεψη.

Ο θάνατος της Κέιτι Γουάλντινγκ από υπερβολική δόση ναρκωτικών στα χέρια του συντρόφου της, τον οποίο η ίδια είχε καταγγείλει για κακοποίηση, δεν καταγράφηκε ως γυναικοκτονία. Η εισαγγελέας Χάνα Σάινταγουεϊ έδωσε αγώνα για να πείσει το δικαστήριο ότι η αυτοκτονία της Τζάστιν Ρις ήταν απόρροια της μακροχρόνιας κακοποίησης την οποία είχε καταγγείλει στην αστυνομία.

Οι βουλευτές συζητάνε τώρα πώς θα καταφέρουν τα θύματα κακοποίησης να μη δίνουν τις συνεντεύξεις τους σε αστυνομικούς αλλά σε εξειδικευμένους νομικούς, ώστε να ξέρουν ότι μιλάνε σε ανθρώπους που έχουν την κατάρτιση να διαβάσουν τις λεπτές γραμμές στις καταγγελίες τους. Πριν από μερικούς μήνες οι βουλευτές κατάφεραν, επίσης, με σχετικό νόμο να ακυρώσουν στην ουσία την υπερασπιστική γραμμή στην οποία κατέφευγαν όλο και περισσότεροι δράστες ότι ο θάνατος της συντρόφου τους υπήρξε ατύχημα στη διάρκεια βίαιου, συναινετικού σεξ. Αυτές είναι αλλαγές στους νόμους που κάνουν τη διαφορά.

Και στην Ελλάδα; Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία ώστε να συμπεριληφθεί ο όρος «γυναικοκτονία» στον ποινικό κώδικα. Ο δρόμος μπροστά μας είναι πάρα πολύ μακρύς. Όχι απλώς για να συμφωνήσουμε στις λέξεις, αλλά, το κυριότερο, για να κάνουμε αυτό που έχουν ξεκινήσει ήδη οι βρετανοί βουλευτές: να μαζέψουμε τα στοιχεία, να τα αξιολογήσουμε και να επιφέρουμε συγκεκριμένες αλλαγές στη νομοθεσία. Δηλαδή να αρχίσουμε να σώζουμε τις ζωές των ανθρώπων.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Οπτική Γωνία / Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Ενώ η παραπομπή ή μη του Κώστα Αχ. Καραμανλή παραμένει αγκάθι για την κυβέρνηση, η σχέση του ελληνικού δημοσίου με την Hellenic Train επανεξετάζεται, και ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για τις συνέπειες από την αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ