Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις

fofi gennimata Facebook Twitter
Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά, όσο και αν φαίνεται παράξενο, επηρεάζει τις εξελίξεις και στα άλλα κόμματα, κυρίως όμως στον ΣΥΡΙΖΑ.
0

Η AΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ Φώφης Γεννηματά όχι μόνο κυριάρχησε στην πολιτική επικαιρότητα τις προηγούμενες μέρες, αλλά σε μεγάλο βαθμό επηρέασε τις πολιτικές εξελίξεις και, όπως φαίνεται, θα συνεχίζει να τις επηρεάζει και το επόμενο διάστημα.

Από την ημέρα που ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. προκλήθηκε έντονη κινητικότητα, η οποία πυροδότησε νέες εξελίξεις, με πιο καθοριστική την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου, που άλλαξε εντελώς το παιχνίδι της διαδοχής. Χωρίς κανείς να προεξοφλεί ότι η επικοινωνιακή δυναμική που ανέπτυξε η υποψηφιότητά του με το που την ανακοίνωσε θα έχει αντίκρισμα και στην κάλπη, είναι γεγονός ότι καλλιέργησε νέες προσδοκίες. 

Αρκετοί στο ΚΙΝ.ΑΛ., παρότι ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρούνταν μέχρι πρότινος καμένο χαρτί, άρχισαν να τρέφουν ελπίδες ότι με την επιστροφή του το κόμμα τους μπορεί να ανακάμψει και να συνεχίσουν από εκεί που ήταν πριν από την πτώση, σαν τα μνημόνια να είχαν παγώσει τον χρόνο για το ΠΑΣΟΚ. Αλλά και οι υπόλοιποι υποψήφιοι προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν για λογαριασμό τους τον θόρυβο γύρω από την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, συσπειρώνοντας όσους εναντιώνονται στην επιστροφή του ‒ και είναι αρκετοί.

Όλοι λοιπόν ελπίζουν πως θα κερδίσουν κάτι. 

Τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. που θέλουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι αν υπάρξει περαιτέρω ώσμωση, θα καταφέρουν την πραγματική ανατροπή που δεν έπαψαν να ονειρεύονται από το 2012. Θεωρούν δηλαδή ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς μέσα από μια τέτοια συνεργασία μπορούν να κυριαρχήσουν και να διεκδικήσουν πάλι τον ηγετικό ρόλο στην κεντροαριστερά.

Το προσωπικό δράμα και ο θάνατος της τελευταίας του προέδρου έκαναν πολύ κόσμο να στρέψει το βλέμμα του προς το ΚΙΝ.ΑΛ., που ως τότε ήταν στη γωνία. Η επιστροφή του Παπανδρέου αναθερμαίνει τα πάθη, συσπειρώνει τους παλιούς του οπαδούς, αλλά προκαλεί ταυτόχρονα και αντι-συσπειρώσεις, όπως είναι αναμενόμενο. Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί προσδοκίες στον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ. ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά.

Χαρακτηριστική ήταν και η κατακλείδα στην αποχαιρετιστήρια ομιλία που εκφώνησε την ημέρα της κηδείας της Φώφης Γεννηματά ο γραμματέας του κόμματος και στενός της συνεργάτης Μανόλης Χριστοδουλάκης: «... εμείς που μένουμε πίσω έχουμε πάρα πολλά να πούμε για εσένα. Και κυρίως, το πιο σημαντικό, πως η Ιφιγένεια έκανε το χρέος της. Ας φυσήξει τώρα ούριος άνεμος στα πανιά της παράταξής μας». 

Μανόλης Χριστοδουλάκης: Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ αποχαιρετά τη Φώφη Γεννηματά

Δυο μέρες πριν, είχε δημιουργηθεί τεράστιος σάλος στα σόσιαλ μίντια εναντίον του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter, με την οποία εξέφραζε τα συλλυπητήριά του, έγραψε ότι «η αντοχή και η αξιοπρέπεια που έδειξε η Φώφη Γεννηματά στη μάχη με τον καρκίνο στέλνει κοινωνικά μηνύματα και δημιουργεί ένα κύμα συμπάθειας, που μπορεί να αποτελέσει πολιτικό κεφάλαιο για το ΚΙΝ.ΑΛ.». 

Πολλοί χρήστες του Twitter, από όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως από το δικό του, τον κατηγόρησαν για απρέπεια και πολιτικό κυνισμό και του ζήτησαν να το σβήσει. Η πιο έντονη αντίδραση όμως ήταν του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος σχολίασε, στο Twitter κι αυτός, την ανάρτηση του Κύρτσου με τη φράση «Αιδώς, Αργείοι».

Ήταν το πρώτο tweet του Κώστα Μπακογιάννη εδώ και παραπάνω από δύο χρόνια, καθώς την τελευταία φορά που ανάρτησε κάποιο άλλο σχόλιο ήταν κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών, το 2019. 

Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά, όσο και αν φαίνεται παράξενο, επηρεάζει τις εξελίξεις και στα άλλα κόμματα, κυρίως όμως στον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιστροφή Παπανδρέου στην κεντρική σκηνή, παρότι είναι ο υποψήφιος που ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πιο «συνεννοήσιμο», έχει αρχίσει να τον ανησυχεί.

Όλοι τώρα θεωρούν πιθανό πως αν εκλεγεί εκείνος, υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουν στο ΚΙΝ.ΑΛ. οι ψηφοφόροι που έφυγαν λόγω Βαγγέλη Βενιζέλου και παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς βέβαια δεν ξέρει αν αυτοί αποτελούν μια κρίσιμη μάζα, οπότε υπάρχουν αρκετές υποθέσεις στο σενάριο αυτό. 

Πολλοί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επίσης αναρωτιούνται, στην περίπτωση αυτή, τι κριτική θα κάνουν στο ΚΙΝ.ΑΛ. στελέχη όπως, π.χ., η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και άλλοι που είναι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όταν ήταν στο ΠΑΣΟΚ είχαν εγκρίνει και επιδοκιμάσει όλες τις πολιτικές αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου.

Η απάντηση που έδιναν τότε για να τεκμηριώσουν τη μεταγραφή τους στον ΣΥΡΙΖΑ σε όσους παλιούς συντρόφους τους κατηγορούσαν για οπορτουνισμό ήταν ότι έφυγαν επειδή του κόμματος δεν ηγούνταν πια ο Γιώργος Παπανδρέου. «Όλοι αυτοί τι θα λένε τώρα;» αναρωτιούνται κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την εισροή πολιτικών του ΠΑΣΟΚ. 

Τα στελέχη αυτά προσπαθούν να εμποδίσουν και τις αποφάσεις του Τσίπρα για τη συμμετοχή των πασοκογενών στο συνέδριο χωρίς να εκλεγούν αλλά με ποσόστωση ή αριστίνδην. Πρόκειται για ένα θέμα που τις προηγούμενες μέρες προκάλεσε έντονες τριβές και αναταράξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα συνεχίσει να προκαλεί για αρκετό ακόμα καιρό διενέξεις, καθώς αφορά την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. «Άλλο διεύρυνση και άλλο μετάλλαξη» ήταν η φράση που επαναλάμβαναν αρκετά στελέχη που ανήκουν στην εσωκομματική τάση της «Ομπρέλας», η οποία αμφισβητεί σε πολλά τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν θεωρεί ότι είναι ο καιρός για να λέγονται αυτά δημόσια. 

Το άλλο ζήτημα που απασχόλησε αυτές τις μέρες τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η συμμαχία με το ΚΙΝ.ΑΛ., πάνω στην οποία θέλει να  στηρίξει την πρότασή του για «προοδευτική κυβέρνηση», ώστε να έχει κάτι να προτείνει στις επόμενες εκλογές, μπορεί να κρύβει παγίδες. 

Στελέχη του κλίματος του Γιώργου Παπανδρέου έλεγαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε συνέργειας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν κερδίσει εκείνος την προεδρία, αυτή θα είναι πάνω στη βάση συγκεκριμένης πολιτικής ατζέντας, για την οποία διατηρούν αμφιβολίες αν θα γίνει αποδεκτή, ενώ υποστήριζαν ότι ούτε η πρωτοκαθεδρία του Τσίπρα αναγνωρίζεται, καθώς η σχέση θα πρέπει να είναι ισότιμη. 

Αυτό που στην πραγματικότητα υποδηλώνεται και από τις δύο πλευρές είναι ότι καμία δεν έχει κατά νου ακριβώς τη συνεργασία. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να πάρει τους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ. που χρειάζεται για να ξεκολλήσει από τα ποσοστά στα οποία καταγράφεται εδώ και καιρό η δύναμη του κόμματος, δηλαδή στην πραγματικότητα επιδιώκει να απορροφήσει το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ.

Τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. που θέλουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι αν υπάρξει περαιτέρω ώσμωση, θα καταφέρουν την πραγματική ανατροπή που δεν έπαψαν να ονειρεύονται από το 2012. Θεωρούν δηλαδή ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς μέσα από μια τέτοια συνεργασία, μπορούν να κυριαρχήσουν και να διεκδικήσουν πάλι τον ηγετικό ρόλο στην κεντροαριστερά. Ο συλλογισμός τους βασίζεται στο ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας χάσει και τις επόμενες εκλογές, θα είναι ένας πιο αδύναμος ηγέτης. Και αν στις εκλογές αυτές το ΚΙΝ.ΑΛ. καταφέρει να αγγίξει διψήφια ποσοστά, τότε το παιχνίδι αλλάζει, λένε, και όλα θα είναι ανοιχτά. 

Όλα αυτά θα αποφασιστούν μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛ., η οποία θα κριθεί από τη συμμετοχή του κόσμου που θα προσέλθει στις κάλπες. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ