Πού το πάει ο Γιώργος Παπανδρέου;

Πού το πάει ο Γιώργος Παπανδρέου; Facebook Twitter
Ο τελευταίος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν, αισθανόταν αδικημένος επειδή δεν του δόθηκε η δυνατότητα να κυβερνήσει τη χώρα σε κανονικές συνθήκες και έμεινε στην εξουσία μόνο δύο χρόνια. Φωτ.: Ατελιέ LIFO
0

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ κατάφερε μέσα σε μία εβδομάδα να ζωηρέψει το ενδιαφέρον για την εκλογή της νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, παρότι μέχρι πρότινος ο ίδιος δεν απασχολούσε σχεδόν καθόλου τα μέσα.

Λόγω της απλής αναλογικής με την οποία θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, καθώς και της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει πλήρως την κεντροαριστερά ώστε να απειλήσει με αξιώσεις την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ είχαν αποκτήσει μια ιδιαίτερη σημασία και ο πολιτικός κόσμος τις παρακολουθούσε στενά.

Το ενδιαφέρον όμως που εκδήλωσε για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο Γιώργος Παπανδρέου, ένα πρόσωπο φορτισμένο και ταυτισμένο με το μεγάλο τραύμα, πυροδότησε ξαφνικά νέα πάθη και αναζωπύρωσε τα παλιά. 

Ο τελευταίος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν, αισθανόταν αδικημένος επειδή δεν του δόθηκε η δυνατότητα να κυβερνήσει τη χώρα σε κανονικές συνθήκες και έμεινε στην εξουσία μόνο δύο χρόνια. Από τότε που έφυγε, πάντα ήθελε να επιστρέψει, αλλά δεν υπήρξε η ευκαιρία.

Αρκετοί στο ΚΙΝΑΛ αντιμετώπισαν με πολύ σκεπτικισμό την εκδήλωση ενδιαφέροντος που επέδειξε, υπενθυμίζοντας ότι «ήταν εκείνος που παρέδωσε την εξουσία και μάλιστα σε έναν “δοτό” πρωθυπουργό». Άλλοι αντιμετώπισαν την προοπτική της επιστροφής του πολύ πιο επιθετικά, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τα τεράστια χρέη του κόμματος και τη δική του ευθύνη.

Η κατηγορία αυτή, όπως φάνηκε και από τις πρώτες προειδοποιητικές βολές μέσα από άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε διάφορα μικρά πολιτικά σάιτ, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως βασικό όπλο εναντίον του, στην περίπτωση που επισημοποιήσει την υποψηφιότητα του. 

Αρκετοί στο ΚΙΝΑΛ αντιμετώπισαν με πολύ σκεπτικισμό την εκδήλωση ενδιαφέροντος που επέδειξε, υπενθυμίζοντας ότι «ήταν εκείνος που παρέδωσε την εξουσία και μάλιστα σε έναν “δοτό” πρωθυπουργό». Άλλοι, άφησαν σαφείς αιχμές για τα τεράστια χρέη του κόμματος και τη δική του ευθύνη.

«Γιατί δεν είχε πει ποτέ ως τώρα ότι ενδιαφέρεται να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία;» αναρωτιούνται μερικοί με έκδηλη καχυποψία. «Επειδή τώρα, με την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά και τα νέα δεδομένα, δόθηκε αυτή η δυνατότητα» απαντά ένα από τα στελέχη που τον στηρίζουν.

«Ο Τσίπρας δεν θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και πιθανόν να μην κερδίσει ούτε άλλες. Το ζητούμενο είναι η συγκρότηση του αντιδεξιού πόλου απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Ένα ΚΙΝΑΛ με πρόεδρο τον Λοβέρδο δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Ο Παπανδρέου είναι ο μόνος που μπορεί να ανασυνθέσει τον κεντροαριστερό χώρο» λέει και αυτό φαίνεται ότι είναι πεποίθηση και του ίδιου του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Τσίπρας, μετά την ανησυχία που του προκάλεσε η απόσυρση της υποψηφιότητας Γεννηματά, καθώς αποδυνάμωσε την πρότασή του για «προοδευτική κυβέρνηση» που περιείχε και το ΚΙΝΑΛ, είδε αρχικά με ενδιαφέρον και προβληματισμό μαζί τη νέα πιθανή υποψηφιότητα.

Όσοι γνωρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου όμως, λένε ότι αν ο Τσίπρας πιστεύει πως θα δεχόταν να γίνει υπουργός του, σε ένα τέτοιο σενάριο, πέφτει έξω. «Όταν ο Παπανδρέου μιλάει για προοδευτική διακυβέρνηση, δεν εννοεί την κυβέρνηση που λένε αυτοί. Έχει συγκεκριμένη ατζέντα, την οποία οι συριζαίοι δεν αποδέχονται».

Επιπλέον δύσκολα (οι δικοί του λένε «με τίποτα») θα δεχόταν ο Παπανδρέου, στην περίπτωση που έβγαινε το σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ, να συγκυβερνήσουν με πρωθυπουργό τον Τσίπρα. «Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι Πάνος Καμμένος» λένε οι δικοί του, «και δεν θα δεχόταν ποτέ έναν παρόμοιο ρόλο».

Γιατί δεν ξεκαθάρισε αμέσως αν θα είναι υποψήφιος ή όχι; Αυτό είναι το άλλο ερώτημα που διατυπώνεται για τον Γιώργο Παπανδρέου. Επειδή ήθελε πρώτα να δει το κλίμα και να μετρήσει τις αντιδράσεις, είναι η απάντηση.

Όταν αποχώρησε η Φώφη Γεννηματά, κάποιοι από τους υποστηρικτές του, που ανυπομονούν να τον δουν να επιστρέφει σε κεντρικό πρωταγωνιστικό ρόλο, εκτίμησαν ότι ήταν η πλέον κατάλληλη συγκυρία για να αναλάβει εκείνος τον ρόλο του εγγυητή της ενότητας του ΚΙΝΑΛ τώρα. Κάποιοι που ανησυχούν ότι αν κερδίσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, θα «στρίψει το κόμμα δεξιά», του λένε «να μην τον αφήσει να το πάρει» και ότι «μόνο εκείνος μπορεί να τον νικήσει».

Η εκτίμηση αυτή, αν και υποτιμά τις υπόλοιπες υποψηφιότητες, φαίνεται ότι κυριαρχεί στο στρατόπεδο του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στον Ανδρέα Λοβέρδο ως αντίπαλο. Ίσως, από την άλλη, να είναι κάποια τακτική για να δει αν μπορεί να συσπειρώσει γύρω του τον κόσμο όλων των υπόλοιπων υποψηφιοτήτων, όπως ερμηνεύουν στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, όχι χωρίς κάποια ενόχληση.

Η αλήθεια είναι ότι εκνευρισμός υπάρχει στα επιτελεία όλων των υποψηφίων για την αναστάτωση που τους έχει προκαλέσει. Το ενδιαφέρον ωστόσο για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ μάλλον θετικό για όλους θα είναι στο τέλος, ειδικά αν αυξήσει τη συμμετοχή των μελών και φίλων στην εκλογή. 

Απαίτηση του Γιώργου Παπανδρέου να αποχωρήσουν οι άλλοι υποψήφιοι δεν υπήρξε, διαβεβαιώνει ένας από αυτούς, που μίλησε μαζί του. «Προσδοκία ίσως», λέει, «αλλά δεν διατυπώθηκε τίποτα σχετικό, ούτε άνοιξε τα χαρτιά του. Μίλησε αρκετά γενικά, αλλά από αυτά που είπε ήταν προφανές ότι ενδιαφέρεται για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ».

Στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι ο Παπανδρέου ήλπιζε ή τουλάχιστον ήθελε να δει αν κάποιοι θα αποχωρούσαν από την κούρσα της διαδοχής με το που θα εκδήλωνε το ενδιαφέρον του. Το ιδανικό σενάριο γι' αυτόν θα ήταν, αν όχι όλοι, τουλάχιστον όλοι πλην Λοβέρδου, να αποσυρθούν, οπότε η δική του υποψηφιότητα να συσπειρώσει το «αντιδεξιό ΚΙΝΑΛ». Φαίνεται όμως ότι σε πρώτη φάση, μόνο ο Βασίλης Κεγκέρογλου εμφανίστηκε πρόθυμος, αλλά κι αυτός, διαπιστώνοντας ότι ο Παπανδρέου δεν ήταν 100% σίγουρος, δεν δήλωσε αποχώρηση.

Πολιτικός επιστήμονας και δημοσκόπος που είχε πραγματοποιήσει –όχι πρόσφατα– μετρήσεις για τα χαρακτηριστικά της βάσης του ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζει ότι στις έρευνες αυτές «η αναλογία ήταν 70% αντιΣΥΡΙΖΑ και 30% αντιδεξιοί». 

Ο Γιώργος Παπανδρέου υπήρξε για 8 χρόνια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά η κομματική βάση έκτοτε έχει υποστεί πολλές αλλαγές. Κανείς δεν ξέρει τα ακριβή χαρακτηριστικά της σήμερα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα, καθώς αυτό, σε μεγάλο βαθμό, θα κριθεί από τη συμμετοχή. Όσο περισσότερα μέλη και φίλοι προσέλθουν στις κάλπες, τόσο μικρότερη θα είναι η επιρροή του κομματικού μηχανισμού.

Ο τελευταίος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ και επί 8 χρόνια αρχηγός του, μετράει τις αντιδράσεις και επεξεργάζεται  τα πρώτα μηνύματα που του έστειλαν ήδη οι άσπονδοι φίλοι. Κάνει πρώτα, δηλαδή, την εκτίμηση κινδύνου και μετά θα αποφασίσει αν θα ρίξει τα ζάρια. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα πολιτισμένο βράδυ με τον ΓΑΠ στην αυγή των ανέμελων ‘90s

Daily / Ένα πολιτισμένο βράδυ με τον ΓΑΠ στην αυγή των ανέμελων ‘90s

Θυμήθηκα ξανά, δίκην παραβολής, εκείνο το φευγαλέο αλλά σημαδιακό «ενσταντανέ» με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα πρέπει τότε να έχει μόλις κλείσει τα 38 του χρόνια, και τώρα στα 70 του σχεδόν (όχι ότι του φαίνεται, αλίμονο) φαίνεται να επιχειρεί ένα ύστατο δυναμικό comeback στο κέντρο της πολιτικής σκηνής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
γιωργος παπανδρεου

Τι διαβάζουμε σήμερα / Tο γινάτι βγάζει μάτι

Σήμερα: «Πράκτορας των ξένων» • • • το γινάτι βγάζει μάτι • • • μακελειό και ομερτά • • • το σύνδρομο Κουρτς • • • μουσουλμάνος τρομοκράτης για λίγες ώρες • • • φωτογραφία κελαηδήματος • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ