Τέξας: Επαναφορά του νόμου που απαγορεύει την πλειονότητα των αμβλώσεων - Με απόφαση ομοσπονδιακού εφετείου

Τέξας: Επαναφορά του νόμου που απαγορεύει την πλειονότητα των αμβλώσεων - Με απόφαση ομοσπονδιακού εφετείου Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
0

Ομοσπονδιακό εφετείο της Νέας Ορλεάνης επέτρεψε χθες, Παρασκευή, στο Τέξας να επαναφέρει αμφιλεγόμενο νόμο που απαγορεύει την πλειονότητα των αμβλώσεων στην πολιτεία αυτή των ΗΠΑ.

Ο νόμος αυτός, ο οποίος είχε τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, απαγορεύει την άμβλωση μόλις ακουστεί η καρδιά του εμβρύου, ήτοι περίπου στις έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης, όταν η πλειονότητα των γυναικών αγνοεί ότι κυοφορεί.

Ο νόμος αυτός δεν προβλέπει εξαιρέσεις για εγκυμοσύνες που προέκυψαν από βιασμό ή αιμομιξία. Επίσης επιτρέπει σε απλούς πολίτες να επιβάλουν την απαγόρευση, προβλέποντας αμοιβή τουλάχιστον 10.000 δολαρίων στην περίπτωση που επιτύχουν σε προσφυγή τους εναντίον οποιουδήποτε βοήθησε να γίνει άμβλωση μετά την ανίχνευση καρδιακού παλμού.

Οι επικριτές του νόμου καταγγέλλουν ότι η διάταξη αυτή του νόμου επιτρέπει στους ανθρώπους να ενεργούν κατά των αμβλώσεων ως κυνηγοί επικηρυγμένων.

Η ισχύς του νόμου αυτού είχε ανασταλεί προσωρινά την Τετάρτη κατόπιν απόφασης ομοσπονδιακού δικαστή του Τέξας, έπειτα από προσφυγή της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο δικαστής Ρόμπερτ Πίτμαν στο Όστιν είχε αναστείλει προσωρινά την ισχύ του νόμου περί αμβλώσεων στο Τέξας ενώ συνεχίζεται η εξέταση της προσφυγής όσον αφορά την νομιμότητά του.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επιχειρηματολόγησε ότι ο νόμος αυτός εμποδίζει τις γυναίκες να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα για τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης, το οποίο αναγνωρίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας το 1973 με την απόφαση που έλαβε στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, με την οποία νομιμοποιήθηκε η άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Διεθνή / Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το πλήγμα είχε στόχο κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης drones καθώς και όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευόμενα από ξηρά και θάλασσα
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ:

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν χρειάζομαι το Διεθνές Δίκαιο, το μόνο που μπορεί να με σταματήσει είναι το μυαλό μου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η ηθική είναι «το μόνο πράγμα που μπορεί να με σταματήσει», σε συνέντευξή του στους New York Times σχετικά με τα όρια της εξουσίας του
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

«Γνωρίζουμε τι λέει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ό,τι συνέβη εδώ. Υπήρξε μια εποχή που μπορούσαμε να δεχόμαστε τον λόγο της. Αυτή η εποχή έχει περάσει προ πολλού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Νύχτα ταραχών στo Ιράν: Μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις - Ζητούν να επιστρέψει ο Ρεζά Παχλαβί

Οι τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις - Οι πληροφορίες για τους νεκρούς από τις κινητοποιήσεις είναι συγκεχυμένες
THE LIFO TEAM