Παγκόσμια έλλειψη τσιπ στη βιομηχανία - 1.200 βήματα και μήνες αναμονής

Παγκόσμια έλλειψη τσιπ στη βιομηχανία - 1.200 βήματα και μήνες αναμονής Facebook Twitter
Unsplash
0

Η έλλειψη ημιαγωγών (τσιπ) επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως εδώ και μήνες και σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας Ifo, η αυτοκινητοβιομηχανία και η ηλεκτρική βιομηχανία έχουν πλέον τεράστια προβλήματα.

Κατά συνέπεια, η παραγωγή παγώνει – όπως συνέβη για παράδειγμα στη Skoda, η οποία ανακοίνωσε «διάλειμμα» μίας εβδομάδας σε δύο από τις μονάδες της την περασμένη Πέμπτη.

Οι εταιρείες δυσκολεύονται να προμηθευτούν τους πολυπόθητους ημιαγωγούς σε επαρκείς ποσότητες. Και όσοι δεν έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια, με τα οποία να τους εξασφαλίζουν, αναγκάζονται σε ορισμένες περιπτώσεις να καταβάλλουν τεράστια ποσά. Η αγορά συνήθως αντιδρά στις ελλείψεις, προσπαθώντας να αυξήσει την παραγωγή. Το παράδειγμα του καινούργιου εργοστασίου ημιαγωγών της Infineon δείχνει ότι αυτό δεν είναι τόσο εύκολο.

Ο όμιλος Dax λίγο έξω από το Μόναχο άνοιξε επίσημα το νέο του εργοστάσιο στο Βίλαχ της Αυστρίας. Η κατασκευή του μάλιστα ήταν πιο γρήγορη, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό. «Ο χρόνος δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερος, είναι τέλειος, οι πελάτες μας αρπάζουν τα τσιπ μέσα από τα χέρια μας", δήλωσε στο εγκαίνια ο Γιόχεν Χάνεμπεκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Αλλά όταν η απόφαση για την κατασκευή του ελήφθη στις αρχές του 2018, οι ελλείψεις που παρουσιάζονται τώρα ήταν κάθε άλλο παρά προβλέψιμες. Τα εργοστάσια ημιαγωγών εντάσσονται στα λεγόμενα έργα ταχείας ανάπτυξης, όπως τονίζει ο Αντρέας Βίτμαν, διαχειριστής έργου στο Βίλαχ.

Συνέπειες στη βιομηχανία και το 2022

Το εργοστάσιο κοστίζει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ και θα χρειαστούν επίσης μερικά χρόνια προτού το εργοστάσιο καταφέρει να παράγει ημιαγωγούς αξιοποιώντας στο έπακρον τη δυναμική του.

Ο Βίτμαν εξηγεί ότι τα εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών σταδιακά αυξάνονται. Παρόλα αυτά, δεν είναι η ίδια η παραγωγή το πρόβλημα, όσο οι εξαιρετικά υψηλές προδιαγραφές σε σχέση με τους χώρους του εργοστασίου: ο παραμικρός κόκκος σκόνης θα μπορούσε να καταστρέψει την παραγωγή ημιαγωγών.

Ο τυπικός χρόνος παράδοσης για έναν ημιαγωγό στο εργοστάσιο Βίλαχ είναι δύο έως τρεις μήνες, σύμφωνα με τον Τόμας Ρίζινγκερ, επικεφαλής επιχειρήσεων στην Ιnfineon Austria, εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών. Απαιτούνται έως και 1.200 βήματα για την παραγωγή του τσιπ. Και δεν τελειώνει εκεί. Απαιτούνται άλλοι ένας έως δύο μήνες σε άλλα σταδια πριν από την παραγωγή του τελικού ημιαγωγού.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι η έλλειψη τσιπ ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στη βιομηχανία για κάποιο διάστημα. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός, ότι είναι αρκετά πιθανό να έχουμε σοβαρές συνέπειες μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2022, ίσως και περισσότερο», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της VW, Χανς Ντίτερ Πετς. Θεωρεί επίσης ότι η κατασκευή νέων εργοστασίων ημιαγωγών άμεσα δεν είναι ρεαλιστική καθώς κάτι τέτοιο κοστίζει πολύ χρόνο.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα σύγκρουση στη Γάζα: Η Χαμάς στρέφεται κατά των «εσωτερικών αντιπάλων»

Διεθνή / Νέα σύγκρουση στη Γάζα: Η Χαμάς στρέφεται κατά των «εσωτερικών αντιπάλων»

Η Χαμάς, εκμεταλλευόμενη την αμερικανική εκεχειρία με το Ισραήλ, στρέφεται τώρα εναντίον αντίπαλων παλαιστινιακών οικογενειών στη Γάζα - Δημόσιες εκτελέσεις, μάχες και φόβοι για εμφύλιο
LIFO NEWSROOM
Θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία για τη δήλωση υπουργού σχετικά με το Άουσβιτς

Διεθνή / Θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία για τη δήλωση υπουργού σχετικά με το Άουσβιτς

Η τοποθέτησή της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, οργανώσεις της εβραϊκής κοινότητας και επιζώντες του Ολοκαυτώματος, που έκαναν λόγο για «προσβολή της ιστορικής μνήμης»
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Όμηροι: Τι έπεται με την αποκατάσταση μετά από 737 ημέρες αιχμαλωσίας

Διεθνή / Ισραήλ: Τι ακολουθεί για την ιατρική και ψυχολογική αποκατάσταση των ομήρων μετά από 737 ημέρες αιχμαλωσίας

Μετά από 737 ημέρες στη Γάζα, οι τελευταίοι 20 όμηροι επιστρέφουν στο Ισραήλ. Το ταξίδι της αποκατάστασης αρχίζει, με νέα νοσοκομειακά προγράμματα, ψυχολογική υποστήριξη και μια κοινωνία που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της
LIFO NEWSROOM
Πραξικόπημα στη Μαδαγασκάρη μετά από διαδηλώσεις της Gen Z - Πανηγυρίζει ο κόσμος

Διεθνή / Πραξικόπημα στη Μαδαγασκάρη μετά από διαδηλώσεις της Gen Z - Πανηγυρίζει ο κόσμος

Η Μαδαγασκάρη βυθίζεται σε νέα πολιτική κρίση καθώς ο στρατός κατέλαβε την εξουσία, ανατρέποντας τον πρόεδρο Άντρι Ραζοελίνα μετά από διαδηλώσεις της Gen Z κατά της φτώχειας και της διαφθοράς
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η σύγκρουση Τραμπ με τα ΜΜΕ: Αρνούνται να υπογράψουν τους νέους κανόνες του Πενταγώνου

Διεθνή / Κλιμακώνεται η σύγκρουση Τραμπ με τα ΜΜΕ: Αρνούνται να υπογράψουν τους νέους κανόνες του Πενταγώνου

Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να κινούνται ελεύθερα στο Πεντάγωνο χωρίς συνοδεία - Ο υπουργός Άμυνας διατηρεί το δικαίωμα να ανακαλεί διαπιστεύσεις δημοσιογράφων
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τέσσερις σοροί ομήρων παραδόθηκαν στο Ισραήλ από τη Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Τέσσερις σοροί ομήρων παραδόθηκαν στο Ισραήλ από τη Χαμάς

Μέχρι στιγμής, έχουν παραδοθεί οκτώ σοροί, ενώ το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι η όχι πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Δύση φιμώνει και καταστέλλει διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, καταγγέλλει νέα έκθεση

Διεθνή / Η Δύση φιμώνει και καταστέλλει διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, καταγγέλλει νέα έκθεση

Νέα έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποκαλύπτει πως η Δύση περιορίζει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, ποινικοποιώντας τις φιλοπαλαιστινιακές φωνές σε Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Ξεκινά τώρα το δεύτερο στάδιο» της συμφωνίας για τη Γάζα - Τι περιλαμβάνει

Διεθνή / Τραμπ για Γάζα: Ξεκίνησε το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας - «Αν η Χαμάς δεν αφοπλιστεί, θα την αφοπλίσουμε εμείς»

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ προβλέπει τη δημιουργία μιας Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, αραβικών και διεθνών εταίρων
LIFO NEWSROOM