Νίγηρας: Όλο και περισσότερα παιδιά σκοτώνονται ή στρατολογούνται από τζιχαντιστικές οργανώσεις

Νίγηρας: Όλο και περισσότερα παιδιά σκοτώνονται ή στρατολογούνται από τζιχαντιστικές οργανώσεις Facebook Twitter
EPA
0

Ολοένα και περισσότερα παιδιά σκοτώνονται ή στρατολογούνται από ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις στον Νίγηρα, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας με την Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί, όπου επιθέσεις τζιχαντιστών έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

«Στην περιφέρεια Τιλαμπέρι του Νίγηρα, μια ολόκληρη γενιά μεγαλώνει περικυκλωμένη από τον θάνατο και την καταστροφή. Ένοπλες ομάδες επιτίθονται επανειλημμένα σε σχολεία και καταστήματα τροφίμων και στοχεύουν παιδιά στρατολογώντας αυτά», δήλωσε ο Μάθιου Γουέλς, υποδιευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας. Η ΜΚΟ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια έκθεση 64 σελίδων με θέμα τον αυξανόμενο αντίκτυπο των ένοπλων συγκρούσεων σε παιδιά στην περιοχή Τιλαμπέρι.

Αυτή η περιοχή, λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων» είναι επαναλαμβανόμενος στόχος επιθέσεων από δύο τζιχαντιστικές ένοπλες οργανωσεις: Το Ισλαμικό κράτος της Μεγάλης Σαχάρας (EIGS) και την Ομάδα Υποστήριξης στο Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους (GSIM) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για τον τόπο και την πορεία των ένοπλων συγκρούσεων (ΜΚΟ, ACLED), που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η βία κατά αμάχων στον Νίγηρα έχει αφήσει 544 νεκρούς από την 1η Ιανουαρίου έως τις 29 Ιουλίου 2021, έναντι 397 το 2020.

Περίπου 60 παιδιά σκοτώθηκαν στο τμήμα του Νίγηρα της ζώνης των «τριεθνών συνόρων», προσθέτει η Αμνηστία, η οποία παραθέτει αρκετές μαρτυρίες από έφηβους επιζώντες. «Κάποια στιγμή, ο Ουάχαμπ σταμάτησε να μιλήσει στους (μαχητές). Τον πυροβόλησαν από το πλάι και πέθανε λίγο αργότερα», είπε ένα αγόρι που ήταν μάρτυρας της δολοφονίας του 12χρονου φίλου του τον Μάρτιο. «Ο Ουάχαμπ, πριν πεθάνει, ρώτησε τους ληστές: ‘Τί έκανα; Μπαμπά μου, άσε με’.

Θυμάμαι ακόμη ζωηρά τα λόγια του», είπε ένας άλλος μάρτυρας. «Σκέφτομαι τον Ουάχαμπ και το πώς σκοτώθηκε. Μερικές φορές βλέπω εφιάλτες ότι με κυνηγάνε άνθρωποι με μοτοσικλέτα ή βλέπω τον Ουάχαμπ να ικετεύει τους δράστες», προσθέτει ένας τρίτος φίλος του παιδιού που δολοφονήθηκε. Αν οι μεγάλης κλίμακας σφαγές φαίνεται να αποδίδονται κυρίως στο EIGS σύμφωνα με την έκθεση, η Αμνηστία καταγγέλλει επίσης την στρατολόγηση νεαρών αγοριών ηλικίας 15 έως 17 ετών, κυρίως από το GSIM, ιδιαίτερα στην περιφέρεια Τοροντί κοντά στην Μπουρκίνα Φάσο.

Οι επιθέσεις σε σχολεία είναι επίσης πολυάριθμες, σύμφωνα με την Αμνηστία, που αριθμεί περισσότερα από 31.000 παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο στην περιφέρεια Τιλαμπέρι, 10.000 περισσότερα από πέρυσι. «Ο Νίγηρας βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Οι αρχές της χώρας και διεθνείς εταίροι πρέπει να λάβουν επειγόντως μέτρα για να παράσχουν στα παιδιά μέσα που θα τους επιτρέψουν να χτίσουν ένα μέλλον», προειδοποίησε ο Ματ Γουέλς.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ICE ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Γερουσία «παγώνει» την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση της ICE

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να εγκρίνουν τις απαιτήσεις του Τραμπ - «Οι άνθρωποι ανησυχούν για το πώς θα πληρώσουν το νοίκι, όχι πώς να μαζέψουν 1,8 δισ. για τον πρόεδρο και τους συμμάχους του»
THE LIFO TEAM