Οι Gen Z κωμικοί έχουν πλάκα

Οι genz κωμικοί έχουν πλάκα Facebook Twitter
0

Ο Σπήλιος Φλώρος και η Δήμητρα Νικητέα, ο Χρήστος Πέτρου και η Ραφαέλα Μασίνα ή αλλιώς «Rufulu» ανήκουν στη νέα γενιά κωμικών. Με ηλικίες από είκοσι τριών ετών και κάτω, αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στον χώρο της κωμωδίας και μας κάνουν να γελάμε, ξεχωρίζοντας ο καθένας με τον δικό του τρόπο στη σκηνή και το stand-up comedy ή στα διάφορα video projects και podcasts στα οποία μπορείς να τους πετύχεις.

Οι τέσσερίς τους έζησαν τις καραντίνες της χρονιάς που πέρασε δημιουργώντας το δικό τους υλικό, προσαρμόζοντας τη δημιουργικότητά τους στην κατάσταση, αναλύοντας θέματα που αφορούν τη γενιά τους και όχι μόνο, μοιράζοντας καφρίλες και συζητώντας με τους καλεσμένους τους για θέματα φλέγοντα και μη.

Οι ίδιοι ετοιμάζονται για μια νέα σεζόν γεμάτη παραστάσεις, νέες εκπομπές και σχέδια που κάνουν την πορεία τους να φαίνεται, όπως και το μέλλον της κωμωδίας στη χώρα μας, πολλά υποσχόμενη . 

Περάσαμε όλοι μας μια πολύ δύσκολη περίοδο με την πανδημία και είναι λογικό και επόμενο ο κόσμος να χρειάζεται λίγο παραπάνω τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία. Είναι, λοιπόν, χρέος των κωμικών να αντεπεξέλθουν σε αυτή την ανάγκη και ίσως να εστιάσουν ακόμα περισσότερο στην ποιότητα της κωμωδίας τους.

Ο Σπήλιος Φλώρος μοιάζει, όπως λέει, δεκατέσσερα αλλά είναι είκοσι τρία. Είναι από τους νεαρούς κωμικούς που βλέπεις συνεχώς μπροστά σου, τόσο σε παραστάσεις όσο και σε videos στο YouTube αλλά και σε podcasts, στα οποία φιλοξενεί ενδιαφέροντες καλεσμένους. Κάνει stand-up από τα δεκαεφτά του και παράλληλα από το 2020 είναι στον χώρο του YouTube.

Με τα χαρακτηριστικά γυαλιά, πέρα από το γέλιο του, να τον κάνουν ακόμη πιο αναγνωρίσιμο, πέρσι συνεργάστηκε, όσον αφορά το stand-up comedy, με τη Δήμητρα Νικητέα, κάνοντας τρεις sold out παραστάσεις στο Ρομάντσο, στην Αθήνα, ενώ συνέχισε την εκπομπή του στο κανάλι του, «Life of Spi», λέγοντας κωμικές ιστορίες από τη ζωή του. Στο Netwix μπορούσες να τον δεις παρέα με τη Δήμητρα Νικητέα να αναλύουν, να διαφωνούν, να συμφωνούν και να προσπαθούν να πείσουν το κοινό να πάρει το μέρος τους για θέματα όπως το σχολείο, το φλερτ, η συγκατοίκηση κ.ά.

Πρόσφατα λάνσαρε και ένα podcast με τον τίτλο «Δεν παίζει άγχος» με πραγματικά ενδιαφέροντες καλεσμένους και ενδιαφέρουσες συζητήσεις, στο οποίο, όπως εξηγεί, «έχουν έρθει από κωμικοί και μουσικοί μέχρι δημοσιογράφοι και καθηγητές πανεπιστημίου». «Σε αυτό το φορμάτ θα συνεχιστεί και η δεύτερη σεζόν. Θέλω να δώσω βήμα σε ενδιαφέροντες ανθρώπους, που δεν έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν σε ευρύ κοινό», συμπληρώνει.

Για τον ίδιο, η κατάσταση με τον Covid ήταν πολύ δύσκολη. «Κλειστά θέατρα, κόσμος με μάσκες, νομίζω ότι μας επηρέασε πολύ. Θεωρώ πως και ο κόσμος έχει ανάγκη από γέλιο σε τέτοιες συνθήκες και εμείς από τον κόσμο. Αυτό χάθηκε ξαφνικά», λέει. «Φυσικά, έπρεπε να προσαρμοστούμε σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα, π.χ. εγώ έτσι ξεκίνησα το YouTube. Ελπίζω η επιδημιολογική εικόνα της χώρας να επιτρέψει στους καλλιτέχνες να συνεχίσουν να παράγουν την τέχνη τους χωρίς περιορισμούς και ο κόσμος να μπορεί να την απολαμβάνει».

Οι genz κωμικοί έχουν πλάκα Facebook Twitter
Ο Σπήλιος Φλώρος μοιάζει, όπως λέει, δεκατέσσερα, αλλά είναι είκοσι τρία. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πώς θα χαρακτήριζε τη νέα γενιά κωμικών που βλέπουμε να κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερο στην Ελλάδα; 

«Είναι ακόμα ένα παράδειγμα του ότι το stand-up ανεβαίνει. Γίνεται mainstream και έτσι πρέπει, να θεωρηθεί ένας κλασικός τρόπος διασκέδασης, όπως ήταν παλιά το σινεμά. Σε αυτή την κατάσταση είναι λογικό να εμφανίζονται νέοι κωμικοί διαρκώς. Είναι πολύ σημαντικό για τον κλάδο και υπάρχουν παιδιά που ξεκινούν τώρα, με πολύ ταλέντο». 

Τα σχέδιά του για τη νέα σεζόν περιλαμβάνουν κάποιες καινούργιες εκπομπές στο Νetwix, με τον ίδιο να συνεχίζει τις εκπομπές στο κανάλι του και τα podcasts, ενώ, όσον αφορά τις παραστάσεις, θα βρίσκεται στις 21/9 στο Σινέ Άνεσις με τη Δήμητρα Νικητέα και στις 5/10 θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη για την πρώτη προσπάθεια σόλο παράστασης. 

Η Δήμητρα Νικητέα είναι είκοσι δύο και ξεκίνησε να ασχολείται με το stand-up comedy στα δεκαοκτώ της. Αυτό που της κίνησε το ενδιαφέρον ήταν ο βαθμός δυσκολίας που είχε η συγγραφή των αστείων και η κωμωδία. Την περασμένη σεζόν ετοίμασε και παρουσίασε μαζί με την Ήρα Κατσούδα ένα podcast δέκα επεισοδίων, το «ΜΠΡΑΗΤ ΣΑΗΝΤ», στο καθένα από τα οποία φιλοξενούσαν έναν καλεσμένο που πάσχει από μια χρόνια πάθηση. Την ίδια στιγμή, μαζί με τον Σπήλιο έτρεχαν το «ΚΛΙΚ ΝΤΙΜΠΕΗΤ», στο Netwix, ενώ η σεζόν έκλεισε για εκείνη με μια εκπομπή του Netwix, στην οποία είναι μόνη της, με την ονομασία «ΠΟΛΥΜΕΝΕΑ ΛΑΗΦ ΚΟΟΥΤΣ».

«Θεωρώ πως το 2021, μετά από πολλαπλές καραντίνες που δημιούργησαν σε όλους εσωτερικές μάχες, τα πρόσωπα που κέρδισαν δικαίως το βραβείο της μεγαλύτερης επαγγελματικής γελοιότητας ήταν οι λάιφ κόουτς. Και με όλο τον σεβασμό που έχω σε αυτούς τους βιοπαλαιστές, προσπάθησα να ενταχθώ στους κόλπους της ψυχολογίας τσέπης», λέει σχετικά. 

Οι genz κωμικοί έχουν πλάκα Facebook Twitter
Δήμητρα Νικητέα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ποιες λέξεις χαρακτηρίζουν τη συνεργασία της με τον Σπήλιο Φλώρο; 

«Θα ήταν αδιανόητο, ασήκωτο και μη επιτρεπτό να μη γράψω τη λέξη "τζέρτζελο". Πέρα από την πλάκα, όμως, ο Σπήλιος είναι ένα από τα λίγα άτομα με τα οποία έχω συνεργαστεί, που η ψυχική ευγένεια και η καθαρότητα αποτελούν βάση του. Και ποια είμαι εγώ για να τα κρίνω αυτά; Μια λάιφ κόουτς, φυσικώς». Τι πιστεύει η ίδια για τη φάση στην οποία βρίσκεται η ελληνική stand-up σκηνή; 

«Καλή, ναούμ. Τι να πω, δεν ξέρω, υπάρχουν διάφορες συνιστώσες που πρέπει κάποιος να εξετάσει για να απαντήσει χωρίς επιπολαιότητα», λέει. «Σίγουρα έχει καθιερωθεί το είδος, δηλαδή ένα μεγάλο εύρος των Ελλήνων γνωρίζει τι είναι και σε αυτό βοήθησε όχι μόνο το καλλιτεχνικό άνοιγμα που έκανε η τοπική ελληνική σκηνή αλλά και η προσβασιμότητα που έχεις σε ένα ξένο σόλο, ο αλγόριθμος, η παγκοσμιοποιήση κ.λπ.

Πλέον οι καλύτεροι κωμικοί της νέας γενιάς της Αμερικής ανεβάζουν τα σόλο τους στο YouTube. Δεν χρειάζεται να έχεις καν συνδρομή ή να κατεβάσεις πειρατικά. Μηδενικός κόπος. Υπάρχουν δείγματα γραφής και ελληνικές κωμικές πένες αξιόλογες, το θέμα είναι πως για να βιοποριστούν αυτές οι πένες, θα περάσουν πολλά χρόνια, θα χρειαστεί να θυσιάσεις χρόνο και ψυχικά αποθέματα και να παρακάμψεις συμβατικούς και επισφαλείς δρόμους επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Πρέπει να παντρευτείς το απρογραμμάτιστο αυτοαπασχολούμενο πρόγραμμα της δουλειάς, την επαναλαμβανόμενη αποτυχία και τη μόνιμη πάλη με το οικονομικό άγχος. Αυτό είναι το τίμημα της ελληνικής κωμικής βιοτεχνίας και της αυτοαπασχολούμενης τέχνης. Υπάρχουν πολλοί νέοι που θέλουν να το κάνουν επαγγελματικά και να ζουν από αυτό, τόσο πολλοί, που δεν υπάρχουν αρκετά αστεία στη ζωή για να καλυφθούν. Δεν βγαίνουν τα μαθηματικά. Παράγουμε περισσότερους κωμικούς απ' όσα αστεία καταναλώνουμε», αναφέρει.

Τι την ενοχλεί στην κοινωνία και ποια είναι μερικά στοιχεία που, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζουν τη γενιά της; «Η ανευθυνότητα, ο ωχαδερφισμός σε σοβαρά θέματα και η νευρωτική τελειομανία σε επιφανειακά ζητήματα, και, κυρίως, ο ηθικός διδακτισμός από ένα 20χρονο, ω, για μισό λεπτό... Δεν μας ενδιαφέρει αν το καλλυντικό είναι φιλικό προς το δέρμα, δεν διαβάζουμε τα συστατικά του, μας ενδιαφέρει όμως αν το eyeliner θα βγει ευθυγραμμισμένο. 

Στη γενιά μου, όπως και σε κάθε γενιά μετά τη Μεταπολίτευση, αλλά κυρίως στη γενιά μου, η κλασική παιδεία και ο δόκιμος λόγος, η πειθώ, απουσιάζουν. Η σφαιρική αντίληψη για τα πράγματα είναι κτήμα λίγων. Πάσχουμε από γλωσσικές φλεγμονές, είμαστε ανιστόρητοι, άκοποι στον λόγο, κουρασμένοι στην εικόνα».

Οι genz κωμικοί έχουν πλάκα Facebook Twitter
Ραφαέλα Μασίνα ή αλλιώς Rufulu. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Ραφαέλα Μασίνα ή αλλιώς Rufulu έχει εμφανιστεί σε διάφορα video projects. Η συμμετοχή της στα Mom Jokes ξεχωρίζει, όπως και οι εμφανίσεις της στο project «No Subject» του κωμικού Χρήστου Πέτρου, με το video «Σεξισμός» να αποτελεί το ντεμπούτο της στον κόσμο των videos. Είναι είκοσι τριών και μετράει δύο χρόνια που ανέβηκε στη σκηνή, κάτι που έγινε εντελώς τυχαία και ξαφνικά, χωρίς η ίδια να γνωρίζει καν πως υπάρχει. 

«Εκείνη την περίοδο θυμάμαι να περιπλανιέμαι στο Τwitter και να διαβάζω posts του Αλέξανδρου Τιτκώβ και του Αριστοτέλη Ρήγα· μέχρι εκεί. Μια μέρα είχα πάει στο μαγαζί που δούλευε μια φίλη (η οποία με μύησε στα special του Μιχάλη Μαθιουδάκη και του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου) και μου είπε πως θα φιλοξενούσαν τον Σωτήρη Κόρδα με την παράσταση "Μυαλό, ξυράφι!". Χωρίς κανένα λόγο, και κυρίως χωρίς κείμενο, της ζήτησα να μιλήσει μαζί του μήπως και μπορέσω να παίξω κι εγώ λίγο», λέει σχετικά με τον τρόπο που ξεκίνησε.

«Γυρνάω σπίτι εκείνο το βράδυ και ξεκινάω να γράφω το πρώτο μου πεντάλεπτο. Το έμαθα, το έκανα πρόβα και δύο μέρες πριν από την παράσταση πετυχαίνω τον Σωτήρη στο μαγαζί, μου λέει πως δεν έχει πρόβλημα να του ανοίξω την παράσταση και έτσι κι έγινε. Απλώς, αντί για πέντε λεπτά έπαιξα με το ζόρι δύο, με τίγκα τρέμουλο, παύσεις και άγχος και πλήρη αποτυχία, κάτι που, εντάξει, δεν διαφέρει πολύ από αυτό που κάνω και τώρα, χαχα».

Όσον αφορά τα videos, η ίδια, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, συμμετείχε και στο «Block Party» με τον Χρήστο Πέτρου, τον κωμικό Θοδωρή Αδαμάκο και άλλους/-ες κωμικούς, και στις «Beeratakes», ενώ την περασμένη σεζόν έπαιζε ως guest στο «Λοσάντζελε», στην παράσταση «Πρόβλημα» του Κώστα Μαλιάτση, με τη Δήμητρα Νικητεά και τη Νεφέλη Μεγκ. «Δεν πρόλαβα να το ευχαριστηθώ, καθώς κάναμε τέσσερις παραστάσεις και μετά έγινε το lockdown», λέει. 

«Τώρα, με τη νέα σεζόν, θα συνεχίσω να παίζω στο "Λοσάντζελε", δίπλα στον Κώστα, ενώ ετοιμάζω και μια δική μου σειρά στο YouTube, για την οποία δεν θέλω να πω πολλά, πέρα από το ότι θα είναι "εφιαλτική", ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Σύντομα θα ξεκινήσουμε τα γυρίσματα και ελπίζω το αποτέλεσμα να είναι αντάξιο των προσδοκιών. Αυτών που δεν έχει κανένας δηλαδή, χαχα. Τώρα, για το αν θα είμαι guest σε κάποια συγκεκριμένη εκπομπή κάποιου συγκεκριμένου κωμικού που προανέφερα, θα περιμένετε και θα δείτε».

Οι genz κωμικοί έχουν πλάκα Facebook Twitter
Χρήστος Πέτρου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στη ζωή του σίγουρα ανερχόμενου Χρήστου Πέτρου πρώτα ήρθε το stand-up, πριν από τρία χρόνια, και μετά το YouTube. «Στην αρχή ως κάτι αναγκαστικό, ώστε να υπάρχει υλικό μου στο ίντερνετ, έτσι ώστε αν θέλει κάποιος να με βρει, να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς. Μετά από λίγο καιρό, βέβαια, άρχισε να μου αρέσει τόσο πολύ, που τελικά έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μου», λέει.

Εδώ και έναν χρόνο τρέχει την εκπομπή «No Subject» στο YouTube και γυρίζει τη δεύτερη σεζόν, ενώ θα ξεκινήσει και μια παράλληλη εκπομπή-έκπληξη. Μου εξηγεί ότι θα είναι βασικός συγγραφέας και σε ένα άλλο κανάλι, μια συνεργασία που θα ανακοινωθεί σύντομα, ενώ, εκτός από το YouTube, συνεχίζει τις παραστάσεις stand-up comedy, που αποτελούν το βασικό του επάγγελμα. 

«Βλέπουμε τη νέα γενιά κωμικών να πληθαίνει, κάτι που είναι πολύ αισιόδοξο. Παρ' όλα αυτά, ξέρουμε πως για να καταφέρεις κάτι τόσο σε αυτόν τον χώρο αλλά και γενικότερα, χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά και ατελείωτες ώρες αφιερωμένες σε αυτό που κάνεις. Ελπίζω, λοιπόν, και θα χαρώ πολύ να δω τους νέους κωμικούς να αντέχουν την πίεση», λέει.

«Πιστεύω πως πολύ περισσότερος κόσμος κάθε μέρα παρακολουθεί stand-up comedy. Περάσαμε όλοι μας μια πολύ δύσκολη περίοδο με την πανδημία και είναι λογικό και επόμενο ο κόσμος να χρειάζεται λίγο παραπάνω τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία. Επομένως, είναι χρέος των κωμικών να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτή την ανάγκη και ίσως να εστιάσουν ακόμα περισσότερο στην ποιότητα της κωμωδίας τους». 

Αυτό που τον ενοχλεί περισσότερο στην κοινωνία και «μαστίζει», όπως λέει τη γενιά του, είναι η δηθενιά. «Πρέπει περισσότερο να δούμε πράξεις και λιγότερο λόγια του αέρα. Αυτό δεν το αναφέρω μόνο για την τέχνη αλλά και για το επάγγελμα, το χόμπι, ακόμα και για την καθημερινή ζωή που έχει επιλέξει ο καθένας», εξηγεί.

«Παρ' όλα αυτά, για να μη φανώ απαισιόδοξος και αρνητικός, βλέπω καθημερινά άτομα της ηλικίας μου και μικρότερα να ξεκινούν το πρωί και να παίρνουν στα χέρια τους το μέλλον το δικό τους και της οικογένειάς τους. Περνούν, λοιπόν, στην πράξη, όπως είπαμε. Καθημερινά βλέπω περισσότερους πολεμιστές».

Οι genz κωμικοί έχουν πλάκα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σπήλιος Φλώρος: Instagram

Δήμητρα Νικητέα: Instagram , Facebook (εισιτήρια για την επερχόμενη παράσταση με τον Σπήλιο Φλώρο εδώ)

Rufulu, instagram: @rufulu, @bl0ckp4rty

Χρήστος Πέτρου: Instagram, YouTube

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 12.9.2021

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διονύσης Ατζαράκης: «Είναι μεγάλη χαρά να κάνεις τους ανθρώπους να γελούν»

Θέατρο / Διονύσης Ατζαράκης: «Είναι μεγάλη χαρά να κάνεις τους ανθρώπους να γελούν»

Ένας από τους πιο αγαπητούς stand-up κωμικούς της Ελλάδας μιλά στη LifO για την τέχνη του να κάνεις τους άλλους να γελούν αλλά και το πώς ένα ντροπαλό παιδί μπορεί να μεταμορφωθεί στον πιο αστείο τύπο πάνω στη σκηνή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Ζαρίφη: «Σκότωσε τον φασίστα που κρύβεις μέσα σου!»

Συνεντεύξεις / Κατερίνα Ζαρίφη: «Σκότωσε τον φασίστα που κρύβεις μέσα σου!»

Είναι διαχρονικά από τα πιο αγαπητά και τα πιο αστεία πρόσωπα της ελληνικής τηλεόρασης. Φέτος επιχειρεί να μετρήσει τις δυνάμεις της σε θεατρικό μονόλογο, ενώ έχει προηγηθεί ένα δύσκολο καλοκαίρι, με την ίδια να έχει συνδράμει ενεργά τους πυρόπληκτους και να έχει σώσει παγιδευμένα ζώα. Μια κουβέντα με τη χειμαρρώδη Κατερίνα Ζαρίφη, όπου μιλά πραγματικά για όλα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
EΠΕΞ Το ελληνικό drag έχει περάσει σε άλλο level

Lgbtqi+ / Το ελληνικό drag έχει περάσει σε άλλο level

Ζήσαμε δύο μέρες με τέσσερις drag queens και καταγράψαμε την προετοιμασία, το μακιγιάζ και την όλη διαδικασία της μεταμόρφωσής τους, μέσα από την οποία κερδίζουν, εκτός των άλλων, προσωπική ενδυνάμωση και σημαντική ορατότητα για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Θέατρο / Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Ήμουν ένα αγρίμι που είχε κατέβει από τα βουνά»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός φέτος ερμηνεύει τον Νεοπτόλεμο στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Πώς κατάφερε από ένα αγροτικό περιβάλλον να πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες και γιατί πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι στην Πολύαιγο, διαβάζοντας «Βάκχες»;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Θέατρο / Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης διασκευάζει φέτος τις τραγωδίες του Οιδίποδα σε ένα ενιαίο έργο και μιλά στη LiFO, για το πώς η μοίρα είναι μια παρεξηγημένη έννοια, ενώ σχολιάζει το αφήγημα περί «καθαρότητας» της Επιδαύρου, καθώς και τις ακραίες αντιδράσεις που έχει δεχθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ