Εξελικτική «παγίδα» οδηγεί νεαρές θαλάσσιες χελώνες να τρώνε πλαστικά

Εξελικτική «παγίδα» οδηγεί νεαρές θαλάσσιες χελώνες να τρώνε πλαστικά Facebook Twitter
Pixabay
0

Νεαρές θαλάσσιες χελώνες καταπίνουν μεγάλες ποσότητες πλαστικού, με την μόλυνση των ωκεανών να μετατρέπει περιβάλλοντα άλλοτε ιδανικά για την ανάπτυξή τους σε άκρως επικίνδυνα, διαπίστωσαν ερευνητές.  

Τα ζώα εξελίχθηκαν σταδιακά να αναπτύσσονται σε περιοχές ανοιχτά στον ωκεανό, μακριά από την ακτή και πάνω από τον βυθό, επειδή τα αρπακτικά είναι σχετικά σπάνια. Τώρα όμως το πλαστικό μολύνει αυτά τα οικοσυστήματα που κάποτε ήταν ιδανικά για την ανάπτυξή τους. 

Νέα έρευνα πάνω στη μόλυνση των πλαστικών και τις νεαρές χελώνες χαρακτήρισε όλο αυτό ως «εξελικτική παγίδα». 

Ερευνητές από Βρετανία και Αυστραλία, μιλώντας στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Marine Science, ανέφεραν όσα βρήκαν μελετώντας τα εντόσθια από 121 θαλάσσιες χελώνες πέντε ειδών. 

Οι χελώνες, που προέρχονταν από τον Ινδικό Ωκεανό, συγκεκριμένα την δυτική ακτή της Αυστραλίας, και τον Ειρηνικό Ωκεανό οπότε αντίστοιχα την ανατολική ακτή της Αυστραλίας, είτε είχαν εξοκείλει είτε πιάστηκαν κατά λάθος.  

Οι συνέπειες των πλαστικών στην άγρια ζωή αποτελούν αναπτυσσόμενο τομέα μελέτης, και ερευνητές έχουν αποκαλύψει φρικιαστικές περιπτώσεις θαλάσσιων ζώων, τα οποία έχουν υποστεί τραυματισμό ή πέθαναν καταναλώνοντας τέτοιου είδους υλικά ή όταν μπλέχτηκαν σε αυτά. 

Έρευνα εκτιμά πως περίπου 4.8 με 12.7 τόνοι πλαστικού εισήλθαν στους παγκόσμιους ωκεανούς, μόνο το 2010, ενώ πρόσφατη μελέτη της CSIRO, επιστημονικής επιτροπής της Αυστραλίας, διαπίστωσε ότι ζώα 80 διαφορετικών ειδών, μεταξύ άλλων χελώνες, βρίσκουν τον θάνατο από την κατανάλωση πλαστικού. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM