Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ

Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Στη φιλοσοφία του Χρήστου Γκόλφη είναι να δημιουργεί μπαρ όπου προσφέρουν fine drinking εμπειρίες χωρίς να το φωνάζουν. Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb
0

Στη φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη η αθανασία της ψυχής έρχεται όταν έχουμε αποβάλει όλα μας τα πάθη έτσι που να μπορούμε να σκεφτόμαστε, να πράττουμε, να αγαπάμε σαν θεϊκά όντα. Αυτή η κατάσταση πνευματικής ολοκλήρωσης, η θέωση, είναι ο σκοπός του ανθρώπου. 

Στη φιλοσοφία του Χρήστου Γκόλφη είναι να δημιουργεί μπαρ όπου προσφέρουν fine drinking εμπειρίες χωρίς να το φωνάζουν, κι έχει την τέλεια συνταγή γι’ αυτό. Μετά την άκρως ενημερωμένη και φιλόξενη μπάρα του Kouchico, που έγραψε τη δική της ιστορία στην Ερμούπολη (και εξακολουθεί να το κάνει έχοντας στο τιμόνι την ομάδα του αθηναϊκού Beauty Killed the Beast), ο Χρήστος ανέβηκε στο μεσαιωνικό κάστρο της Σύρου για να κάνει κάτι νέο και μυσταγωγικό. 

Μαζί με τον Νίκο Σωτηρόπουλο, αυτοί οι δυο ρομαντικοί έστησαν ένα μπαρ έχοντας διαχειριστεί τα πάντα με τόσο συναίσθημα που δύσκολα δεν θα σας μεταδοθεί. Σε ένα σπίτι του 1850 προσπάθησαν να διατηρήσουν όλο του το λαογραφικό ενδιαφέρον.

Στην μπάρα όπου χωράνε να καθίσουν κυριολεκτικά δύο άτομα, η έννοια της ολοκλήρωσης περιγράφεται μέσα από τον μύθο του έρωτα και της ψυχής. Στο Theosis θα σας πουν όσα αναφέρει ο Απουλήιος, ότι αν και η Ψυχή ήταν η πιο όμορφη θνητή, δεν είχε καταφέρει να βρει το ιδανικό ταίρι. Όλοι τη λάτρευαν εξωφρενικά, περισσότερο και από τη θεά Αφροδίτη, η οποία έστειλε τον γιο της Έρωτα στη γη με αποστολή να κάνει την Ψυχή να ερωτευτεί το πιο κακόμορφο πλάσμα.

Εκεί όπου βρίσκεται η κάβα τους κάποτε άναβε ο φούρνος, η εσοχή του φαίνεται ακόμα, όπως και τα δοκάρια που είναι χτισμένα πάνω στον βράχο και η καλαμωτή στο ταβάνι. Το πλυσταριό χρησιμοποιείται ως κελάρι, τα ξύλα και οι πόρτες έχουν αναπαλαιωθεί, τα υλικά που χρησιμοποίησαν για να ξανακάνουν το κτίριο βιώσιμο είναι φυσικά και οι μέθοδοι παραδοσιακές – με ασβεστοχρώματα το έβαψαν. Θα πατήσετε πάνω σε ένα χειροποίητο μωσαϊκό τσιμεντοπλακάκι, όλα τα νέα στοιχεία στον χώρο είναι custom made. 

Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Η cocktail list έχει τον τίτλο «Τhe leftovers of the lovers», τα ονόματα των ποτών είναι τα συναισθήματα. Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb

Επί έναν χρόνο δούλευαν με την graphic designer Νατάσα Πολύζου τη γραφιστική τους ταυτότητα. Η μινιμαλιστική κυκλαδική τέχνη που επηρέασε τον Πάμπλο Πικάσο και τα πρωτοποριακά καλλιτεχνικά κινήματα του ‘20 και του ‘30 φτάνουν μέχρι το σήμερα και πρωταγωνιστούν.

Η καμάρα του Theosis είναι αυτή της Άνω Σύρου που μας εισάγει στον οικισμό. Τα μαλλιά ενός κοριτσιού παραπέμπουν στο εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου, που κατασκευάστηκε στην Ιταλία το 1888. Πρόκειται για το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα.

Στην μπάρα όπου χωράνε να καθίσουν κυριολεκτικά δύο άτομα, η έννοια της ολοκλήρωσης περιγράφεται μέσα από τον μύθο του έρωτα και της ψυχής. Στο Theosis θα σας πουν όσα αναφέρει ο Απουλήιος, ότι αν και η Ψυχή ήταν η πιο όμορφη θνητή, δεν είχε καταφέρει να βρει το ιδανικό ταίρι. Όλοι τη λάτρευαν εξωφρενικά, περισσότερο και από τη θεά Αφροδίτη, η οποία έστειλε τον γιο της Έρωτα στη γη με αποστολή να κάνει την Ψυχή να ερωτευτεί το πιο κακόμορφο πλάσμα. Μόνο που την ερωτεύτηκε ο ίδιος. Η σχέση τους πέρασε από χίλια κύματα και όσο έμεναν χώρια ο ένας από τον άλλον υπέφεραν. Τελικά, με την παρέμβαση του Δία παντρεύτηκαν κι έφεραν στον κόσμο την Ηδονή.

Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Στο δίπλα δωμάτιο θα συναντήσετε ένα gift shop. Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb

Η cocktail list έχει τον τίτλο «Τhe leftovers of the lovers», τα ονόματα των ποτών είναι τα συναισθήματα και τα στάδια που πέρασε αυτή η μυθική αγάπη. 

Όσοι γνωρίζουν τον Νίκο, ξέρουν ότι δεν είναι υπέρμαχος των απεριτίβο, έτσι τα ποτά που σερβίρει στο Theosis έχουν υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς, ξεκάθαρες γεύσεις και καμία εξεζητημένη τεχνική.

Οι εννέα συνταγές του φτιάχνονται με φρέσκα υλικά και κυκλαδίτικα βότανα, μπαίνουν σε λιτά, κομψά ποτήρια, χωρίς πολλά σκαλίσματα. Η ενσυναίσθηση είναι ένα umami ποτό, η θλίψη είναι κρεμώδης και γλυκόξινη, ο φθόνος είναι grassy και καπνιστός. 

Όπως τα ποτά του, έτσι και τα κεριά μυρίζουν δεντρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο και χαμομήλι. Στο δίπλα δωμάτιο θα συναντήσετε ένα gift shop, από όπου μπορείτε να πάρετε μαζί σας χειροποίητες μαξιλαροθήκες και τσάντες της Σοφίας Σκουτάρη από οργανικό βαμβάκι, κεραμικά του Νίκο Γαγιάτσου και μεταξοτυπίες από τους Fuzz ink, κοσμήματα της Φαίης Παπανίκου.

Πριν βάλετε κάτι από τα παραπάνω στις αποσκευές σας θα έχετε απολαύσει πραγματικά καλοδουλεμένα ποτά ενώ θα κάθεστε στα σκαλιά ενός από τους πιο γοητευτικούς οικισμούς των Κυκλάδων. 

Θέλουμε κι άλλα μπαρ σαν το Theosis. 

Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Εκεί όπου βρίσκεται η κάβα τους κάποτε άναβε ο φούρνος, η εσοχή του φαίνεται ακόμα. Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb
Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb
Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb
Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb

Theosis, Αγίου Σεβαστιανού, Πιάτσα - Άνω Σύρος, 2281088958

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά

Γεύση / Η Αθήνα της εστίασης κατεβαίνει στα νησιά

Επιτυχημένες ομάδες της πόλης μετακομίζουν φέτος στις Κυκλάδες και αναπτύσσουν νέες και πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες με ταϊλανδέζικο bar food, premium τεκίλες και tacos που ξεχωρίζουν, αναβαθμίζοντας το τοστ, βάζοντας την πίτσα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, στήνοντας μπαρ-ωδή στα '80s.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας

Γεύση / Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας

Ο πολυβραβευμένος Jean-Charles Métayer και ο Γιάννης Κουτσοπεράκης αναδεικνύουν την εγχώρια πρώτη ύλη με γαλλικές τεχνικές, προσφέροντας μια αξέχαστη εμπειρία φαγητού με θέα στο απόκοσμο τοπίο της Σαντορίνης.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ