Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ

Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Στη φιλοσοφία του Χρήστου Γκόλφη είναι να δημιουργεί μπαρ όπου προσφέρουν fine drinking εμπειρίες χωρίς να το φωνάζουν. Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb
0

Στη φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη η αθανασία της ψυχής έρχεται όταν έχουμε αποβάλει όλα μας τα πάθη έτσι που να μπορούμε να σκεφτόμαστε, να πράττουμε, να αγαπάμε σαν θεϊκά όντα. Αυτή η κατάσταση πνευματικής ολοκλήρωσης, η θέωση, είναι ο σκοπός του ανθρώπου. 

Στη φιλοσοφία του Χρήστου Γκόλφη είναι να δημιουργεί μπαρ όπου προσφέρουν fine drinking εμπειρίες χωρίς να το φωνάζουν, κι έχει την τέλεια συνταγή γι’ αυτό. Μετά την άκρως ενημερωμένη και φιλόξενη μπάρα του Kouchico, που έγραψε τη δική της ιστορία στην Ερμούπολη (και εξακολουθεί να το κάνει έχοντας στο τιμόνι την ομάδα του αθηναϊκού Beauty Killed the Beast), ο Χρήστος ανέβηκε στο μεσαιωνικό κάστρο της Σύρου για να κάνει κάτι νέο και μυσταγωγικό. 

Μαζί με τον Νίκο Σωτηρόπουλο, αυτοί οι δυο ρομαντικοί έστησαν ένα μπαρ έχοντας διαχειριστεί τα πάντα με τόσο συναίσθημα που δύσκολα δεν θα σας μεταδοθεί. Σε ένα σπίτι του 1850 προσπάθησαν να διατηρήσουν όλο του το λαογραφικό ενδιαφέρον.

Στην μπάρα όπου χωράνε να καθίσουν κυριολεκτικά δύο άτομα, η έννοια της ολοκλήρωσης περιγράφεται μέσα από τον μύθο του έρωτα και της ψυχής. Στο Theosis θα σας πουν όσα αναφέρει ο Απουλήιος, ότι αν και η Ψυχή ήταν η πιο όμορφη θνητή, δεν είχε καταφέρει να βρει το ιδανικό ταίρι. Όλοι τη λάτρευαν εξωφρενικά, περισσότερο και από τη θεά Αφροδίτη, η οποία έστειλε τον γιο της Έρωτα στη γη με αποστολή να κάνει την Ψυχή να ερωτευτεί το πιο κακόμορφο πλάσμα.

Εκεί όπου βρίσκεται η κάβα τους κάποτε άναβε ο φούρνος, η εσοχή του φαίνεται ακόμα, όπως και τα δοκάρια που είναι χτισμένα πάνω στον βράχο και η καλαμωτή στο ταβάνι. Το πλυσταριό χρησιμοποιείται ως κελάρι, τα ξύλα και οι πόρτες έχουν αναπαλαιωθεί, τα υλικά που χρησιμοποίησαν για να ξανακάνουν το κτίριο βιώσιμο είναι φυσικά και οι μέθοδοι παραδοσιακές – με ασβεστοχρώματα το έβαψαν. Θα πατήσετε πάνω σε ένα χειροποίητο μωσαϊκό τσιμεντοπλακάκι, όλα τα νέα στοιχεία στον χώρο είναι custom made. 

Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Η cocktail list έχει τον τίτλο «Τhe leftovers of the lovers», τα ονόματα των ποτών είναι τα συναισθήματα. Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb

Επί έναν χρόνο δούλευαν με την graphic designer Νατάσα Πολύζου τη γραφιστική τους ταυτότητα. Η μινιμαλιστική κυκλαδική τέχνη που επηρέασε τον Πάμπλο Πικάσο και τα πρωτοποριακά καλλιτεχνικά κινήματα του ‘20 και του ‘30 φτάνουν μέχρι το σήμερα και πρωταγωνιστούν.

Η καμάρα του Theosis είναι αυτή της Άνω Σύρου που μας εισάγει στον οικισμό. Τα μαλλιά ενός κοριτσιού παραπέμπουν στο εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου, που κατασκευάστηκε στην Ιταλία το 1888. Πρόκειται για το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα.

Στην μπάρα όπου χωράνε να καθίσουν κυριολεκτικά δύο άτομα, η έννοια της ολοκλήρωσης περιγράφεται μέσα από τον μύθο του έρωτα και της ψυχής. Στο Theosis θα σας πουν όσα αναφέρει ο Απουλήιος, ότι αν και η Ψυχή ήταν η πιο όμορφη θνητή, δεν είχε καταφέρει να βρει το ιδανικό ταίρι. Όλοι τη λάτρευαν εξωφρενικά, περισσότερο και από τη θεά Αφροδίτη, η οποία έστειλε τον γιο της Έρωτα στη γη με αποστολή να κάνει την Ψυχή να ερωτευτεί το πιο κακόμορφο πλάσμα. Μόνο που την ερωτεύτηκε ο ίδιος. Η σχέση τους πέρασε από χίλια κύματα και όσο έμεναν χώρια ο ένας από τον άλλον υπέφεραν. Τελικά, με την παρέμβαση του Δία παντρεύτηκαν κι έφεραν στον κόσμο την Ηδονή.

Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Στο δίπλα δωμάτιο θα συναντήσετε ένα gift shop. Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb

Η cocktail list έχει τον τίτλο «Τhe leftovers of the lovers», τα ονόματα των ποτών είναι τα συναισθήματα και τα στάδια που πέρασε αυτή η μυθική αγάπη. 

Όσοι γνωρίζουν τον Νίκο, ξέρουν ότι δεν είναι υπέρμαχος των απεριτίβο, έτσι τα ποτά που σερβίρει στο Theosis έχουν υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς, ξεκάθαρες γεύσεις και καμία εξεζητημένη τεχνική.

Οι εννέα συνταγές του φτιάχνονται με φρέσκα υλικά και κυκλαδίτικα βότανα, μπαίνουν σε λιτά, κομψά ποτήρια, χωρίς πολλά σκαλίσματα. Η ενσυναίσθηση είναι ένα umami ποτό, η θλίψη είναι κρεμώδης και γλυκόξινη, ο φθόνος είναι grassy και καπνιστός. 

Όπως τα ποτά του, έτσι και τα κεριά μυρίζουν δεντρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο και χαμομήλι. Στο δίπλα δωμάτιο θα συναντήσετε ένα gift shop, από όπου μπορείτε να πάρετε μαζί σας χειροποίητες μαξιλαροθήκες και τσάντες της Σοφίας Σκουτάρη από οργανικό βαμβάκι, κεραμικά του Νίκο Γαγιάτσου και μεταξοτυπίες από τους Fuzz ink, κοσμήματα της Φαίης Παπανίκου.

Πριν βάλετε κάτι από τα παραπάνω στις αποσκευές σας θα έχετε απολαύσει πραγματικά καλοδουλεμένα ποτά ενώ θα κάθεστε στα σκαλιά ενός από τους πιο γοητευτικούς οικισμούς των Κυκλάδων. 

Θέλουμε κι άλλα μπαρ σαν το Theosis. 

Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Εκεί όπου βρίσκεται η κάβα τους κάποτε άναβε ο φούρνος, η εσοχή του φαίνεται ακόμα. Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb
Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb
Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb
Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb

Theosis, Αγίου Σεβαστιανού, Πιάτσα - Άνω Σύρος, 2281088958

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά

Γεύση / Η Αθήνα της εστίασης κατεβαίνει στα νησιά

Επιτυχημένες ομάδες της πόλης μετακομίζουν φέτος στις Κυκλάδες και αναπτύσσουν νέες και πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες με ταϊλανδέζικο bar food, premium τεκίλες και tacos που ξεχωρίζουν, αναβαθμίζοντας το τοστ, βάζοντας την πίτσα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, στήνοντας μπαρ-ωδή στα '80s.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας

Γεύση / Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας

Ο πολυβραβευμένος Jean-Charles Métayer και ο Γιάννης Κουτσοπεράκης αναδεικνύουν την εγχώρια πρώτη ύλη με γαλλικές τεχνικές, προσφέροντας μια αξέχαστη εμπειρία φαγητού με θέα στο απόκοσμο τοπίο της Σαντορίνης.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ