Πρώην καρδινάλιος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση εφήβου- Τον θώπευε και «απήγγειλε προσευχές»

Πρώην καρδινάλιος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση εφήβου- Τον θώπευε και «απήγγειλε προσευχές» Facebook Twitter
Ο πρώην καρδινάλιος Θίοντορ Μακάρικ είχε καθαιρεθεί από το αξίωμα του Καρδιναλίου το 2018. ΕΡΑ
0

Ο πρώην καρδινάλιος Θίοντορ Μακάρικ κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση ενός εφήβου, γεγονός που τον καθιστά τον πλέον υψηλόβαθμο εκπρόσωπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που διώκεται ποινικά στις ΗΠΑ για πράξεις σχετικές με το σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της.

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος της Ουάσιγκτον, 91 ετών σήμερα, αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού άνω των 14 ετών, σύμφωνα με έγγραφα ενός δικαστηρίου της Μασαχουσέτης.

Ο Θίοντορ Μακάρικ αποσχηματίστηκε το 2019, μια ποινή σχεδόν πρωτοφανής στην ιστορία της Εκκλησίας. Το Βατικανό τον έκρινε ένοχο για σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον ενός εφήβου τη δεκαετία του 1970 και για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά απέναντι σε ενήλικους ιεροσπουδαστές.

Ο Μακάρικ, ο οποίος έπαιζε κεντρικό ρόλο στη συγκέντρωση δωρεών από πλούσιους Αμερικανούς, είχε καθαιρεθεί από το αξίωμα του Καρδιναλίου το 2018.

Στην έκθεση των 450 σελίδων που έδωσε στη δημοσιότητα το Βατικανό το 2020 αναφερόταν ότι ο πρώην καρδινάλιος κατάφερε να φτάσει στα ανώτατα αξιώματα της Εκκλησίας, παρά τις αλλεπάλληλες κατηγορίες σε βάρος του για σεξουαλικά αδικήματα.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Αγία Έδρα παραδέχτηκε ότι ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β' αγνόησε τις προειδοποιήσεις και μάλιστα έδωσε προαγωγή στον Θίοντορ Μακάρικ, παρά τις επίμονες φήμες που τον συνόδευαν, οι οποίες αργότερα επιβεβαιώθηκαν από τη δικαιοσύνη.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον 91χρονο Μακάρικ ότι θώπευσε έναν 16χρονο ενώ βρίσκονταν μαζί σε ένα πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης για τον γάμο του αδελφού του. Το θύμα υποστηρίζει ότι ο πρώην καρδινάλιος τον παρέσυρε σε ένα δωμάτιο και άγγιξε τα γεννητικά του όργανα ενώ ταυτόχρονα «απήγγειλε προσευχές».

Ο Μακάρικ έχει βρεθεί αντιμέτωπος με θύματά του και άλλες φορές, αλλά στα αστικά δικαστήρια. Είναι η πρώτη φορά που μια υπόθεση οδηγείται στην ποινική δικαιοσύνη.

Ο δικηγόρος του θύματος, Μίτσελ Γκαραμπεντιάν, είπε ότι ο πελάτης του «επέδειξε θάρρος» όταν προχώρησε στην καταγγελία του. «Είναι ο πρώτος καρδινάλιος που διώκεται ποινικά στις ΗΠΑ για αδίκημα σεξουαλικής φύσης σε βάρος ανηλίκου», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Μακάρικ Μπάρι Κόμπουρν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρώην καρδινάλιος «βιάζεται» να φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια.

Τα τελευταία χρόνια η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία συγκλονίστηκε από μια σειρά σκανδάλων παιδεραστίας στους κόλπους της. Το 2018 μια έρευνα της εισαγγελίας της Πενσιλβάνια έριξε φως στα αδικήματα που διέπραξαν περισσότεροι από 300 «ιερείς-αρπακτικά» σε βάρος τουλάχιστον 1.000 παιδιών. Οι πράξεις αυτές συγκαλύφθηκαν από τις εκκλησιαστικές αρχές της Πολιτείας αυτής.

Από το 1950 μέχρι το 2016 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις ΗΠΑ δέχτηκε καταγγελίες από περισσότερα από 18.500 θύματα με δράστες τουλάχιστον 6.700 μέλη του κλήρου, σύμφωνα με τοbishop-accountability.org. Πολλά ανώτατα στελέχη της Εκκλησίας αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τα αξιώματά τους όταν αποκαλύφθηκε ότι προστάτευσαν ιερείς, ένοχους για σεξουαλική παρενόχληση παιδιών, όπως ο Μπέρναρντ Λόου, ο οποίος πέθανε το 2017.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νέα Ζηλανδία εγκρίνει τη χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών για θεραπευτικούς σκοπούς

Διεθνή / Η Νέα Ζηλανδία εγκρίνει την ιατρική χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών

«Η ψιλοκυβίνη παραμένει ένα μη εγκεκριμένο φάρμακο, αλλά επιτρέπεται πλέον να τη συνταγογραφήσει ένας πολύ έμπειρος ψυχίατρος σε ασθενείς με κατάθλιψη» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας
LIFO NEWSROOM
Διάγγελμα Χαμενεΐ: Το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος και θα τιμωρηθεί γι' αυτό

Διεθνή / Διάγγελμα Χαμενεΐ: Το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος και θα τιμωρηθεί γι' αυτό

Ο Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ αναμφίβολα θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά», επικρίνοντας τις «απειλητικές και γελοίες δηλώσεις» του Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
New York Times: Το Ιράν προετοιμάζεται για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις

Διεθνή / New York Times: Το Ιράν προετοιμάζεται για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις

Το Ιράν προετοιμάζει πυραύλους για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις αν οι ΗΠΑ εμπλακούν στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν - Αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακή σύρραξη και αντίποινα από ιρανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM
Τι κάνει ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν στις ΗΠΑ - Το φλερτ με Κίνα και οι εντάσεις με Ινδία

Διεθνή / Τι κάνει ο ισχυρότερος στρατιωτικός του Πακιστάν στις ΗΠΑ - Το «φλερτ» με Κίνα και οι εντάσεις με Ινδία

Ο Αρχηγός Στρατού του Πακιστάν, Ασίμ Μουνίρ, επισκέπτεται την Ουάσινγκτον για να ενισχύσει τις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, παρά τις αυξανόμενες στρατηγικές δεσμεύσεις με την Κίνα και τις εντάσεις με την Ινδία
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ: Ευκαιρίες, απειλές και ο φόβος για του Κούρδους

Ανάλυση / Η Τουρκία ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ: Ευκαιρίες, απειλές και ο φόβος για τους Κούρδους

Η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ φέρνει γεωπολιτικές ευκαιρίες και σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία - Ο ρόλος του Ερντογάν, η ανησυχία για το PKK, και οι επιπτώσεις στην οικονομία και στα σύνορα
LIFO NEWSROOM