Bocas meze: Ο Μίλτος Αρμένης σερβίρει ανατρεπτικούς μεζέδες στη Νέα Φιλαδέλφεια

Bocas meze ταραμοσαλάτα Facebook Twitter
Να βουτήξετε τα χειροποίητα ψωμιά που θα σας προσφέρουν στην ταραμοσαλάτα του, που στήνεται στο πιάτο με λέπια και κόκαλα γαύρου. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Οι ισπανικοί μεζέδες, τα tapas, φαίνεται να έχουν γαλαζοαίματες ρίζες, τουλάχιστον σύμφωνα με δύο δημοφιλείς ιστορίες που τα ακολουθούν. Φημολογείται, λοιπόν, ότι τον δέκατο τρίτο αιώνα ο βασιλιάς Αλφόνσο Ι' της Καστίλης διαπίστωσε ότι, καθώς ανάρρωνε από μια ασθένεια, μπορούσε να φάει και να πιει μόνο σε μικρές ποσότητες. Έτσι αποφάσισε πως κάθε ποτήρι του θα συνοδευόταν από ένα μικρό σνακ.

Μια άλλη συναφής θεωρία τοποθετεί τη δημιουργία τους πολύ αργότερα, όταν ο συνονόματός του, ο Αλφόνσο ΙΓ', παρήγγειλε κρασί σε μια ταβέρνα του Κάδιθ των ανέμων και του το έφεραν καλυμμένο με ένα κομμάτι χαμόν, προκειμένου να μη γεμίσει με άμμο. Ο βασιλιάς απόλαυσε τόσο πολύ τον συνδυασμό, που ζήτησε το ίδιο, ξεκινώντας μια τάση.

Οι υπόλοιπες ιστορίες σχετικά με τα tapas τα θέλουν να διαδόθηκαν από τα πιο λαϊκά στρώματα. Για κάποιους, ξεκίνησαν σε ένα μπαρ αγροτών στη Σεβίλη, όπου η μπίρα σερβιριζόταν με ένα πιατάκι στην κορυφή για να κρατάει τις μύγες έξω. Κάποια στιγμή άρχισαν να γεμίζουν αυτό το πιατάκι με χαμόν, ελιές, τυρί και αυτή η γενναιόδωρη πρωτοβουλία της μπάρας έκανε τους πελάτες να επιστρέφουν ξανά και ξανά.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι κάποιοι πονηροί ιδιοκτήτες ταβερνών διαπίστωσαν πως μπορούσαν να πουλήσουν περισσότερο κακής ποιότητας κρασί αν το κάλυπταν με ένα έντονο σε γεύση τυρί, έτσι γλίτωναν και τα πολλά παράπονα.

Το εστιατόριο έχει το δικό του μποστάνι στους Αγίους Αναργύρους και προσπαθεί να αποκτήσει αυτονομία όσον αφορά τα βιολογικά λαχανικά που αξιοποιεί στις συνταγές του. Έχουν και τις δικές τους κότες για τα αυγά τους.

Είτε έχουν ευγενή είτε ταπεινή καταγωγή, τα tapas ξέφυγαν από τα σύνορα της Ισπανίας και εξαπλώθηκαν αρκετά μακριά από αυτή – ας πούμε θα βρείτε λίστα με τα δέκα καλύτερα tapas bars σε περίπτωση που ο δρόμος σας βγάλει στο Τόκιο ή στο Τορόντο. Στην Ελλάδα, ό,τι πιο κοντινό έχουμε στην ισπανική παράδοση είναι τα τσιπουράδικα του Βόλου, εκεί όπου κάθε γύρα συνοδεύεται από διαφορετικούς μεζέδες.

Bocas meze Facebook Twitter
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για ένα νέο εστιατόριο από το να αποτελέσει προορισμό εξόδου έξω από τις γαστρονομικές πιάτσες. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στην Αθήνα, κατά περιόδους εμφανίστηκαν διάφορα μαγαζιά που έβαλαν στην ταμπέλα τους αυτήν τη λέξη. Kάποια στιγμή χρησιμοποιήσαμε έντονα και τον όρο «greek tapas», ο οποίος τώρα απογειώνεται σε μια νέα γευστική άφιξη που μας βγάζει από τα όρια του κέντρου της πόλης.

To Bocas Μeze γεννήθηκε μέσα από τη γνωριμία του Δημήτρη Τρυφωνόπουλου και του σεφ Μίλτου Αρμένη. Πολυβραβευμένος και Ελληνοϊσπανός ο δεύτερος, σχεδίαζε να φύγει και να εγκατασταθεί μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Αλλά, όπως για πολλούς, η πανδημία άλλαξε τα σχέδιά του. Έτσι παρέμεινε στην Αθήνα και απέκτησε μια νέα, δική του ανοιχτή κουζίνα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σε αυτό το πολύχρωμο μοντέρνο μεζεδοπωλείο ο ξυλόφουρνος έχει τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο, θα τον δείτε κοιτάζοντας προς την κουζίνα. Κοντά στην είσοδο του εσωτερικού του θα συναντήσετε έναν μικρό μπαξέ από φρέσκα μυρωδικά που χρησιμοποιεί ο σεφ. Το εστιατόριο έχει το δικό του μποστάνι στους Αγίους Αναργύρους και προσπαθεί να αποκτήσει αυτονομία όσον αφορά τα βιολογικά λαχανικά που αξιοποιεί στις συνταγές του. Έχουν και τις δικές τους κότες για τα αυγά τους.

Bocas meze μελιτζάνα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Με αυτά τα αυγά φτιάχνεται η τορτίγια ημέρας, μπαίνουν και στα ρεβίθια φούρνου. Να βουτήξετε τα χειροποίητα ψωμιά που θα σας προσφέρουν στην ταραμοσαλάτα του, που στήνεται στο πιάτο με λέπια και κόκαλα γαύρου.

Γενικά, ο Μίλτος Αρμένης δεν επενδύει σε ακριβά ψάρια, θα χρησιμοποιήσει καρβούνια και μοσχιούς. Ούτε premium κοπές κρεάτων επιλέγει. Οι σαρδέλες γίνονται στιφάδο, ο τσίρος καψαλίζεται, ο μπακαλιάρος πανάρεται σε πάνκο, ο τηγανητός γαύρος γίνεται ακόμα πιο τραγανός μεζές γιατί τυλίγεται σουσάμι – να μην τον χάσετε. Οι λουκουμάδες του έχουν καρδιά από κολοκύθι, τα σουτζουκάκια εκεί είναι τόνου και πεντανόστιμα, οι γαρδούμπες είναι γαρίδας – φοβερή ιδέα.

Θα πετύχετε και πιάτα ημέρας, ψάρια σε καρπάτσιο και ταρτάρ εκδοχή. Προσφέρεται και παέγια για τέσσερα και έξι άτομα, φτιάχνεται με μύδια, κοτόπουλο, χοιρινό, καλαμάρι, με τα θαλασσινά και τα κρεατικά που θα βρει κάθε φορά ο σεφ. Όπως λέει, στην πορεία πρόκειται να δούμε ακόμα πιο δημιουργικά πιάτα στο μενού και κρασιά από τον ισπανικό αμπελώνα.

Αν είστε λάτρεις της μπίρας, μπορείτε να την παραγγείλετε σε πύργο που θα την κρατήσει παγωμένη όσο εσείς θα τη σερβίρετε μόνοι σας στο ποτήρι σας, ενώ κάθε τέτοιος πύργος και μπουκάλι κρασί συνοδεύεται από μεζέ, κατά τη βολιώτικη συνήθεια. Αν δεν κατοικείτε προς τα κει, μπορεί η περιοχή να σας ακούγεται αρκετά off-Broadway. Ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για ένα νέο εστιατόριο από το να αποτελέσει προορισμό εξόδου έξω από τις γαστρονομικές πιάτσες. Και το Bocas Μeze δείχνει ότι θα το καταφέρει.

Bocas meze σεφ Facebook Twitter
Ο σεφ Μίλτος Αρμένης δεν επενδύει σε ακριβά ψάρια, θα χρησιμοποιήσει καρβούνια και μοσχιούς. Ούτε premium κοπές κρεάτων επιλέγει. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Bocas meze: Ο Μίλτος Αρμένης σερβίρει ανατρεπτικούς μεζέδες στη Νέα Φιλαδέλφεια Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Bocas meze Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Bocas Meze, Προύσης 13, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2580908

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι νέοι μάγειρες της Αθήνας δεν έχουν βγει από ριάλιτι

Γεύση / Οι νέοι μάγειρες της Αθήνας δεν έχουν βγει από ριάλιτι

Γνωρίσαμε τα μέλη των μπριγάδων δημοφιλών εστιατορίων της πόλης, τους ρωτήσαμε πώς είναι οι συνθήκες σε μια πραγματική επαγγελματική κουζίνα, πώς ονειρεύονται τη δική τους, ποια είναι τα κλισέ που τους κούρασαν, τι έχουν θυσιάσει και τι έχουν κερδίσει από μια δουλειά πολύωρη και κουραστική.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Dopios: Από σήμερα θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου

Γεύση / Dopios: Από σήμερα θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου

Δύο γενιές της οικογένειας Πιτσιλή, μαζί με τον σπουδαίο σεφ, επαναπροσδιορίζουν την έννοια του μεζεδοπωλείου, προσφέροντας μια κουζίνα με ελληνικό άρωμα, πολλά και πολύ ενδιαφέροντα twists και δημιουργικά πιάτα για τη μέση, τα οποία συνοδεύονται από ντόπια κρασιά και παραδοσιακά αποστάγματα και σερβίρονται κάτω από τη σκιά ενός πλάτανου στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ