LIVE!

To αυτόνομο πριγκιπάτο της Μυκόνου

μύκονος Facebook Twitter
Δεν είδα να τηρείται κανένα απολύτως μέτρο, ούτε και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την αρχή της πανδημίας, για παράδειγμα οι αποστάσεις των τραπεζιών, ούτε η χρήση της μάσκας από τους εργαζομένους.
0

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ στην Ελλάδα όπου όλα επιτρέπονται. Ένα μέρος που έχει τους δικούς του νόμους, τη δική του αυτοοργάνωση, τον δικό του «στρατό», δεν μπορεί να αστυνομευθεί εύκολα και αν αστυνομευθεί, δεν έγινε και τίποτα, αφού μικρή σημασία δίνουν οι τοπικοί άρχοντες σε κανόνες, ποινές και πρόστιμα. Ένα κράτος εν κράτει: το αυτόνομο κρατίδιο της Μυκόνου.

Μόλις γύρισα από το πρώτο Σαββατοκύριακο των τοπικών απαγορεύσεων στη Μύκονο και το κείμενό μου έχει λίγο χαρακτήρα ρεπορτάζ, αφού αυτά που διαπίστωσα με τα ίδια μου τα μάτια λίγο ως πολύ αποσιωπώνται. Σαν να υπάρχει μια άτυπη ομερτά, από φόβο μην ενοχλήσει κάποιος την κότα με τα χρυσά αυγά. What happens in Mykonos, stays in Mykonos, όπως ακριβώς βλέπουμε στις μαφιόζικες ταινίες για το Λας Βέγκας ή διαβάζουμε σε μυθιστορήματα για τους νονούς της Σικελίας.

Είναι γνωστές, βέβαια, οι προσπάθειες των εποπτικών αρχών να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, την αισχροκέρδεια, την ασυδοσία, να αντιμετωπίσουν την παρανομία, τα ναρκωτικά, να μειώσουν τον υψηλό αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά πέφτουν στο κενό. Τίποτα δεν αγγίζει το Principauté.

Πελάτες που θα νοσήσουν στη Μύκονο αυτό το καλοκαίρι θα είναι οι πρώτοι που θα δυσφημίσουν το νησί του χρόνου, αν υποθέσουμε ότι είναι στους επιζήσαντες και στις επιζήσασες, αλλιώς θα φροντίσει η κυβέρνηση της χώρας τους να το πράξει, οπότε το κόστος για τον πολύπαθο τουρισμό θα είναι χειρότερο.

Προσπάθησα, λοιπόν, να καταλάβω, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων στο νησί, γιατί αντιδρούν οι τοπικοί επιχειρηματίες του νησιού στα προσωρινά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αφού πρώτα οι ίδιοι θα έπρεπε να θέλουν να διαφυλάξουν την υγεία των εργαζομένων και των πελατών τους και, βέβαια, τη φήμη του νησιού.

Γιατί ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε πλούσιους ή φτωχούς πελάτες. Πελάτες που θα νοσήσουν στη Μύκονο αυτό το καλοκαίρι θα είναι οι πρώτοι που θα δυσφημίσουν το νησί του χρόνου, αν υποθέσουμε ότι είναι στους επιζήσαντες και στις επιζήσασες, αλλιώς θα φροντίσει η κυβέρνηση της χώρας τους να το πράξει, οπότε το κόστος για τον πολύπαθο τουρισμό θα είναι χειρότερο.

Αντίθετα, δεν είδα να τηρείται κανένα απολύτως μέτρο, ούτε και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την αρχή της πανδημίας, για παράδειγμα οι αποστάσεις των τραπεζιών ‒έφαγα κολλημένη στο τραπέζι ενός νεαρού ζευγαριού από την Ιταλία, γίναμε και φίλοι μάλιστα, ήπια όρθια σε μπαρ με μια παρέα νεαρών Βραζιλιάνων δίπλα μου, ξάπλωσα σε παραλία ασφυκτικά γεμάτη, δίπλα σε έναν άλλον άνθρωπο, σαν να ήμασταν ζευγάρι (δυστυχώς, αν και προσπάθησα, δεν έμαθα το όνομα και την εθνικότητά του)‒ ούτε η χρήση της μάσκας από τους εργαζομένους.

Δεν είδα επίσης, πλην ελαχίστων μαγαζιών υγειονομικού ενδιαφέροντος, την ειδική σήμανση που διαχωρίζει τα μαγαζιά που υποδέχονται αμιγώς εμβολιασμένους από τους μεικτούς χώρους. Μάλιστα, μερικοί είχαν και τις δύο σημάνσεις και όποιους πιάσουμε, βρε αδερφέ. 

Και βέβαια φουλ face-control, αλλά μόνο για να διαχωρίζουμε αυτούς που έχουν μεγάλη τσέπη από τους άλλους. Κατά τα άλλα, «είναι δύσκολο» να ελεγχθούν οι πελάτες που είναι εμβολιασμένοι από τους ανεμβολίαστους. Και γιατί να το κάνουν άλλωστε, αφού ούτε οι ίδιοι εργαζόμενοι/-ες τους δεν είναι εμβολιασμένοι/-ες. Τα πρώτα στατιστικά δείχνουν ότι το 45% των κρουσμάτων προέρχεται από το προσωπικό τους.

Θα περίμενα, επομένως, να δω τις τοπικές ομάδες συμφερόντων να συσπειρώνονται για να εξετάσουν τι πήγε λάθος, να βρουν τρόπους λειτουργικούς και βιώσιμους, και για την τοπική κοινωνία, που δεν τους φταίει σε τίποτα ‒πήγαν οι Μυκονιάτες και οι Μυκονιάτισσες και εμβολιάστηκαν οι άνθρωποι‒, αλλά και για τις επιχειρήσεις τους.

Και αφού δεν έχουν κάνει τίποτε απ’ όλα αυτά, διαμαρτύρονται. Είναι οι ίδιοι επιχειρηματίες που επιβαρύνουν και το υγειονομικό και το φορολογικό σύστημα, αλλά και εμένα που κάνω όλα τα παραπάνω στη δική μου επιχείρηση! Δηλαδή, με λίγα λόγια, τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου!

Φυσικά, δεν είναι όλοι και όλες οι επιχειρηματίες του νησιού το ίδιο. Είδα και τίμιους επαγγελματίες, που και τα μέτρα τηρούν ευλαβικά και τις αποδείξεις τους κόβουν, και πουλάνε το μπουκαλάκι το νερό ακόμη πενήντα λεπτά, όταν όλοι οι άλλοι το έχουν ενάμιση και δύο και τρία ευρώ. Δυστυχώς, όμως, είναι η μειοψηφία.

Και ενώ για μία τουλάχιστον φορά, αυτήν που υπάρχει μια μεγάλη, παγκόσμια υγειονομική κρίση, γίνεται προσπάθεια να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στο νησί και να μπει μια τάξη, το θέμα γίνεται πολιτικό και η αντιπολίτευση, σχεδόν σύσσωμη, παίρνει τη θέση του… κεφαλαίου, που θεωρητικά πολεμά, και συντάσσεται και «ξεπλένει» τους βαρόνους της Μυκόνου, αφού αυτοί είναι που κατά κύριο λόγο ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων.

Λυπάμαι ειλικρινά και τιμώ τους χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες του νησιού, τους μικροεπιχειρηματίες, τους μεροκαματιάρηδες που μοιράζουν αναψυκτικά στις παραλίες και ιδρώνουν για να βγάλουν τα έξοδα του χειμώνα και όλους εκείνους και εκείνες που δυσκολεύονται, αλλά τηρούν τα μέτρα, αλλά, για να σωθεί η φετινή σεζόν, πλέον δεν υπάρχει άλλος ασφαλής δρόμος. Και αυτόν αναγκαστικά χρειάζεται να τον ακολουθήσουν όλοι.

Οπτική Γωνία
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ