katerina koskina Facebook Twitter
Φωτ.: V. Zukovsky

Κατερίνα Κοσκινά: «Το μέλλον της ΔΕΗ είναι μια πρό(σ)κληση για νέους καλλιτέχνες»

0

Με την πλατφόρμα της ΔΕΗ που προσκαλεί καλλιτέχνες απ’ όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε έναν ανοιχτό διαγωνισμό πειραματισμού που άνοιξε στις 22 Ιουνίου και στόχο να δεχτούν οι δημιουργοί την πρόσκληση και πρόκληση να δημιουργήσουν με τον μεγάλο αυτόν φορέα έργα τέχνης, εμπνεόμενοι από τα στοιχεία της εταιρικής ταυτότητας, που συμβολίζει πολλά και σημαντικά για την Ελλάδα αλλά και για κάθε Έλληνα, συναντήσαμε την ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων κ. Κατερίνα Κοσκινά, πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης που δημιουργήθηκε γι’ αυτόν τον λόγο, για να μιλήσουμε για την ταυτότητα του διαγωνισμού, τους νέους καλλιτέχνες και τη σύνδεσή τους με τη ΔΕΗ, την πόλη και την κοινωνία. 

— Κυρία Κοσκινά, μιλήστε μας γι’ αυτή την πρωτοβουλία.

Η πρωτοβουλία είναι της ΔΕΗ, δηλαδή μιας μεγάλης δημόσιας επιχείρησης, που, όπως οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις σήμερα,  αλλάζει, προσαρμοζόμενη στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Αυτό την καθιστά, κατά τη γνώμη μου, πολύ ενδιαφέρουσα. Είναι ωστόσο αναμενόμενο, αφού ο κόσμος αλλάζει, υπάρχει επιτέλους ενδιαφέρον για τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση και κυρίως η ΔΕΗ έχει ενδιαφερθεί για την τέχνη και τα παράγωγά της σχεδόν από την ίδρυσή της. Σήμερα, οι καταστατικοί της στόχοι, που τέθηκαν πριν από εξήντα χρόνια, έχουν υλοποιηθεί. Ούσα και παραμένουσα η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες εταιρείες παροχής ρεύματος στην Ευρώπη και τον κόσμο. Είναι σε όλους γνωστό πως η συγκεκριμένη εταιρεία από τη δεκαετία του ’50 και μετά έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο αλλάζοντας, και λόγω της γεωγραφικής κατάστασης της χώρας, ριζικά τη ζωή των πολιτών της. Το έκανε αυτό με την ηλεκτροδότηση, φέρνοντας έτσι στους  Έλληνες καταναλωτές μια προοπτική ζωής πολύ πιο κοντινή σε αυτήν του Ευρωπαίου, του Δυτικού, αν θέλουμε να το πούμε έτσι, πολίτη. Τον έκανε να ονειρεύεται και ακόμη καλύτερα να έχει πρόσβαση σε μια βελτιωμένη πραγματικότητα, «εφάμιλλη», όπως έλεγαν, «της ευρωπαϊκής». 

Χρειαζόμαστε όλοι μια επανεκκίνηση ένα νέο ξεκίνημα και ένα βάπτισμα του πυρός που μπορεί να φέρει ελπίδα, ευκαιρίες και συνέχεια. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά, γιατί πιστεύω ότι η ΔΕΗ ως ιστορία, δίκτυο και δυνατότητα έχει και μπορεί να προσφέρει πολλά. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για την τέχνη.

Αυτή η αλλαγή έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό αυτό που είμαστε σήμερα. Ταυτόχρονα με την καταστατική δουλειά, σε μια εποχή που τίποτε δεν ήταν αυτονόητο, ειδικά για δημόσιες εταιρείες, έδειξε ότι είχε μια πρωτοποριακή πολιτική σε ό,τι αφορά και τον πολιτισμό και την τέχνη και τη διαφήμιση και το γραφιστικό κομμάτι. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα θυμηθούμε ότι ήταν εντυπωσιακά μπροστά στη σχέση της με το κοινό, είτε επρόκειτο για τα φιλμάκια της τηλεόρασης, είτε για τις καταχωρίσεις στον Τύπο, είτε για τα δελτία της. Προσωπικά, εντυπωσιάστηκα πολύ από τα περίπτερά της, τα οποία φιλοτεχνούσαν καλλιτέχνες σημαντικότατοι, π.χ. ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου ή ο σπουδαίος γλύπτης Χρήστος Καπράλος, από τη διακόσμηση ακόμα και των γραφείων της διοίκησης, αλλά και από τους σημαντικούς καλλιτέχνες που δούλευαν στη ΔΕΗ, για παράδειγμα ο φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας. Οπότε, όπως τεκμαίρεται ιστορικά, η Επιχείρηση έχει μια οργανική σχέση με την τέχνη. Θέλοντας, λοιπόν, η νέα διοίκηση να ανανεώσει τη σχέση της με τους πολίτες, να προσεγγίσει και νεότερο κόσμο, που δεν έχει εικόνες και μνήμες από το παρελθόν, να επανενεργοποιήσει παλιά επιτυχημένα μοντέλα προβολής, αβίαστα στράφηκε στην τέχνη και τη σύγχρονη έκφραση και αισθητική. Mε τη συνδρομή της DDB Athens έκανε ένα σημαντικό βήμα επανασύνδεσης με τους καλλιτέχνες και τον σύγχρονο κόσμο. 

— Με ποιον τρόπο συνδεθήκατε μαζί τους;

Κάναμε μια πολύ φιλική και ευχάριστη συζήτηση και καταλήξαμε ότι ο χώρος της δημιουργίας είναι ο κατάλληλος. Ζήτησα να δω αρχειακό υλικό και εντυπωσιάστηκα τόσο από τις εκδόσεις όσο και από το υλικό που υπάρχει ψηφιακά. Αυτό που κατάλαβα και η πρώτη σκέψη που έκανα είναι ότι οι καλλιτέχνες, βλέποντάς το και μόνο, θα εμπνευστούν. Δεν είναι απαραίτητο να τα χρησιμοποιήσουν όλα, τα έργα τέχνης, τη διαφήμιση, τα δελτία, τις καταχωρίσεις, αλλά, μέσω αυτών, θα τους δοθούν ερεθίσματα και θα δημιουργηθεί ένα νέο πεδίο διάδρασης και καλλιτεχνικής παραγωγής, ακόμη και σε πειραματικό επίπεδο. Θέλουμε, λοιπόν, να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους απ’ όλο το φάσμα της δημιουργίας, όχι αποκλειστικά με καλλιτέχνες, αλλά και με ντιζάινερ και μουσικούς, γιατί η ΔΕΗ έχει και πολύ ενδιαφέροντα ηχητικά πεδία, και φωτογράφους και σκηνοθέτες κ.λπ. Ετσι, μπήκαμε στη λογική μιας ανοιχτής πρόσκλησης προς τους δημιουργούς. Πρότεινα τη δημιουργία μιας επιτροπής με άτομα έμπειρα και ενεργά σχετικά με τον χώρο της τέχνης, από διαφορετικούς τομείς όμως, για να μελετήσουν και να κρίνουν τα έργα που θα κατατεθούν. Συγκροτήθηκε η επιτροπή αποτελούμενη από τους κ. Νίκο Ναυρίδη, καθηγητή της Καλών Τεχνών, Πάνο Κοκκινιά, αναπληρωτή καθηγητή Φωτογραφίας στη Σχολή Καλών Τεχνών, τον εικαστικό Ηλία Παπαηλιάκη, τον γραφίστα και ιδρυτή της BeetrootDesignGroup Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, τον σκηνοθέτη Τάσο Μπουλμέτη και την ιστορικο-βιομηχανική αρχαιολόγο Μαρία Μαυροειδή. Αναρτήθηκε στο site ο διαγωνισμός και ο χρόνος τρέχει ήδη. Όσο για τη διαδικασία, θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση διαδικτυακά,  ύστερα θα μπούμε στη διαδικασία της εκ του σύνεγγυς μελέτης των φακέλων και από κει και πέρα στόχος είναι οι διαγωνιζόμενοι να αξιοποιήσουν ακόμα και πρωτότυπο υλικό της ΔΕΗ, δηλαδή όπου υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί.

— Μου λέτε ένα παράδειγμα;

Ξέρετε, οι καλλιτέχνες μας εκπλήσσουν. Δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι όλοι θα θέλαμε να εκπλαγούμε θετικά και το περιμένουμε. Τι να σας πω; Θα μπορούσε κάποιος να βασιστεί στο παλιό σήμα της ΔΕΗ, να εμπνευστεί ακόμα και ένα έπιπλο από εξαρτήματα ή βιομηχανικά αντικείμενα. Επίσης, τα μηχανήματα και οι χώροι της ΔΕΗ μπορούν να δώσουν έμπνευση. Εμείς προχωρούμε στη λογική να υπάρχει όχι μόνο η εικόνα αλλά και η ιδέα της ανάπτυξης, της παραγωγής, ακόμα και η προοπτική του εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ. Θέλουμε οι διαγωνιζόμενοι να κινούνται ελεύθερα στο πλαίσιο της δημιουργίας,διατηρώντας συγχρόνωςτην πρωτοτυπία της ιδέας και τη γενικότερη αρτιότητα της πρότασης.

— Ο στόχος ποιος είναι;

Καταρχάς, η υποστήριξη των νέων ιδεών, της τέχνης και της δημιουργικής έκφρασης. Η δημιουργία του νέου από το παλιό. Η σχέση του παρελθόντος με το μέλλον. Η έκπληξη από την επανάχρηση. Για να υποστηριχτεί αυτό ως χειρονομία θα γίνει μια έκδοση, ένα site, μια έκθεση, εφόσον καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα ζητήματα που έχει θέσει η συνθήκη. Επίσης, σημαντικό κομμάτι είναι τα βραβεία ως κίνητρο, όχι τόσο οικονομικό, όσο παραγωγικό, ως ένδειξη πίστης. Ελπίζουμε σε αυτόν τον καλλιτεχνικό διαγωνισμό να έχουμε γνωστούς αλλά και νέους ενεργούς ή και σε στάδιο πειραματισμού καλλιτέχνες που μέσα από το έργο τους θα «φωτίσουν»  με έναν νέο τρόπο τον ρόλο και την ιστορία της ΔΕΗ και των καταναλωτών της σε μια πολύ πιο δημιουργική σχέση από αυτήν που ισχύει σήμερα. Χρειαζόμαστε όλοι μια επανεκκίνηση ένα νέο ξεκίνημα και ένα βάπτισμα του πυρός που μπορεί να φέρει ελπίδα, ευκαιρίες και συνέχεια. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά, γιατί πιστεύω ότι η ΔΕΗ ως ιστορία, δίκτυο και δυνατότητα έχει και μπορεί να προσφέρει πολλά. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για την τέχνη.

Μπείτε στο art.dei.gr για περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό και την υποβολή των συμμετοχών.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο διαγωνισμός της ΔΕΗ και οι νέοι καλλιτέχνες σήμερα στην Ελλάδα

Εικαστικά / Ο διαγωνισμός της ΔΕΗ και οι νέοι καλλιτέχνες σήμερα στην Ελλάδα

Η ΔΕΗ καλεί τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν, αντλώντας έμπνευση από το σήμα, τα στοιχεία εταιρικής ταυτότητάς της αλλά και όσα συμβολίζει για τους Έλληνες: την ενέργεια, το φως και έμμεσα, τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και τη βιώσιμη πρόοδο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η σημασία του ανοιχτού διαγωνισμού της ΔΕΗ / επισημάνσεις του εικαστικού Ηλία Παπαηλιάκη και του αναπληρωτή καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνου Κοκκινιά

Εικαστικά / Η σημασία του ανοιχτού διαγωνισμού της ΔΕΗ / επισημάνσεις του εικαστικού Ηλία Παπαηλιάκη και του αναπληρωτή καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνου Κοκκινιά

Η πλατφόρμα που έχει ανοίξει από τις 22 Ιουνίου θα υποδεχτεί φωνές και δουλειές καλλιτεχνών που μπορούν να ετοιμάσουν το έργο τους  ανατρέχοντας σε ένα εξαιρετικά άρτιο, πολύτιμο και πρωτοποριακό για την εποχή του αρχείο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η οπτική επικοινωνία μέσα στο χρόνο. Οι αφίσες και οι καλλιτέχνες της ΔΕΗ

Εικαστικά / Η οπτική επικοινωνία μέσα στο χρόνο. Οι αφίσες και οι καλλιτέχνες της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ, με την προκήρυξη ενός ανοιχτού διαγωνισμού με τον οποίο προσκαλεί καλλιτέχνες από κάθε μορφή τέχνης να αντλήσουν έμπνευση από το σήμα της, ανοίγει και τα σημαντικά ιστορικά της αρχεία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ