Ο διαγωνισμός της ΔΕΗ και οι νέοι καλλιτέχνες σήμερα στην Ελλάδα

Ο διαγωνισμός της ΔΕΗ και οι νέοι καλλιτέχνες σήμερα στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Η ΔΕΗ, η μεγάλη ελληνική και εμβληματική εταιρεία ενέργειας,  μπαίνοντας στη νέα της εποχή και θέλοντας να ατενίσει δυναμικά τον 21ο αιώνα επιχειρηματικά, επιχειρεί παράλληλα να ενστερνιστεί και να προσεγγίσει κάθε δημιουργική παραγωγική καλλιτεχνική δύναμη. Δε θα μπορούσε, σήμερα, παρά να στραφεί στους καλλιτέχνες με τους οποίους ήδη έχει και στο παρελθόν δημιουργήσει εικόνες και σχέσεις που έχουν γράψει ιστορία.

«Προφανώς και χρειάζεται στήριξη και από την πολιτεία αλλά και από τις μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα η ΔΕΗ πρωτοπορεί σε αυτό, ανοίγοντας προοπτικές και δίνοντας μεγάλες δυνατότητες έκφρασης» επισημαίνει η κ. Κοσκινά.

Με έναν ανοιχτό διαγωνισμό που έρχεται σε μια εποχή που κάθε καλλιτέχνης και δημιουργικό μυαλό χρειάζονται ενθάρρυνση προσκαλεί δημιουργούς από όλο το φάσμα και από κάθε μορφή τέχνης σε μια διαδικασία πειραματισμού και δημιουργικότητας. Για τους καλλιτέχνες είναι η στιγμή να δημιουργήσουν μαζί με τη ΔΕΗ αντλώντας έμπνευση από το σήμα, τα στοιχεία εταιρικής ταυτότητάς της αλλά και όσα συμβολίζει για τους Έλληνες: την ενέργεια, το φως και έμμεσα, τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και τη βιώσιμη πρόοδο. Η σχέση της τέχνης με την τεχνολογία που βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής έρευνας αποτελεί και μια αφορμή ώστε να ερευνηθεί και να αποτυπωθεί με κάθε σύγχρονο τρόπο και η ιστορία της ΔΕΗ και του ρόλου που διαδραμάτισε όχι μόνο στην ανάπτυξη της χώρας αλλά και στη διαμόρφωση της ζωής και της ίδιας της τέχνης μέσα στο χρόνο.

Ο διαγωνισμός της ΔΕΗ και οι νέοι καλλιτέχνες σήμερα στην Ελλάδα Facebook Twitter

Για κάθε νέο καλλιτέχνη που οραματίζεται να πειραματιστεί με νέες ιδέες αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να ανατρέξει σε ιστορικό υλικό και να το συνδέσει με ταλέντο, τις ιδέες και το μέλλον, μέσα από ζωγραφική, video, street art, design, γλυπτική, installations, μικρογλυπτική, φωτογραφία, νέα μέσα, performance. Για τους νέους καλλιτέχνες είναι η πρόκληση για να δημιουργήσουν ένα νέο δίαυλο με όχημα τη εικόνα αλλά και το περιεχόμενο της ΔΕΗ μέσα από το μοναδικό της αρχείο με νέες εικόνες τέχνης και έκφρασης. Και είναι και μοναδική ευκαιρία για να παίξουν με την τέχνη τους σημαντικό ρόλο ώστε να συμβάλουν στην νέα της εικόνα και εποχή.

Για τον διαγωνισμό που απευθύνεται σε όλους τους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την ιστορία της ∆ΕΗ, αλλά ειδικά για τις νέες καλλιτεχνικές δυνάμεις και τη σχέση με την εποχή μας η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Κοσκινά και μέλος της επιτροπής που θα παραλάβει και θα αξιολογήσει τα έργα των καλλιτεχνών στον διαγωνισμό που διαρκεί από τις 22 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021 σημειώνει ότι « Είναι πολύ αισιόδοξο αυτό που βλέπουμε σήμερα από τους νέους καλλιτέχνες και όχι μόνο από την εικαστική παραγωγή αλλά από την καλλιτεχνική. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και τα σύνορα μεταξύ των τεχνών έχουν καταλυθεί εδώ και πολύ καιρό και οι άνθρωποι δουλεύουν σε ένα πολύ πιο διευρυμένο πεδίο. Οι μηχανισμοί έχουν αλλάξει και ας μη ξεχνάμε ότι με το διαδίκτυο -πέρα από το ότι τα παιδιά έχουν φύγει, έχουν ταξιδέψει έχουν άλλες παραστάσεις με άλλες προσλαμβάνουσες, ακόμα και οι άνθρωποι που έχουν μείνει ακόμα και αν είναι σε ένα νησί απομακρυσμένο έχουν πρόσβαση σε μια πολύ διαφορετική γκάμα ενημέρωσης σε ότι αφορά και την τέχνη».

Ο διαγωνισμός της ΔΕΗ και οι νέοι καλλιτέχνες σήμερα στην Ελλάδα Facebook Twitter

Για να αναδείξουμε τις νέες καλλιτεχνικές δυνάμεις, γενικότερα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι να τους εμψυχώσουμε και δεύτερο να ενεργοποιήσουμε τον ζωτικό χώρο της τέχνης και να πάρουν την υποστήριξη που χρειάζεται, κάτι που αυτή τη στιγμή προωθεί και ενισχύει η ΔΕΗ.  

« Η προσοχή και το ενδιαφέρον του κόσμου έχουν μεγάλη σημασία και γι αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρξουν χώροι, να δοθεί βήμα σε καλλιτέχνες και μάλιστα στους νεότερους να αναπτυχθούν και να μην είναι μόνο κλεισμένοι στο στούντιό τους και να αυτοχρηματοδοτούνται, να δείξουν τη δουλειά τους. Αυτό κάνει η ΔΕΗ σήμερα. Τους κινητοποιεί να κάνουν συνέργειες, τους υποστηρίζει γιατί χρειάζονται την υποστήριξή μας, όπως χρειαζόμαστε και εμείς αυτούς να κινηθούν, γιατί, παράλληλα, πέρα από την ικανοποίηση, πέρα από τη δημιουργία, πέρα από την ελευθερία, το όραμα και τον εναλλακτικό τρόπο που σου δίνει η τέχνη να προσεγγίσεις τη ζωή,  ότι και αν είναι αυτό, είτε θέατρο, μουσική, εικαστικά, το σημαντικότερο είναι ότι αποτελεί το καταφύγιό μας και το ζήσαμε έντονα και στην διάρκεια της περιόδου της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν μέσα από τα σπίτια μας η ενέργεια ήταν αυτή ο ηλεκτρισμός, τα δίκτυα που μας ένωσαν και στραφήκαμε στην τέχνη μέσα από το διαδίκτυο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σαν μέλος αυτής της επιτροπής αξιολόγησης θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτοί οι καλλιτέχνες  που μας στήριξαν και μας έδωσαν μια σχετική ανάταση, έχουν τώρα την ευκαιρία, ειδικά οι νεότεροι να εμπνευστούν δημιουργικά από μια κορυφαία εταιρεία και να μας δείξουν τη δουλειά τους που θέλουμε να προβάλλουμε, να την επικοινωνήσουμε με το κοινό, ώστε οι νέα δημιουργία συμπλέοντας με την νέα εικόνα της ΔΕΗ να γίνουν συνείδηση των πολιτών σε ένα πλαίσιο δημιουργικής αρμονίας. Έχει μεγάλη σημασία οι σοβαρές εταιρείες, οι δημόσιες, να αποκτήσουν μια άλλη σχέση με το κοινό τους, να την ανανεώσουν, να διευρύνουν τους ορίζοντες και να στηρίξουν τον πολιτισμό και την παρουσία του σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

Ο διαγωνισμός της ΔΕΗ και οι νέοι καλλιτέχνες σήμερα στην Ελλάδα Facebook Twitter

Ο διαγωνισμός της ΔΕΗ και οι νέοι καλλιτέχνες σήμερα στην Ελλάδα Facebook Twitter

Μπείτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό και για την υποβολή συμμετοχών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η δωρεά των Γάλλων καλλιτεχνών στην Εθνική Πινακοθήκη

Εικαστικά / Ιδού ο άγνωστος θησαυρός της Εθνικής Πινακοθήκης, η δωρεά των Γάλλων καλλιτεχνών

Το πολυσυζητημένο έργο του Πικάσο που εκλάπη, καθώς και έργα του Ανρί Ματίς και άλλων κορυφαίων του ευρωπαϊκού μοντερνισμού περιλαμβάνονταν στη δωρεά Γάλλων καλλιτεχνών στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ