Google doodle: Αφιερωμένο στον Λούντβιχ Γκούτμαν, τον «ιδρυτή» του Παραολυμπιακού κινήματος

Google doodle: Αφιερωμένο στον Λούντβιχ Γκούτμαν, τον «ιδρυτή» του Παραολυμπιακού κινήματος Facebook Twitter
0

Αφιερωμένο στον Λούντβιχ Γκούτμαν, τον νευρολόγο που υπήρξε ο «ιδρυτής» του Παραολυμπιακού κινήματος είναι το σημερινό Google doodle

Ο γεννημένος στη Γερμανία και πολιτογραφημένος Βρετανός καθηγητής διοργάνωσε τους αγώνες για άτομα σε αμαξίδιο που θεωρούνται πρόδρομος των Παραολυμπιακών. 

Ο Λούντβιχ Γκούτμαν γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 122 χρόνια στο Τοστ, που τότε αποτελούσε γερμανικό έδαφος. Μετά τις σπουδές του ξεκίνησε την έρευνά του για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού και εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους νευροχειρουργούς της Γερμανίας. 

Όμως, με την άνοδο του ναζιστικού κόμματος και την υιοθέτηση των «Νόμων της Νυρεμβέργης», δεν μπορούσε να εξασκεί επαγγελματικά την ιατρική. Μετά τη Νύχτα των Κρυστάλλων το 1938 και τις αυξανόμενες διώξεις Εβραίων, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γερμανία με την οικογένειά του. Κατάφερε να διαφύγει στην Αγγλία το 1939, όπου προχώρησε την έρευνά του στην παραπληγία.  

Το 1948 ο Λούντβιχ διοργάνωσε στο Στόουκ Μάντεβιλ αγώνες τοξοβολίας με 16 μετέχοντες, που θεωρούνται από τις πρώτες επίσημες αθλητικές διοργανώσεις για άτομα σε αμαξίδιο. Τέσσερα χρόνια αργότερα οι αγώνες ξαναέγιναν εκεί, με τη συμμετοχή Ολλανδών και Ισραηλινών, πέρα από τους Βρετανούς. Οι πρώτοι επίσημοι Παραολυμπιακοί αγώνες διοργανώθηκαν στη Ρώμη το 1960. 

Ο Λούντβιχ δεν έχασε ποτέ το πάθος του για τη φροντίδα των ασθενών, ενώ μεταξύ άλλων ίδρυσε τη Διεθνή Ιατρική Κοινότητα Παραπληγίας και τη Βρετανική αθλητική ομοσπονδία για άτομα με ειδικές ανάγκες το 1961. 

Έλαβε πολλές διακρίσεις για τη συνεισφορά του, η κορυφαία από τις οποίες ήταν όταν χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα, το 1966. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

Διεθνή / Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

«Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που δρουν εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla Coalition
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM