Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Εποικοδομητική συνάντηση» Μπάιντεν- Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Εποικοδομητική συνάντηση» Μπάιντεν- Ερντογάν στις Βρυξέλλες Facebook Twitter
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. EPA/OLIVIER MATTHYS/POOL
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Είχαμε μία καλή και εποικοδομητική συνάντηση», ήταν η πρώτη δήλωση του Τζο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή τους, που διήρκεσε 45 λεπτά. 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι S-400, οι εξελίξεις στη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αλλά και η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ερντογάν: «Ειλικρινής και παραγωγική συνάντηση»

«Παραγωγική και ειλικρινή» χαρακτήρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών που δεν είναι δυνατόν να λυθούν.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι στις «εκτεταμένες συνομιλίες» του με τον Μπάιντεν κάλυψαν πολλά θέματα, όπως τη συνεργασία τους σε περιφερειακά θέματα.

Τόνισε επίσης τη μακρόχρονη φιλία του με τον Αμερικανό ηγέτη ενώ χαρακτήρισε «θετική για το μέλλον» αυτήν τη συνάντηση, την πρώτη μεταξύ τους αφότου ο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο Μπάιντεν του είπε ότι ενδέχεται να επισκεφθεί την Τουρκία.

Ο Ερντογάν είπε ότι μετέφερε στον Μπάιντεν τη θέση της Τουρκίας όσον αφορά την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 αλλά και το θέμα των αμερικανικών μαχητικών F-35, του αμερικανικού προγράμματος από το οποίο αποκλείστηκε η Άγκυρα.

Για το Αφγανιστάν, ο Ερντογάν είπε μετέφερε «ξεκάθαρα» την άποψη της Άγκυρας και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνομιλεί με τους Ταλιμπάν. Πρόσθεσε ότι θεωρεί πολύ σημαντική τη στήριξη των ΗΠΑ, στον οικονομικό, επιμελητειακό και διπλωματικό τομέα, αν ζητηθεί από τις τουρκικές δυνάμεις να μην αποχωρήσουν από τη χώρα αυτή. Η Τουρκία έχει δηλώσει πρόθυμη να αναλάβει την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Anadolu     

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Διεθνή / Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Πρώην συνεργάτες κατηγορούν την Πρισίλα Πρίσλεϊ για απάτη και εκμετάλλευση, με φερόμενες προσβολές της φήμης τους και σκηνές οικογενούς κρίσης μετά τον θάνατο της Λίζα Μαρί.
ΦΩΤ.: GETTY
Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Διεθνή / Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Η αποκαλυπτική έρευνα του +972 Magazine αποκαλύπτει τη «μονάδα νομιμοποίησης» του ισραηλινού στρατού, που σπιλώνει τη φήμη δημοσιογράφων της Γάζας για να δικαιολογήσει τις δολοφονίες τους
LIFO NEWSROOM