Στο Τατόι το Spitfire MJ755: Ξανά στους ελληνικούς αιθέρες μετά 68 χρόνια το μαχητικό του Β' Παγκοσμίου

Στο Τατόι το Spitfire MJ755: Ξανά στους ελληνικούς αιθέρες μετά 68 χρόνια το μαχητικό του Β' Παγκοσμίου Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Τατοΐου το απόγευμα της Πέμπτης το Spitfire MJ755 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα εμβληματικό αεροπλάνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά από πλήρη ανακατασκευή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας συνόδευσαν το θρυλικό καταδιωκτικό κατά την είσοδό του στον ελληνικό εναέριο χώρο.

«Η επιστροφή του Spitfire είναι μια πολύ σημαντική ημέρα», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Κόλιας αντιπρόεδρος του ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», που χρηματοδότησε την ανακατασκευή του αεροσκάφους.

Το Spitfire MJ755 είχε απογειωθεί από το ιστορικό αεροδρόμιο Μπίγκιν Χιλ έξω από το Λονδίνο, την περασμένη Τρίτη και μετά από ενδιάμεσες στάσεις στη Γαλλία και ακολούθως στην Ιταλία, μέσω Μπρίντιζι προσγειώθηκε αρχικά για ανεφοδιασμό σήμερα στην Κέρκυρα, και από εκεί μέσω Αράξου έφτασε στην Αθήνα.

Χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας, που θα εκπαιδευτούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πετούν σε επετειακές εκδηλώσεις το αεροσκάφος.

Η ιστορία του

Το ιστορικό αυτό αεροπλάνο κατασκευάστηκε το 1943 και είχε πάρει μέρος σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ είχε παραχωρηθεί στην Ελλάδα με άλλα 77 περίπου Spitfire τον Φεβρουάριο του 1947, από την τότε βρετανική κυβέρνηση για την ανασύσταση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το 1949 χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό στη Σχολή Αεροπορίας Εφέδρων Αξιωματικών Χειριστών στο Τατόι. Το 1950 μετατράπηκε σε φωτοαναγνωριστικό. Στα τέλη του 1953 πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση, πριν καθηλωθεί οριστικά στο έδαφος, και χρησιμοποιηθεί ως στατικό έκθεμα στο Τατόι, και αργότερα στην αυλή του Πολεμικού Μουσείου. Μετά τη δημιουργία του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέρθηκε ξανά στο Τατόι το 1995, πριν σταλθεί το 2018 στη Βρετανία για ολική ανακατασκευή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αντώνης Σαμαράς αποχαιρέτησε την κόρη του Λένα: «Πνοή αγάπης που γέμισε τη ζωή μας»

Ελλάδα / Ο Αντώνης Σαμαράς αποχαιρέτησε την κόρη του Λένα: «Πνοή αγάπης που γέμισε τη ζωή μας»

«Τι να πει ένας πατέρας που χάνει το παιδί του, τι να πει μια μητέρα που χάνει το σπλάχνο του, τι να πει ένας αδελφός που χάνει το άλλο του μισό όταν η ψυχή του χάνει τον πιο πιστό της σύντροφο», είπε ο πατέρας της
LIFO NEWSROOM
Κηδεύεται η Λένα Σαμαρά: Στο Α' Νεκροταφείο το τελευταίο αντίο 

Ελλάδα / Κηδεύτηκε η Λένα Σαμαρά: Στο Α' Νεκροταφείο το τελευταίο αντίο 

Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής, Νίκος Ανδρουλάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Ευάγγελος Βενιζέλος, πλήθος κόσμου και πολιτικοί αποχαιρετούν την κόρη του πρώην πρωθυπουργού, που πέθανε αιφνιδιαστικά
LIFO NEWSROOM
Βόλος: Νέες διαμαρτυρίες για την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου «Crown Iris» με Ισραηλινούς τουρίστες

Ελλάδα / Βόλος: Νέες διαμαρτυρίες για την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου «Crown Iris» με Ισραηλινούς τουρίστες

Οι διοργανωτές δηλώνουν ότι αντιτίθενται στις πολιτικές του Ισραήλ και καταγγέλλουν πως το πλοίο «μεταφέρει τουρίστες και στρατιώτες του IDF που έχουν εμπλακεί στις επιχειρήσεις στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Ασανσέρ έπεσε από τον 3ο όροφο στο «Γεννηματάς» – Εργαζόμενη σώθηκε την τελευταία στιγμή

Ελλάδα / Ασανσέρ έπεσε από τον 3ο όροφο στο «Γ. Γεννηματάς» – Εργαζόμενη σώθηκε την τελευταία στιγμή

Η εργαζόμενη βγήκε από τον ανελκυστήρα λίγο πριν ο θάλαμος κατεβεί απότομα στο ισόγειο - Ο ανελκυστήρας διαθέτει εν ισχύ όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά συντήρησης αναφέρει το νοσοκομείο
LIFO NEWSROOM