No.1

«Αεροπειρατεία» στη Λευκορωσία: Το Μινσκ απειλεί τη Δύση με αντίποινα

«Αεροπειρατεία» στη Λευκορωσία: Το Μινσκ καλεί τη Δύση σε συνομιλίες και απειλεί με αντίποινα Facebook Twitter
EPA
0

Η Λευκορωσία ζήτησε σήμερα να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Δύση για το περιστατικό με το αεροσκάφος της Ryanair, που προκάλεσε κατακραυγή.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι το Μινσκ θα περιορίσει τις εισαγωγές καθώς και τη διαμετακόμιση από τη χώρα ως απάντηση στα  τιμωρητικά μέτρα της Δύσης, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Δεν ήταν άμεσα σαφές ποιου είδους διαμετακόμιση αφορά η απειλή, αν και ρωσικό πετρέλαιο και αέριο ρέει μέσω της Λευκορωσίας προς την Ευρώπη.

Τα σχόλια, από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, έγιναν εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς κατακραυγής για την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair την Κυριακή στο Μινσκ όπου συνελήφθη αντιφρονών μπλόγκερ.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο υποστήριξε σήμερα πως δεν γνώριζε ότι ο αντιφρονών μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς επέβαινε στην πτήση που εξετράπη στο Μινσκ, αλλά ότι θα έδινε εντολή να προσγειωθεί το αεροσκάφος εάν το ήξερε.

Ο Προτασέβιτς, εξόριστος αντιπολιτευόμενος μπλόγκερ, συνελήφθη στο Μινσκ την Κυριακή αφού η Λευκορωσία απέστειλε μαχητικό αεροσκάφος και το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί με την πρόφαση πληροφορίας για ύπαρξη βόμβας που αποδείχθηκε ψευδής, γεγονός που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Ο Λουκασένκο δήλωσε νωρίτερα σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση πως πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη των μαζικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν πέρυσι το καλοκαίρι.

Τα σχόλιά του έγιναν λίγο αφού η εξόριστη επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε σήμερα ότι η αντιπολίτευση σχεδιάζει νέα φάση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία.

Το περασμένο καλοκαίρι ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις κατά του Λουκασένκο αφού ο ο ίδιος κήρυξε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με τους αντιπάλους του νοθεύτηκαν, ωστόσο οι κινητοποιήσεις έχασαν τη δυναμική τους εν μέσω σαρωτικών μέτρων καταστολής από τις αρχές.
 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM