Η Γαλλία δίνει «πάσο πολιτισμού» 300€ στους 18χρονους- Για βιβλία, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία

Η Γαλλία δίνει «πάσο πολιτισμού» 300€ στους 18χρονους- Για βιβλία, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Οι 18χρονοι στη Γαλλία θα παίρνουν πλέον ένα «πάσο πολιτισμού» αξίας 300 ευρώ, για βιβλία ή επισκέψεις σε θέατρα ή μουσεία μεταξύ άλλων.

Αφού έγινε πρώτα μία δοκιμή σε 14 περιοχές της χώρας, πλέον αυτό επεκτείνεται σε εθνικό επίπεδο. Περίπου 800.000 έφηβοι τον χρόνο θα μπορούν να κατεβάσουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή, που θα τους δίνει το «πάσο» συνολικής αξίας 300 ευρώ.

 

Το ποσό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά εισιτηρίων για κινηματογράφους, μουσεία και θέατρα, για την αγορά βιβλίων ή μουσικών οργάνων, μαθήματα χορού, ή για διαδικτυακές συνδρομές, μεταξύ άλλων.

 


Συγκεκριμένα, τα χρήματα μπορούν να διατεθούν και για μια συνδρομή σε ψηφιακή πλατφόρμα, αρκεί να είναι γαλλική. Αυτό για παράδειγμα μπορεί να γίνει για το Canal Plus, το Salto και το ΟCS, αλλά όχι για τα Netflix, Amazon και Disney+. Επίσης, εκτός λίστας είναι το Spotify, αλλά εντός η αντίστοιχη γαλλική υπηρεσία streaming, Deezer.

 

 

Τα μουσεία και οι κινηματογράφοι άνοιξαν ξανά στη Γαλλία αυτή την εβδομάδα, αλλά το «πάσο πολιτισμού» στους 18χρονους δεν συνδέεται με τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Εμανουέλ Μακρόν.

 

Μετά την εγγραφή τους στην εφαρμογή, οι 18χρονοι θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να δαπανήσουν τα χρήματα. Επίσης, το app παραθέτει εκθέσεις, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στην περιοχή που ζει ο χρήστης.

 

Κατά τη δοκιμαστική περίοδο το ποσό που δόθηκε ήταν 500 ευρώ. Αλλά η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να ορίσει στα 300 ευρώ το «πάσο» για τους 18χρονους, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν για ανάλογη πρωτοβουλία που θα αφορά μαθητές σχολείου.

 


Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ενθουσιάστηκαν όλοι με το «πάσο πολιτισμού» στους 18χρονους και ιδιαίτερα όσοι έγιναν πρόσφατα 19 ετών. «Δύσκολο να είσαι 19χρονος το 2021», έγραψε κάποιος χρήστης των social media. Άλλος επεσήμανε πως οι 19-25 ετών θα χρειάζονταν περισσότερο το πάσο, αφού οι 18χρονοι ακόμη ζουν με τους γονείς τους.

 

Επίσης, κάποιοι ερμήνευσαν αυτή την απόφαση του Μακρόν ως κίνηση τακτικής, προκειμένου να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς.



Κατά τη διετή δοκιμαστική περίοδο για το πάσο σε 14 περιοχές της Γαλλίας, 164.000 νέοι έκαναν εγγραφή στην εφαρμογή και τα τρία τέταρτα τη χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μία φορά. Μακράν η πιο δημοφιλής επιλογή ήταν η αγορά βιβλίων, ενώ ακολουθούν οι αγορές μουσικών οργάνων και τα εισιτήρια κινηματογράφων.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό Σεργκέλε στην καρδιά του Ιρακινού Κουρδιστάν αντιμέτωπο με τους Τούρκους στρατιώτες

Διεθνή / Το χωριό Σεργκέλε στην καρδιά του Ιρακινού Κουρδιστάν αντιμέτωπο με τους Τούρκους στρατιώτες

Eπέκταση των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν και οι συνέπειες - Η ζώνη απαγόρευσης, οι αεροπορικές επιθέσεις και οι ανθρώπινες τραγωδίες
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ «προστάτης» των Δρούζων: Επίθεση εναντίον ανταρτών που ετοίμαζαν χτύπημα

Διεθνή / Το Ισραήλ «προστάτης» των Δρούζων στη Συρία: Επίθεση εναντίον ανταρτών που ετοίμαζαν χτύπημα

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή σε ομάδα που ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε κοινότητα Δρούζων κοντά στη Δαμασκό, μετά από αιματηρές συγκρούσεις στη νότια Συρία
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Θα υπογράψουμε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά στις επόμενες 24 ώρες

Διεθνή / Ουκρανία: Θα υπογράψουμε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά στις επόμενες 24 ώρες

Ο Ουκρανός Πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ, σχολιάζει την αναθεωρημένη συμφωνία για τα ορυκτά με τις ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου και την ενίσχυση της αμερικανικής υποστήριξης για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η κοκαΐνη πολιορκεί την Ευρώπη: Πώς το λιμάνι του Αμβούργου έγινε κέντρο διαφθοράς και διακίνησης

Διεθνή / Η κοκαΐνη πολιορκεί την Ευρώπη: Πώς το λιμάνι του Αμβούργου έγινε κέντρο διαφθοράς και διακίνησης

Ραγδαία αύξηση στις κατασχέσεις, διαφθορά σε αστυνομία και δικαιοσύνη, και καρτέλ ναρκωτικών που ελέγχουν το λιμάνι του Αμβούργου. Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέα μορφή οργανωμένου εγκλήματος
LIFO NEWSROOM