ΣΕΑ: Αρχαιολόγοι αντίθετοι στις «κυβερνητικές προθέσεις» για μετατροπή του νομικού καθεστώτος μεγάλων μουσείων

ΣΕΑ: Αρχαιολόγοι αντίθετοι στις «κυβερνητικές προθέσεις» για μετατροπή του νομικού καθεστώτος μεγάλων μουσείων Facebook Twitter
0

Με σημερινή ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) αναφέρεται στα δημόσια μουσεία που «άνοιξαν, μετά από το μακρύ και τραυματικό διάστημα της καραντίνας, και σήμερα γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2021, με εκδηλώσεις και δωρεάν είσοδο για το κοινό».

Ο Σύλλογος εμφανίζεται αντίθετος στην πρόθεση της κυβέρνησης «να αλλάξει το καθεστώς των μεγάλων δημόσιων μουσείων της χώρας, μετατρέποντάς τα σε ΝΠΔΔ» κάνοντας λόγο για «τεράστια απόσταση που χωρίζει την πολιτική ηγεσία από τη μουσειακή πραγματικότητα.»

«Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι σημαντικοί γνώστες της μουσειακής πραγματικότητας, έγκριτοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, απευθύνουν έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, ενώνοντας τις φωνές τους με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τους εργαζόμενους στα δημόσια μουσεία και τους εργαζόμενους σε όλη την Αρχαιολογική Υπηρεσία»,σχολιάζει ο ΣΕΑ. 

«Ζητήθηκε πολλές φορές από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να γίνει δημόσιος διάλογος για αυτές τις προθέσεις. Ζητήθηκε να παρουσιάσει τα στοιχεία που δείχνουν αν τα δημόσια μουσεία ανταποκρίνονται ή όχι στον ρόλο τους. Ζητήθηκε να παρουσιάσει τα στοιχεία για δήθεν οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των μεγάλων μουσείων. Όμως, η πολιτική ηγεσία ποτέ δεν παρουσίασε τέτοια στοιχεία γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν», προσθέτει ο ΣΕΑ καλώντας την κυβέρνηση «να αναστοχαστεί η ίδια και να ακυρώσει τις προθέσεις της».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζάρμους, Σμαραγδής και Μπομπ Σφουγγαράκης τα Χριστούγεννα στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζάρμους, Σμαραγδής και Μπομπ Σφουγγαράκης τα Χριστούγεννα στους κινηματογράφους

Η ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, το εγχώριο biopic του Καποδίστρια και ένας αγαπημένος παιδικός ήρωας πάνω στην ώρα για τις γιορτές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Νταϊάνα Ρος κάνει ντεμπούτο σε νέο Billboard Chart για πρώτη φορά στην καριέρα της

Πολιτισμός / Η Νταϊάνα Ρος κάνει ντεμπούτο σε Billboard Chart για πρώτη φορά στην καριέρα της χάρη στο «Stranger Things»

Παρά τις δεκαετίες επιτυχίας στα charts σε πολλαπλές μορφές, η Ρος δεν είχε εμφανιστεί ποτέ προηγουμένως σε αυτήν τη λίστα, κυρίως επειδή μεγάλο μέρος του μουσικού καταλόγου της προηγείται της εποχής των ψηφιακών πωλήσεων
THE LIFO TEAM