Η ΕΣΠΕΚ απαντά για τη διαδικασία επιλογής των ταινιών και τους αξιολογητές

Η ΕΣΠΕΚ απαντά για τη διαδικασία επιλογής των ταινιών και τους αξιολογητές Facebook Twitter
0

Εδώ και πολλά χρόνια, δύο ήταν τα σταθερά ζητούμενα από τις εκάστοτε διοικήσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου:

α) Να δημοσιεύσουν έναν νέο κανονισμό προγραμμάτων χρηματοδότησης που θα συνομιλεί με το σύγχρονο ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τοπίο.

β) Να αξιολογήσουν τις συσσωρευμένες αιτήσεις χρηματοδότησης (οι διοικήσεις δεν τηρούσαν τα χρονοδιαγράμματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν σταθερά περίπου 400 αιτήσεις σε αναμονή 2,5 ετών), ώστε να επέλθει ροή στις εγκρίσεις και να γίνουμε επιτέλους αξιόπιστοι όχι μόνο απέναντι στους αλλοδαπούς συμπαραγωγούς και στα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και στους ίδιους τους Έλληνες δημιουργούς.

Η τωρινή διοίκηση κατάφερε μέσα σε επτά μόλις μήνες και να δημοσιεύσει έναν νέο σύγχρονο κανονισμό και να επιλύσει τον γόρδιο δεσμό των προτάσεων. Πώς έγινε αυτό;

Με το να αποφασίσει να προσλάβει μεμονωμένους αναγνώστες – αξιολογητές — 26 στον αριθμό — στο πρότυπο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Eurimages, Creative Europe –Media). Η παραπάνω διαδικασία —που αποτελεί πετυχημένη ευρωπαϊκή πρακτική— ανακοινώθηκε δημόσια και αναλυτικά στις αρχές του χρόνου, και δεν υπήρξε τότε καμία αντίδραση ή παρατήρηση από κανένα κινηματογραφικό φορέα.

Ο κάθε αναγνώστης στέλνει απλά στον Οργανισμό τη γραπτή αξιολόγηση του, χωρίς να συνομιλεί με μέλη της διοίκησης ή με τους άλλους αξιολογητές, μη γνωρίζοντας καν ποιοι συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα με αυτόν. Την  τελική δε έγκριση ή απόρριψη ενός φακέλου, δεν την έχουν οι αξιολογητές αλλά οι εκάστοτε υπεύθυνοι του Κέντρου Κινηματογράφου, μιας και ο ρόλος των αξιολογητών είναι γνωμοδοτικός, έχοντας πρόσβαση μόνο στους καλλιτεχνικούς και όχι στους οικονομικούς φακέλους.

Επειδή λοιπόν δεν υπάρχουν πια επιτροπές όπως παλιότερα, μας είναι αυτονόητο, πως δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να υπάρξει οποιαδήποτε συνάφεια και συνδιαλλαγή.

Για αυτούς τους  λόγους εναντιωνόμαστε τόσο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για να κάνουν φτηνή αντιπολίτευση, όσο και σε εκείνους που προτάσσουν το προσωπικό τους συμφέρον και εκθέτουν άκριτα συνάδελφους τους κινηματογραφιστές —στη συγκεκριμένη περίπτωση νέους, αλλά ήδη εγνωσμένης αξίας— σπέρνοντας τον διχασμό και παρεμποδίζοντας τη σταθερότητα και την ομαλή συνέχεια του Κέντρου Κινηματογράφου.

Αναμένουμε με αγωνία την εφαρμογή του νέου χρηματοδοτικού κανονισμού και φυσικά δεν επαναπαυόμαστε —θα είμαστε σε εγρήγορση ώστε αν κατά την εφαρμογή του διαπιστώσουμε την οποιαδήποτε έλλειψη ή παραφωνία, να την αναφέρουμε και να διεκδικήσουμε όποια αλλαγή και διόρθωση κριθεί απαραίτητη.

Τέλος, καλούμε όλες τις δυνάμεις του οπτικοακουστικού τομέα να ενώσουμε τις φωνές μας για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τον συντονισμό των αρμόδιων Υπουργείων με στόχο μια εθνική κινηματογραφική πολιτική που θα διαθέτει περισσότερα εφόδια για το Ελληνικό Σινεμά και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Μόνο με ισχυρό Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου μπορούμε να έχουμε ισχυρή και εξωστρεφή εθνική κινηματογραφία!

Το Δ.Σ. της ΕΣΠΕΚ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο Moby προσφέρει δωρέαν την μουσική του και έχει γίνει «ο παράξενος γέρος που θα δεις στα βουνά»

Πολιτισμός / Γιατί ο Moby προσφέρει δωρέαν την μουσική του και έχει γίνει «ο παράξενος γέρος που θα δεις στα βουνά»

Νηφάλιος πλέον και με αρκετά χρόνια να τον χωρίζουν από τις μέρες της απόλυτης δόξας, ο Moby τα τελευταία χρόνια κάνει κάτι που λίγοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες τολμούν
LIFO NEWSROOM
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρωμαϊκή Εποχή: Η «καλύτερη ένδειξη» μέχρι σήμερα ότι οι μονομάχοι πάλευαν με λιοντάρια σε έναν σκελετό

Πολιτισμός / Ρωμαϊκή Εποχή: Η «καλύτερη ένδειξη» μέχρι σήμερα ότι οι μονομάχοι πάλευαν με λιοντάρια σε έναν σκελετό

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε φυσικές αποδείξεις για μονομάχους που πάλευαν, ή συμμετείχαν σε ένα θέαμα, με μεγάλες γάτες όπως τα λιοντάρια» σύμφωνα με τους ειδικούς
LIFO NEWSROOM