Ισραήλ: Έρευνα για την τραγωδία στο θρησκευτικό φεστιβάλ

Ισραήλ: Facebook Twitter
EPA
0

Η ελεγκτική αρχή της κυβέρνησης του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει έρευνα για τον θάνατο των 45 ανθρώπων σε ποδοπάτημα, που σημειώθηκε σε εβραϊκό θρησκευτικό φεστιβάλ την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κρατικός Ελεγκτής Ματανιάχου Ένγκλμαν είπε πως το γραφείο του, το οποίο ελέγχει την κυβέρνηση, θα ερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες διαδραματίστηκε η τραγωδία στο Όρος Μερόν, στην περιοχή της Γαλιλαίας.

«Θα ήθελα να ανακοινώσω σήμερα ότι σκοπεύω να ξεκινήσω μια ειδική έρευνα, η οποία θα εξετάσει τις συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία», δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ανακοίνωσης.

Το γραφείο του ελεγκτή είχε πριν από αρκετά χρόνια χαρακτηρίσει ως επικίνδυνο το συγκρότημα στο Όρος Μερόν, στο βόρειο Ισράηλ, όπου διεξήχθη το φεστιβάλ τη νύχτα της Πέμπτης με Παρασκευή, την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε τη διεξαγωγή έρευνας μετά τους θανάτους.

Το χρονικό της τραγωδίας

Δεκάδες χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι είχαν συγκεντρωθεί στο Όρος Μερόν, όπου βρίσκεται ο τάφος ενός ραβίνου του 2ου αιώνα, για την ετήσια γιορτή Λαγκ Μπ’ομέρ, για ολονύχτιες προσευχές, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια γύρω από φωτιές.

Η ισραηλινή αστυνομία είχε καλέσει τους συμμετέχοντες «να τηρούν τις οδηγίες ώστε οι εορτασμοί να γίνουν χωρίς συμβάντα», ενώ περίπου 5.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί για την ασφάλεια του προσκυνήματος.

Ωστόσο τα πλήθη κατέκλυσαν τον χώρο παρά τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων δημόσιας υγείας να αποφεύγονται οι συναθροίσεις εξαιτίας του κινδύνου μολύνσεων από κορωνοϊό.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Διεθνή / Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει κορεσμό στο ηλεκτρικό της δίκτυο, με χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιμένουν σύνδεση. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη της πράσινης μετάβασης;
LIFO NEWSROOM
Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι «η ελευθερία δεν είχε απειληθεί ποτέ τόσο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM