Οι πασχαλινές τυρόπιτες της Τήνου

τυρόπιτες Τήνου Facebook Twitter
Άλλες είναι γρήγορες στο τσίμπημα και άλλες είναι μαστόρισσες. Φωτ.: Έβελυν Φώσκολου
0

Αυτή που ανοίγει το φύλλο, ανοίγει και την καρδιά της. Βιδώνει τη μηχανή χειρός στο πλάι του τραπεζιού και γυρίζει τη μανιβέλα αλευρώνοντας τη ζύμη και από τις δυο πλευρές. Όλη η δουλειά γίνεται από το ένα στο έξι. Δυο φορές πέρασμα στο κάθε νούμερο. Αλλά στο έξι θέλει προσοχή, μην κοπεί. Αυτό γίνεται δαντέλα, διάφανο. Και τότε κάποια σηκώνεται και το πιάνει με το άλλο χέρι και το διπλώνει και μια άλλη το κόβει με το καπάκι από το καρίκι και το τραπέζι γεμίζει στρογγυλά λεπτά ζυμάρια. Θα γίνουν η βάση για τη γέμιση.

Στη μεγάλη πράσινη λεκάνη μπαίνει το χύμα (ανάλατο τυρί), αυγά, ζάχαρη και αρωματίζονται με πορτοκάλι ή βανίλια. Μια κουταλιά θα πέσει στο κέντρο και επιδέξια χέρια, άλλα μόνο με το δάχτυλο και άλλα με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας «τσιμπάνε», και πιέτες κλείνουν τη γεύση για να ψηθεί στους 180, στον αέρα. Αυτή που τσιμπάει, μόνο ακούει. Ό,τι έχει να πει, το λέει από μέσα της. Προσευχές, εξομολογήσεις και κοινωνικοί σχολιασμοί για νυμφίους ανακατεύονται με μπέικιν πάουντερ και βανίλιες. Η πιο συχνή ερώτηση είναι πόσα αυγά πήρε το χύμα. 

Άλλες είναι γρήγορες στο τσίμπημα και άλλες είναι μαστόρισσες. Νομίζεις ότι έχουν βγει από μηχάνημα τα γλυκά. Και έτσι όπως τις βλέπεις τη μια δίπλα στην άλλη στο ταψί δεν ξεχωρίζεις ποια είναι η δικιά σου. Όλη η αρχιτεκτονική και η παράδοση του νησιού σε μια μπουκίτσα, τόσα δα μικρή.

Σίγουρα στο ίντερνετ θα βρείτε τη συνταγή αν γκουγκλάρετε τυρόπιτες Τήνου ή τυρόπιτες τσιμπητές. Μόλις βρείτε τη συνταγή, να βρείτε και πρόθυμα χέρια νά ‘ρθουν να τσιμπήσουν.

Η τυρόπιτα δεν είναι άλλη μια συνταγή ή ένα κέρασμα πασχαλινό, είναι η Τήνος σε ένα πιατάκι του γλυκού με μια χαρτοπετσετούλα από κάτω. Τρώγεται με το χέρι. Γιατί όλα τα ωραία καταναλώνονται αυθορμήτως και με παιδικές διαδικασίες.

Από Μεγάλη Τρίτη μέχρι Μεγάλη Πέμπτη, πρωί-απόγευμα, η μια πάει στο σπίτι της άλλης και βοηθάει να γίνουν οι τυρόπιτες, να μπουν στα τάπερ, να πάρουμε μια το βράδυ της Ανάστασης να λειτουργηθεί με το Χριστός Ανέστη.

Οι τυρόπιτες της Τήνου Facebook Twitter
Φωτ.: Έβελυν Φώσκολου


Η γιαγιά με έστελνε στον φούρνο του Πέτρου να πάρω παξιμαδάκια με γλυκάνισο, νηστίσιμα να ροκανίζουν όσο πίνουν τους καφέδες σε μικρά φλιτζάνια. Κάναν ένα διάλειμμα για καφέ. Και ένα μεσημεριανό φαγητό μεγαλοβδιομαδιάτικο, αγκινάρες με κουκιά και καμιά πατάτα τηγανιτή. Μετά έπρεπε να πλυθούν και τα τσουμπλέκια και να μπουν σε κουτιά αυτές που ήταν για πεσκέσι τυλιγμένες με φιόγκους φυλαγμένους από ζαχαροπλαστεία.

Εγώ έβαζα τη ζάχαρη με ένα μικρό κουταλάκι. Η γιαγιά πάντα έφτιαχνε τη γέμιση και άνοιγε το φύλλο. Μας βάζαν και βοηθούσαμε για να μαθαίνουμε. Να γίνουμε προκομμένες και νοικοκυρούλες, αλλά εμάς μόνη μας έγνοια ήταν πότε δε θα μας βλέπει κανείς να γλύψουμε κρυφά τη λεκάνη με τη γέμιση. Από τότε δεν αντέχαμε την εγκράτεια.

Τις πιο ωραίες τυρόπιτες τις έκανε η γιαγιά. Τώρα τις κάνει η μαμά. Σίγουρα στο ίντερνετ θα βρείτε τη συνταγή αν γκουγκλάρετε τυρόπιτες Τήνου ή τυρόπιτες τσιμπητές. Μόλις βρείτε τη συνταγή, να βρείτε και πρόθυμα χέρια νά ‘ρθουν να τσιμπήσουν. Και στη μυτούλα ζάχαρη πριν το ψήσιμο, αλλιώς θα φουσκώσουν και θα χυθούν στο ταψί.

Οι τυρόπιτες της Τήνου Facebook Twitter
Φωτ.: Έβελυν Φώσκολου
Οι τυρόπιτες της Τήνου Facebook Twitter
Φωτ.: Έβελυν Φώσκολου
Οι τυρόπιτες της Τήνου Facebook Twitter
Φωτ.: Έβελυν Φώσκολου
Οι τυρόπιτες της Τήνου Facebook Twitter
Φωτ.: Έβελυν Φώσκολου
Οι τυρόπιτες της Τήνου Facebook Twitter
Φωτ.: Έβελυν Φώσκολου
Οι τυρόπιτες της Τήνου Facebook Twitter
Φωτ.: Έβελυν Φώσκολου
Οι τυρόπιτες της Τήνου Facebook Twitter
Φωτ.: Έβελυν Φώσκολου
Οι τυρόπιτες της Τήνου Facebook Twitter
Φωτ.: Έβελυν Φώσκολου
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ