Μιανμάρ: Αποτροπιασμός ΟΗΕ για «την πιο αιματηρή μέρα μετά το πραξικόπημα»

Μιανμάρ: Αποτροπιασμός ΟΗΕ για «την πιο αιματηρή μέρα μετά το πραξικόπημα» Facebook Twitter
EPA
0

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους σήμερα στην πιο αιματηρή ημέρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου, πυροδοτώντας ένα παγκόσμιο κύμα καταδίκης.

Ο ΟΗΕ «είναι συγκλονισμένος από τη βία και την άσκοπη απώλεια της ζωής σήμερα με αναφορές για δεκάδες ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τον στρατό σε ολόκληρη τη χώρα, την πιο αιματηρή ημέρα μετά το πραξικόπημα» αναφέρει σε ανακοίνωση. Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν θλίψη και αποτροπιασμό για τους δεκάδες νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, κατά την καταστολή των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας σήμερα σε αρκετές πόλεις της Μιανμάρ.

Ο ΟΗΕ στη Μιανμάρ δήλωσε ότι η κλιμάκωση της βίας έδειξε ότι ο στρατός «στράφηκε εναντίον του λαού του», χαρακτηρίζοντας τη χρήση θανατηφόρας βίας «εντελώς απαράδεκτη».

«Δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες με ανεξάρτητο τρόπο, αλλά λάβαμε πολλές αξιόπιστες αναφορές από πολλά μέρη της χώρας - τουλάχιστον 40 ξεχωριστές τοποθεσίες - που έκαναν λόγο για μονάδες της αστυνομίας και του στρατού που απαντούσαν στις ειρηνικές διαδηλώσεις με θανάσιμη βία», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Νωρίτερα, η Ύπατη Αρμοστεία κατήγγειλε αυτή τη «βία που σοκάρει» όπως και τις «μαζικές συλλήψεις», σε μήνυμά της στο Twitter.

Οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας είχαν καλέσει σε έναν νέο γύρο διαδηλώσεων αυτή την «Ημέρα του Στρατού». Τεράστια στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιείται κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, ενώπιον του αρχηγού του στρατού και πλέον του επικεφαλής της χούντας που κυβερνά, στρατηγού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Η βία ξέσπασε όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών. Αυτή η «βία καθιστά το πραξικόπημα ακόμη πιο παράνομο και επιδεινώνει την ευθύνη των ηγετών του», έγραψε στο Twitter η Ύπατη Αρμοστεία.

Για την παραδοσιακή Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, που τιμά την αντίσταση κατά της ιαπωνικής κατοχής το 1945, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, χιλιάδες στρατιώτες, άρματα μάχης, πύραυλοι και ελικόπτερα διαδέχτηκαν το ένα το άλλο στην παρέλαση που έγινε σε μια τεράστια πλατεία της πρωτεύουσας Ναϊπιντάου, μπροστά από στρατηγούς αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Κίνας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Αλεξάντερ Φομίν παρακολούθησε την παρέλαση στο Ναϊιπιντάου, ενώ είχαν προηγηθεί συναντήσεις του με αξιωματούχους της χούντας μια ημέρα νωρίτερα.

«Η Ρωσία είναι αληθινός φίλος», είπε στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ. Διπλωμάτες είπαν ότι οκτώ χώρες - η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, το Βιετνάμ, το Λάος και η Ταϊλάνδη - έστειλαν αντιπροσώπους τους, αλλά η Ρωσία ήταν η μόνη που έστειλε υπουργό στην παρέλαση την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ υπερασπίστηκε εκ νέου το πραξικόπημα, επικαλούμενος παρατυπίες στις εκλογές του Νοεμβρίου, που κέρδισε το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, και δεσμεύτηκε για «μεταβίβαση της κρατικής ευθύνης» μετά τις εκλογές.
 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/dpa/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Ο CEO της Tesla δείχνει αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας, η επιτυχία της οποίας θα μπορούσε να τον μετατρέψει στον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στην ιστορία, υπό προϋποθέσεις
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Καρόλου - Τραμπ: Ο βασιλιάς θα ψάξει ευήκοα ώτα σε έναν «αντι-περιβαλλοντιστή» πρόεδρο

Διεθνή / Η δεύτερη απόπειρα του βασιλιά Καρόλου να πείσει τον Τραμπ για την κλιματική κρίση

Ο Βασιλιάς Κάρολος επιχειρεί ξανά να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Ουίνδσορ - Τι ειπώθηκε, πώς αντέδρασε ο Τραμπ και γιατί αυτή η συνομιλία μπορεί να καθορίσει το μέλλον του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Διεθνή / Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο την κινεζική παρουσία στον Πειραιά, με σχέδιο περιορισμού της COSCO και ανάκτησης του γεωπολιτικού ελέγχου του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη»

Διεθνή / Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη» - Τι σημαίνει αυτό

Σε ομιλία του ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να γίνει μια «υπερ-Σπάρτη», προδιαγράφοντας το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικοποιημένου, αυτοδύναμου μέλλοντος, με λιγότερες εμπορικές συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Διεθνή / Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Ο πρόεδρος κατηγόρησε την εφημερίδα ότι λειτουργεί ως «εικονικό φερέφωνο της ριζοσπαστικής αριστεράς και του Δημοκρατικού Κόμματος», επικαλούμενος μεταξύ άλλων την υποστήριξή της προς την Κάμαλα Χάρις στις εκλογές του 2024
LIFO NEWSROOM