Το πιο «κλεμμένο» έργο στον κόσμο εκτίθεται ξανά στον Καθεδρικό ναό της Γάνδης

Το πιο «κλεμμένο» έργο στον κόσμο εκτίθεται ξανά στον Καθεδρικό ναό της Γάνδης Facebook Twitter
Το Πολύπτυχο της Γάνδης  | Sint-Baafskathedraal Gent
0

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα τέχνης στον κόσμο, το Πολύπτυχο της Γάνδης του Γιαν βαν Άικ και του αδελφού του Χούμπερτ βαν Άικ, έργο του 1432 και το πιο κλεμμένο έργο όλων των εποχών, θα εκτεθεί ξανά στο κοινό μόλις αρθούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. 

Το Πολύπτυχο της Γάνδης, που θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς θησαυρούς της βόρειας Ευρώπης, θα εκτεθεί στο παρεκκλήσι του Sacrament, του Καθεδρικού ναού της πόλης, με την ύψιστη προστασία που μπορεί να έχει, πίσω από αλεξίσφαιρο τζάμι ύψους 6 μέτρων με εσωτερικό χώρο 100 κυβικών μέτρων το οποίο στοίχισε 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η συνολική συντήρηση και τα μέτρα προστασίας του στοίχισαν συνολικά 30 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο, του οποίου η αποκατάσταση κράτησε επτά ολόκληρα χρόνια έχει τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση που έχει ελεγχόμενη θερμοκρασία και το κοινό θα μπορεί να το βλέπει καλύτερα, όμως η κορυφαία προτεραιότητα είναι η ασφάλεια του αριστουργήματος. Στον ναό έχουν εγκατασταθεί μεγάλες πόρτες ασφαλείας για την εύκολη εκκένωση των ξύλινων πάνελ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Στη διάρκεια των 588 ετών από τη χρονολογία της δημιουργίας του, το έργο που αποκαλείται και «Η Προσκύνηση του Αμνού» ή «Ο Αμνός του Θεού» (Het Lam Gods) και είναι έργο της πρώιμης φλαμανδικής τέχνης, έχει υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία.Το τεράστιο πολύπτυχο περιλαμβάνει 24 συνθέσεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες απεικονίζει την Προσκύνηση του Αμνού. Το έργο, που εκτίθεται στον Σιντ-Μπάαφ Κατεντράαλ στη Γάνδη, είναι κατά μεγάλο μέρος αυθεντικό. Μόνο ένα τμήμα του πολύπτυχου κάτω αριστερά είναι σύγχρονο αντίγραφο.

Το πιο «κλεμμένο» έργο στον κόσμο εκτίθεται ξανά στον Καθεδρικό ναό της Γάνδης Facebook Twitter
Ο Αμνός του Θεού

Αρχικά το έργο γλύτωσε από φωτιά σε ταραχές των καλβινιστών το 1566, ενώ τμήματά του διαλύθηκαν και αφαιρέθηκαν από Γάλλους στρατιώτες το 1794, μεταφέρθηκαν στο Παρίσι για τον Ναπολέοντα που τα ήθελε για το Λούβρο και επιστράφηκαν το 1816 μετά την πτώση του, ενώ κάποια κομμάτια είχε πάρει και ο βασιλιάς της Πρωσίας. Την ίδια χρονιά, τα πλευρικά φύλλα πουλήθηκαν σ' έναν Γερμανό έμπορο και δεν επέστρεψαν στη Γάνδη πριν από το 1919.

Σώθηκε από πυρκαγιά το 1822, αλλά και ο εικοστός αιώνας επεφύλαξε και άλλες κλοπές με τον Γκέμπελς να ψάχνει το έργο για να το κάνει δώρο στον Χίτλερ, ενώ ήταν κρυμμένο σε ένα αλατωρυχείο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το έσωσαν κομάντο την τελευταία στιγμή πριν την ανατίναξή του. Ένα από τα 12 πάνελ του παραμένει χαμένο, μετά την κλοπή του τον Απρίλιο του 1934.

Ο Γιαν βαν Άικ έζησε κυρίως στην Μπρυζ του Βελγίου και θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες της Φλαμανδικής ζωγραφικής. Ήταν ένας από τους πρώτους ζωγράφους που υπέγραφαν τα έργα τους και χρονολογούσε τις κορνίζες τους που τις θεωρούσε ισότιμης αξίας ως προς το ζωγραφικό έργο. Υπέγραφε με τη ρήση "ALS IK KAN" (όπως μπορώ).

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ