Εαρινές Ασκήσεις Ψυχραιμίας

Εαρινές Ασκήσεις Ψυχραιμίας Facebook Twitter
Η ψυχραιμία είναι, θαρρώ, το πρώτο ζητούμενο στην παρούσα φάση.
0



ΣΤΗΝ ΕΠΙ ΜΗΝΕΣ κατειλημμένη, «αυτοδιαχειριζόμενη» πλατεία Συντάγματος των μαζικών αντιμνημονιακών κινητοποιήσεων του ’11-’12 –γεγονότα που μπορεί να μην είχαν ως αποτέλεσμα την έξοδο από τα μνημόνια «με έναν νόμο σε ένα άρθρο», όπως αφελώς υποσχόταν ο πρώην πρωθυπουργός, άλλαξαν όμως θεαματικά το πολιτικό σκηνικό, εξ ου και το άσβεστο «μίσος» της κυβερνώσας, μετά την «παλινόρθωση» του ’19, συντηρητικής παράταξης και των συμμάχων της για τις πλατείες, και ειδικά αυτές όπου συχνάζουν νεολαίοι–, είχε ανάμεσα στις άλλες δημιουργηθεί και μια «Ομάδα Ψυχραιμίας». Στόχος της ήταν να εκτονώνει αντιπαραθέσεις, να λειτουργεί πυροσβεστικά σε διαφωνίες ή καβγάδες προωθώντας τον διάλογο και τη συνύπαρξη, να παίζει, κοντολογίς, ρόλο «κυανόκρανων».

Μιλάμε πάντα για την «κάτω πλατεία», που το κυρίαρχο αφήγημα προσπάθησε έκτοτε, με κάθε τρόπο, να αμαυρώσει ως εγχείρημα και που, παρά τις αδυναμίες του, είχε κάνει την ειδοποιό διαφορά στο ετερόκλητο, συγκυριακό εν πολλοίς, πλήθος των τότε «Αγανακτισμένων». 

Από όσο θυμάμαι, η Ομάδα εκείνη δεν τα είχε πάει και άσχημα, παρά το δούλεμα μερικών, και παρατηρώντας τα καταιγιστικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, με το κοινωνικοπολιτικό σκηνικό να κινδυνεύει πλέον να εκτροχιαστεί σε ένα κρεσέντο βίας, μισαλλοδοξίας και αυταρχισμού, καταμεσίς μιας πανδημίας που δεν σταμάτησε να δείχνει τα δόντια της –κάθε άλλο–,  ίσως θα έπρεπε να την ανασυστήσουμε!

Η πρώτη βέβαια που θα όφειλε να μπει σε πρόγραμμα «ασκήσεων ψυχραιμίας» είναι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μοιάζουν να τα έχουν χαμένα, όπως επιβεβαίωσε το πρωθυπουργικό διάγγελμα, εξ αφορμής των επεισοδίων της Νέας Σμύρνης. Ένα διάγγελμα πομπώδες, αλαζονικό, επιθετικό, μονόπλευρο και ακραία διχαστικό, παρότι τον κοινωνικό διχασμό ήθελε, υποτίθεται, να καταδικάσει.

Το «πήξιμο», η απραξία, η ανέχεια των επιδομάτων (όταν υπάρχουν) και η ψυχολογική κόπωση ενός ολόκληρου χρόνου σε ρυθμούς λοκντάουν, η αγανάκτηση που προκαλεί ο επιδεικτικός αυταρχισμός και η κακοδιαχείρηση της πανδημίας, η έλλειψη εμπιστοσύνης συλλήβδην στο πολιτικό σύστημα (92%, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο της Κομισιόν για το ’20) δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που ελλείψει ενός συλλογικού οράματος και σε εποχές ιδεολογικής σύγχυσης είναι απρόβλεπτο πού μπορεί να διοχετευθεί και με τι αποτελέσματα.

Αναφέρθηκε εκτενώς μεν στον ξυλοκοπημένο αστυνομικό που κείτονταν στο έδαφος – μια καταδικαστέα ενέργεια που προβλήθηκε, εντούτοις, πολύ περισσότερο από δεκάδες αντίστοιχες των τελευταίων μόνο ετών με θύματα πολίτες και θύτες, εποχούμενους και μη αστυνομικούς–, δεν άρθρωσε όμως ούτε μισή λέξη για τους προκλητικούς ελέγχους που πυροδότησαν το σκηνικό, τα χημικά, τις κρότου-λάμψης, τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς ανθρώπων στον σωρό. Ούτε φυσικά για τη «νύχτα τρόμου» που έζησε η Νέα Σμύρνη εκείνο το βράδυ από αφηνιασμένους ένστολους οι οποίοι, όπως επιβεβαιώνουν πλήθος μαρτυρίες και βίντεο, μάλλον σαν χούλιγκαν και στρατός Κατοχής λειτουργούσαν ξανά παρά σαν δημόσιοι υπάλληλοι επιφορτισμένοι με την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών που τους μισθοδοτούμε.

Ούτε μισή συγνώμη δεν εκστόμισε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, την ολοένα κλιμακούμενη καταστολή που δεν κρατά πια μήτε τα προσχήματα και θέλει έπειτα να παριστάνει τον εγγυητή της ενότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας – αναμενόμενη η ψυχρολουσία του τσουνάμι αρνητικών σχολίων που εισέπραξε στα σόσιαλ μίντια, ένα τοπίο που η κυβέρνηση ελέγχει πολύ λιγότερο από αυτό των συστημικών ΜΜΕ, άσχετα που κι εκεί ευδοκιμούν εσχάτως κάτι μυστήριοι αλγόριθμοι.

Έλα όμως που το αφήγημα ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν απλώς με περισσότερες απαγορεύσεις και περισσότερη αστυνομία δεν φαίνεται να περπατάει πια ούτε στους υποστηρικτές της κυβέρνησης, οι οποίοι δεν τρελαίνονται στην ιδέα να την έχουν ξαφνικά απρόσκλητο μουσαφίρη στο σπίτι τους, όπως στην περίπτωση Ινδαρέ, να πουλάει τσαμπουκά σε οικογένειες ολόκληρες στο πάρκο της γειτονιάς τους ή να ξυλοφορτώνει τα παιδιά τους στην παρακάτω πλατεία επειδή «συνωστίζονται».

Και είναι αυτοί ακριβώς οι φιλήσυχοι πολίτες που γίνονται έως και αδίστακτοι, αν νιώσουν να απειλείται η τσιχλόφουσκα κανονικότητας στην οποία ζουν –και η οποία λόγω πανδημίας έχει ήδη φουσκώσει οριακά–, που ανεβοκατεβάζουν δημοσκοπήσεις και κυβερνήσεις μέχρι να πεις κύμινο. Αν έχεις καταφέρει να βάλεις απέναντι τη νεολαία αφενός –ακόμα και την απολίτικη–, τον μέσο πολίτη αφετέρου, κάτι δεν κάνεις καθόλου καλά, και όχι, δεν φταίει γι' αυτό καμία αντιπολίτευση. Την οποία άλλωστε η πλειοψηφία των παραπάνω την έχει επίσης γραμμένη και που είναι πολύ αμφίβολο ότι μπορεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την αναταραχή, όπως συνέβη το ’15.

Ας σημειωθεί εδώ ότι για τον κίνδυνο δημοκρατικών εκτροπών με πρόσχημα την πανδημία έχουν προειδοποιήσει κορυφαίοι επιστήμονες που κάθε άλλο παρά αμφισβητούν τη σοβαρότητά της, ανάμεσά τους οι δικοί μας Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Νικόλας Χρηστάκης και Ιωσήφ Σηφάκης, δεν είναι δηλαδή ένα ιδεολόγημα κάποιων εξτρεμιστών.

Στην τελική, αν θέλει η κυβέρνηση να περιορίσει τις διαδηλώσεις για καθαρά υγειονομικούς λόγους, ας μην παραβαίνει τους νόμους που η ίδια θεσπίζει, όπως στην περίπτωση του γνωστού απεργού πείνας, κι ας τρενάρει άκαιρα, αμφιλεγόμενα νομοσχέδια που προκαλούν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. 

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΒΕΒΑΙΑ και στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η οποία δείχνει να έχει επίσης ξεφύγει, και μάλιστα σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο χρονικά, με τους αργόσυρτους εμβολιασμούς να μην επαρκούν για την αντιστροφή του κλίματος, αν δεν αναθεωρηθούν πλάνα, σχεδιασμοί και στρατηγικές, αν δεν επικρατήσει λογική και σύνεση, που να υπερβαίνει την αποστειρωμένη εκδοχή τους από ανθρώπους που μπορεί να είναι εξπέρ στον τομέα τους αλλά ελάχιστη επαφή διατηρούν με την πραγματική κοινωνία ή που κατανοούν μεν το πρόβλημα αλλά που δεν τολμούν ή δεν θέλουν να το θέσουν.

Εντάξει, το καταλάβαμε, στους περιορισμούς, τις καραντίνες και τις απαγορεύσεις έχει η κυβέρνηση των αρίστων άριστο «know how», ίσως επειδή συμβαδίζουν με την ιδεολογία της. Επειδή όμως τα παραπάνω είναι μέτρα επικουρικά, που οφείλουν να αξιολογούνται κατά περίσταση, και όχι η κύρια στρατηγική διαχείρισης μιας υγειονομικής κρίσης, μήπως να αλλάξει έγκαιρα τροπάρι, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να παραδεχτεί αστοχίες, αμέλειες και ολιγωρίες που συγκαλύπτει επισείοντας διαρκώς την ατομική ευθύνη; Που σημαίνει, μεταξύ άλλων, περισσότερη συνέπεια και σοβαρότητα από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη καταρχήν, περισσότερη διαφάνεια και αναλυτική αιτιολόγηση του τι και γιατί αποφασίζεται κάθε φορά, εξορθολογισμός και δικαιότερος επιμερισμός των λαμβανόμενων μέτρων, έμφαση στην ιχνηλάτιση και τα στοχευμένα τεστ, ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, έστω τώρα, αλλά και σοβαρά μέτρα στήριξης μικρών επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων.   

Ψυχραιμία οφείλει να επιδείξει και η αντιπολίτευση, που σε μεγάλο βαθμό αντιδρά σπασμωδικά και ευκαιριακά, δίχως να πείθει ότι θα τα κατάφερνε πολύ καλύτερα με την πανδημία και τη διαχείρισή της σε υγειονομικό, πολιτικοκοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η συμπόρευση με το λαϊκό αίσθημα δεν αρκεί, χρειάζεται και καλή ανάγνωση της πραγματικότητας. Κάτι που ισχύει και για το ανταγωνιστικό κίνημα – μπορεί ο κίνδυνος μετάδοσης του Covid σε εξωτερικούς χώρους να εμφανίζεται πολύ μειωμένος, δεν παύει όμως να είναι υπαρκτός και δεν ξέρω πόσο το κάλεσμα σε καθημερινές διαδηλώσεις, όπου η πλειοψηφία πορεύεται σφιχταγκαλιασμένη, εφαρμόζοντας τουλάχιστον πλημμελή μέτρα προφύλαξης, είναι η καλύτερη ιδέα. H επανάσταση μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα κι όσο κι αν προκαλεί μια κυβέρνηση με τη στάση της, μια πραγματικά συνετή και κοινωνικά αλληλέγγυα στάση απαιτεί μια κάποια υπευθυνότητα που να προστατεύει εμάς, τους συντρόφους, τους οικείους και τις εν γένει συναναστροφές μας.

Ούτε μπορεί κανείς να εμπιστεύεται άκριτα ευκαιριακές «συμμαχίες», είτε με λογής ψεκασμένους είτε με χώρους προβληματικούς και εθισμένους στην τυφλή βία όπως των χούλιγκαν π.χ. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι πρέπει κανείς να μένει απαθής όταν κινδυνεύουν ζωές και καταστρατηγούνται στοιχειώδη δικαιώματα, γιατί απλώς δεν γίνεται.

Είναι άνοιξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η δεύτερη κιόλας στη σειρά σε καραντίνα. Η πανδημία βρίσκεται στο «κόκκινο»  –την Τετάρτη είχαμε 3.633 νέα κρούσματα, 479 διασωληνωμένους ασθενείς, 43 θανάτους, ελεύθερη ΜΕΘ στην Αττική ψάχνεις πια με το κιάλι–, η ανεργία κινείται κοντά στο 20%, η ύφεση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έφτασε πέρσι το 8,2% –αναμενόταν χειρότερη αλλά κι αμελητέα σίγουρα δεν τη λες–, κατά 7.9% υποχώρησε το ΑΕΠ το τελευταίο τετράμηνο του ’20.

Το «πήξιμο», η απραξία, η ανέχεια των επιδομάτων (όταν υπάρχουν) και η ψυχολογική κόπωση ενός ολόκληρου χρόνου σε ρυθμούς λοκντάουν, η αγανάκτηση που προκαλεί ο επιδεικτικός αυταρχισμός και η κακοδιαχείρηση της πανδημίας, η έλλειψη εμπιστοσύνης συλλήβδην στο πολιτικό σύστημα (92%, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο της Κομισιόν για το ’20) δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που ελλείψει ενός συλλογικού οράματος και σε εποχές ιδεολογικής σύγχυσης είναι απρόβλεπτο πού μπορεί να διοχετευθεί και με τι αποτελέσματα. Οπότε η ψυχραιμία είναι, θαρρώ, το πρώτο ζητούμενο στην παρούσα φάση.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Ινδαρές: «Το αίσθημα της αδικίας δεν καταπίνεται»

Ελλάδα / Δημήτρης Ινδαρές: «Το αίσθημα της αδικίας δεν καταπίνεται»

Ο γνωστός σκηνοθέτης, που έγινε talk of the town μετά την αστυνομική εισβολή στο σπίτι του και την προσαγωγή στη ΓΑΔΑ (18/12/19) με την ανυπόστατη κατηγορία ότι σχετίζονταν οικογενειακώς με τη γειτονική κατάληψη, ξαναθυμάται την απίστευτη εκείνη περιπέτεια και μιλά για την αναμενόμενη δίκη αλλά και για τα προσεχή επαγγελματικά του σχέδια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Πολιτάκης

Daily / Κυριακάτικος προαυλισμός με φρέντο και γκλοπ

Οι εικόνες αστυνομικής βίας από την φιλήσυχη, «αστική» Νέα Σμύρνη ταρακούνησαν ακόμα κι όσους θα ήθελαν να αποφύγουν να τους καταλογιστεί ότι υιοθετούν την μονότονη ‘αντιμπατσική’ ρητορική συγκεκριμένων χώρων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εξευτελισμός και ταπείνωση δεν είναι μόνο το χτύπημα από κλομπ

Ηχητικά Άρθρα / Εξευτελισμός και ταπείνωση δεν είναι μόνο το χτύπημα από κλομπ

Οι εικόνες αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη ταρακούνησαν ακόμα και όσους θα ήθελαν να αποφύγουν να τους καταλογιστεί ότι υιοθετούν την μονότονη «αντιμπατσική» ρητορική συγκεκριμένων χώρων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ρούχα Μιανμάρ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μπάλα αρχίζει να χάνεται: Περί της εξοργιστικής αστυνομικής βίας

Σήμερα: Μια χρήσιμη δεισιδαιμονία ∙ ∙ ∙ εξοργιστική αστυνομική βία ∙ ∙ ∙ οι ινδο-αμερικανοί κατέλαβαν τις ΗΠΑ ∙ ∙ ∙ ζούμε ήδη στο μέλλον ∙ ∙ ∙ η πολιορκία της Γιάφα ∙ ∙ ∙ το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Εξτρεμισμός εν ζωή χωρίς λήθη

Κοινοί Τόποι / Εξτρεμισμός εν ζωή χωρίς λήθη

Οι εγχώριοι τρομοκράτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η παλιά τους δύναμη οφειλόταν ακριβώς στο γεγονός ότι μπορούν να καθορίσουν σε ορισμένες συγκυρίες την ημερήσια ατζέντα, συμμετέχοντας με τον τρόπο τους στη γενικότερη κοινωνική και πολιτική δυσφορία.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ