Αλί Χαμενεΐ: Μπορούμε να εμπλουτίσουμε ουράνιο με καθαρότητα ως και 60%, εάν το χρειαστεί η χώρα

Αλί Χαμενεΐ: Μπορούμε να εμπλουτίσουμε ουράνιο με καθαρότητα ως και 60%, εάν το χρειαστεί η χώρα Facebook Twitter
Αλί Χαμενεΐ: Μπορούμε να εμπλουτίσουμε ουράνιο με καθαρότητα ως και 60%, εάν το χρειαστεί η χώρα (EPA)
0

Ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι μπορεί να εμπλουτίσει ουράνιο με καθαρότητα ως και 60%, εάν το χρειαστεί η χώρα.

Επισήμανε δε, ότι ποτέ δεν θα υποχώρησε στην πίεση των ΗΠΑ για την πυρηνική του δραστηριότητα, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Η πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2015 με έξι δυνάμεις, την οποία παραβιάζει από την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018, περιορίζει την καθαρότητα στην οποία το Ιράν μπορεί να διυλίσει το ουράνιο στο 3,67%, πολύ κάτω από το 20% που επιτεύχθηκε πριν από τη συμφωνία και ακόμη πιο κάτω από το 90%, που είναι κατάλληλο για πυρηνικό όπλο.

«Το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν δεν θα περιοριστεί στο 20%. Θα το αυξήσουμε σε ό, τι επίπεδο χρειάζεται η χώρα. Μπορούμε να το αυξήσουμε στο 60%», ανέφερε η Χαμενεΐ στην τηλεόραση, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον.

«Οι Αμερικανοί και τα ευρωπαϊκά μέρη στη συμφωνία έχουν χρησιμοποιήσει άδικη γλώσσα εναντίον του Ιράν. Το Ιράν δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις. Η στάση μας δεν θα αλλάξει», επισήμανε ο Ιρανός ηγέτης.

Επανέλαβε δε, ότι το Ιράν δεν θα προσπαθούσε ποτέ να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι ήταν έτοιμη να μιλήσει με το Ιράν, ώστε τα δύο κράτη να επιστρέψουν στη συμφωνία που εγκατέλειψε ο προκάτοχος του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε νωρίτερα σήμερα, ότι η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει να ενισχύσει και να επεκτείνει τη συμφωνία του 2015, η οποία είχε ως στόχο τον περιορισμό του δυναμικού εμπλουτισμού του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των περισσότερων κυρώσεων.

Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν σχετικά με το ποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για να αναβιώσει η συμφωνία.

Από την πλευρά τους, οι Ιρανοί επιμένουν ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να τερματίσει πρώτη την εκστρατεία οικονομικής πίεσης για να αποκατασταθεί η συμφωνία.

Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η Τεχεράνη πρέπει για αρχή να συμμορφωθεί.

Ο Χαμενεΐ πρόσθεσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν είχε ποτέ επιδιώξει την κατασκευή ή τη χρήση πυρηνικών όπλων, καθώς αυτό απαγορεύεται από τη θρησκεία της.

«Αν θέλαμε, κανείς δεν θα μπορούσε να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα (αλλά) το Ιράν δεν αναζητά πυρηνικά όπλα», είπε.

Ο Blinken, ο οποίος μίλησε στη Διάσκεψη για τον αφοπλισμό στη Γενεύη, δήλωσε σε μια προ-ηχογραφημένη ομιλία πως «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν στη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο. Η διπλωματία είναι ο καλύτερος δρόμος για την επίτευξη αυτού του στόχου» πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν είπε ότι εάν το Ιράν επέστρεφε στην «αυστηρή συμμόρφωση» με τη συμφωνία του 2015, η κυβέρνησή του θα έκανε το ίδιο, σύμφωνα με τον Blinken.

«Σε συνεργασία με συμμάχους και εταίρους, θα επιδιώξουμε επίσης να επιμηκύνουμε και να ενισχύσουμε το JCPOA (Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης ή πυρηνική συμφωνία) και να αντιμετωπίσουμε άλλους τομείς, που προκαλούν ανησυχία, συμπεριλαμβανομένης της αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς του Ιράν και της ανάπτυξης και διάδοσης βαλλιστικών πυραύλων», δήλωσε ο Blinken. 

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΕΚΟΡΝΙ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Αγωνία για πρόωρες εκλογές - Ποιοι κερδίζουν πολιτικά

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνού στη Γαλλία κατέρρευσε πριν ορκιστεί, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και τον προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Διεθνή / Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι επτά εργάτες βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο ανακαινιζόταν για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, ωστόσο τέσσερις από αυτούς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη
LIFO NEWSROOM
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Διεθνή / Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Ο λόγος; Οι τελευταίες του κινήσεις στα δύο πιο επικίνδυνα μέτωπα του πλανήτη –την Ουκρανία και τη Γάζα– έχουν, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ανοίξει συζήτηση για πιθανές διπλωματικές λύσεις
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Διεθνή / Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο πόλεμος του Νταρφούρ, που ξέσπασε το 2003, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Σαρδηνία: Δίνει 15.000€ και σπίτια 1€ για να μην χαθούν τα χωριά της, αλλά κανείς δεν πάει

Η Σαρδηνία αντιμετωπίζει πληθυσμιακή κατάρρευση στα μικρά χωριά της λόγω χαμηλής γονιμότητας και μετανάστευσης - Επιδοτήσεις, σπίτια 1€ και ξένοι επενδυτές δίνουν νέα ζωή σε κοινότητες που κινδυνεύουν να γίνουν φαντάσματα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Γάζα: Διπλωματικός μαραθώνιος στο Σαρμ Ελ Σέιχ - Αισιόδοξος ο Τραμπ

Οι διαπραγματεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ συνεχίζονται στο Σαρμ Ελ Σέιχ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα - Ελπίδες για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυση πυρός, ενώ οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται
LIFO NEWSROOM
Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Διεθνή / Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Οι γυναίκες μαχήτριες των κουρδικών SDF στη βόρεια Συρία εκπαιδεύονται με πλήρη στρατιωτική εξουσία, συγκρούονται με περιορισμούς της νέας κυβέρνησης και συνεχίζουν να προωθούν το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία»
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Το περιστατικό έρχεται λίγους μήνες μετά την απόρριψη της αίτησής του για κρατική χρηματοδότηση της ασφάλειάς του - Η γυναίκα αυτή φέρεται να είχε ακολουθήσει τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ ακόμη και σε ταξίδι τους στη Νιγηρία
LIFO NEWSROOM